Računalništvo, telefonija
15.02.2019 08:29

Deli z drugimi:

Share

ERP je podlaga za poslovno inteligenco

.. Tudi mala in srednja podjetja si lahko pomagajo s poslovno inteligenco pri načrtovanju poslovanja. Temeljni vir podatkov izhaja iz poslovno informacijskega sistema (ERP) ..
ERP je podlaga za poslovno inteligenco
ERP je podlaga za poslovno inteligenco

Vodje potrebujejo informacije, s pomočjo katerih se odločajo na dnevni, mesečni ali letni ravni. Največji izziv, s katerim se soočajo, je zbiranje in urejanje podatkov, ki so praviloma razpršeni po različnih bazah in sistemih. Poleg tega je za pripravo specifičnih poročil podatke treba iskati v različnih službah in nanje dolgo čakati.

Uvedba poslovne inteligence v podjetjih omogoča primerjavo in upravljanje različnih podatkov iz enega mesta. Ključnega pomena pri tem sta pravilna kategorizacija in smiselno strukturiranje vhodnih podatkov.

Kje so informacije za pravočasno in pravo odločitev?

Vse se začne pri zajemu vhodnih podatkov. Pri tem se je smiselno poglobiti v kategorizacijo in sistemizacijo baz podatkov, iz katerih bo črpal sistem poslovne inteligence. Prvi korak k urejanju lahko naredi podjetje s pravilnim evidentiranjem in razvrščanjem prejetih in izdanih naročilnic, dobavnic, pogodb, računov, nalogov in zalog. V drugi fazi podjetje opredeli vrste stroškov in kategorizacijo le-teh. Smiselna je tudi opredelitev stroškovnih mest, določitev mest odgovornosti oziroma strateških poslovnih enot ter opredelitev procesov za spremljanje stroškov in prihodkov. Razvrščanje in urejanje podatkov pa je vedno pogojeno z namenom analize in je odvisno od informacij, ki jih podjetje želi spremljati.

Če sistem ERP ne omogoča kakovostnega zajema in upravljanja podatkov pri njihovem izvoru, analize ne bodo niti pravočasne niti natančne.

Uporabnik poleg finančnih (knjigovodskih) podatkov potrebuje tudi nefinančne podatke, zato je treba zagotoviti združljivost sistemov in povezovanje virov podatkov.

»Naj navedem enostaven primer, ko je stranka želela spremljati uspeh poslovanja zaposlenih. Na podlagi posnetka stanja smo ugotovili, da v podjetju podatkov sploh ne zajemajo ločeno, za vsakega posameznega referenta. Analize, ki bi izhajale iz skupnih podatkov, ne bi bile točne. V podjetju so se zato odločili, da bodo ob zajemu podatke ločili na posamezna stroškovna mesta in tako pridobili točne analitične podatke. Poslovna inteligenca dela s podatki, ki so na razpolago. Če so slabi podatki, so tudi poročila slaba,« je pojasnil Uroš Leban, direktor prodaje in marketinga v podjetju Saop.

Rešitev poslovne inteligence za mala in srednja podjetja. Da ali ne? Smisel vpeljevanja poslovne inteligence je združevanje podatkov za namen pravilnih in pravočasnih odločitev ter poenostavljena priprava analiz. Mala in srednje velika podjetja se morajo hitro prilagajati spremembam na trgu, kjer jim je dobro postavljena poslovna inteligenca lahko v veliko pomoč.

»Prepričan sem, da vpeljava odlične rešitve poslovne inteligence, prilagojene za majhna in srednje velika podjetja, že danes lahko pozitivno vpliva na njihovo poslovanje, v bližnji prihodnosti pa takšna podjetja brez omenjene rešitve preprosto ne bodo več dovolj konkurenčna,« poudarja Uroš Leban. (P.R.)


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Seyfor d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri Seyfor d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Seyfor d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

KONICA MINOLTA SLOVENIJA

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 05 00
Konica Minolta je inovativno podjetje z “all-in-one” strategijo, ki stremi k ustvarjanju prepričljivih rešitev in storitev na področju upravljanja dokumentov ter povezanih naprednih ... Več
Zlati partner

Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 589 81 26
Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji, je globalno tehnološko podjetje za plačilne rešitve. Družba je del mreže Mastercard, ki obsega več kot 210 držav in ozemelj po ... Več

noviSplet, ATRIBUT d.o.o.

Verovškova ulica 55, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 32 61
Agencija za spletne storitve noviSplet Spletna agencija noviSplet deluje od leta 2004. Izdelala je že več kot 1000 spletnih mest. Na področju izdelave spletnih strani spada med ... Več
Zlati partner

KONCERN ENA d.o.o.

Koroška cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 891 95 40
Podjetje IN.PU.T., prodaja računalniške opreme, Tadej Pucelj, s.p. je začelo poslovati v letu 2003,kot internetna trgovina (www.in-put.com) z računalniško opremo. V zadnjih letih ... Več