Računalništvo, telefonija
28.12.2016 13:01
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Facebook vs. Google AdWords

Oglasi na Facebooku
Oglasi na Facebooku

Oglasi na Facebooku vs. oglasi Google AdWords

V tem trenutku je na svetu kar 3,4 milijarde dejavnih uporabnikov svetovnega spleta. To pomeni 3,4 milijarde potencialnih kupcev, ki si jih lastniki spletnih trgovin želimo doseči ter jim ponuditi svoje izdelke in storitve. Trenutno, predvsem v zahodnem svetu, kraljujeta dve platformi, ki nam lahko pri tem izjemno učinkovito pomagata; to sta Facebook s svojimi oglasi in Google z oglasi AdWords.

Razumevanje osnovnih razlik med obema oglaševalskima platformama je torej ključno za uspešno oglaševanje. O temeljnih razlikah med oglasi na Facebooku in oglasi AdWords smo se pogovarjali s skupino strokovnjakov iz podjetja Dominatus, d. o. o., ki so nam podrobneje predstavili obe platformi. Preden začnemo predstavitev omenjenih platform, poglejmo nekaj statističnih dejstev, ki veljajo za obe platformi.

Google AdWords oglaševanje:


– Ima več kot 3,5 milijarde iskalnih poizvedb dnevno.

– Skupaj ima mesečno več kot 180 milijard iskalnih poizvedb.

– Zmore doseči kar osupljivih 90 % uporabnikov spleta.

– Okoli 84 % vsega dobička od oglaševanja pride iz mobilnih naprav.


Facebook:


– Ima več kot 1,7 milijarde dejavnih mesečnih uporabnikov.

– Skupaj ima mesečno več kot trilijon ogledov.

– Zmore doseči kar 44 % uporabnikov spleta.

– Okoli 80 % vsega dobička od oglaševanja pride iz mobilnih naprav.

Zakaj bi se torej odločili za oglase na Facebooku oz. oglase Google AdWords?

Oglasi na Facebooku

V primerjavi z ostalimi družbenimi mediji ima Facebook največ dejavnih mesečnih uporabnikov. Zaradi števila uporabnikov in posledično potenciala spada v sam vrh spletnih oglaševalskih platform. S čim je torej tako navdušil oglaševalce?


1. Odličen ROI

Možnost, da lahko učinkovito povečamo oglaševalski budget in istočasno za to povečanje dobimo nazaj izjemno veliko, je ena izmed ključnih prednosti oglaševanja na Facebooku. Facebook je za oglaševanje zelo dostopen – oglašujemo lahko že z nekaj evri in več, naš vložek pa je odvisen predvsem od našega obsega in ciljev. Dodatno pa, zaradi možnosti zelo učinkovitega targetiranja in učinkovite razporeditve budgeta med kampanjami, omogoča, da za vloženi denar dobimo kar največ.


2. Podrobna segmentacija občinstva

Facebook oglaševanje pri večini ljudi, ki se prvič srečajo z njim, zaradi možnosti podrobne segmentacije preseže pričakovanja. Ker lahko na Facebooku najdemo kar ⅕ svetovnega prebivalstva, je za oglaševanje dosegljiv praktično celoten globalni trg. Ključno dodano vrednost pa ima Facebook pri svoji možnosti segmentacije tega občinstva, saj omogoča ciljano oglaševanje glede na lokacijo, obnašanje, demografske dejavnike in interese.

Poleg tega Facebook s t. i. lookalike audience oz. ‘podobnim občinstvom’ omogoča v množici vseh uporabnikov najti tiste, ki so glede na potrošniško obnašanje podobni vašim obstoječim kupcem. Na ta način vam omogoča povezovanje s potencialnimi strankami tako, kot se do zdaj niste mogli.



Google AdWords

Google AdWords je največja platforma PPC (pay-per-click oz. ‘plačilo na klik’), zaradi katere je nastala besedna zveza paid search oz. ‘plačljivo iskanje’. Z oglasi AdWords torej plačujete možnost, da vas nove stranke najdejo na osnovi iskalnih fraz in ključnih besed. Deli se na dva glavna dela: search oz. ‘iskalni del’ in display oz. ‘prikazovalni del’. Zakaj so oglasi Google AdWords tako učinkoviti?


1. Raznolikost oglasnih formatov

V času večletnega razvoja so pri Googlu razvili dodatne funkcionalnosti platforme AdWords, ki zdaj vključuje tudi ad extensions oz. ‘razširitve oglasnih formatov’, mnenja uporabnikov, sitelinks oz. ‘možnost dodajanja podstrani v oglasu’ in ciljano oglaševanje glede na lokacijo. Zagotavljajo torej širok nabor oglasov z neprimerljivo prilagodljivostjo in nadzorom, ki je primeren za praktično vse vrste spletnega posla ter zagotavlja konstanten in kakovosten pritok ciljanega občinstva.


2. Neprimerljivo veliko število potencialnih strank

Kot smo že omenili, ima Google AdWords na dnevni ravni več kot 3,5 milijarde iskalnih poizvedb. Velikost potencialnih strank oz. občinstva, ki ga nudi, je največja in med najbolj dovršenimi na svetu. Zaradi potenciala, da lahko že danes dosežemo praktično vsakega uporabnika svetovnega spleta, je platforma Google AdWords najpopularnejša in globalno najbolj znana PPC-platforma. Z razvojem in optimizacijo pa se bo ta učinkovitost še povečala.

Skratka, hitro lahko ugotovimo, da so tako oglasi na Facebooku kot tudi oglasi Google AdWords odlična izbira za spletno oglaševanje. Če želite imeti največji ROI, odlično izpostavljenost svoje spletne trgovine in čim več novih strank, vam predlagamo, da združite obe platformi. Na ta način boste dopolnili prednosti in zmanjšali pomanjkljivosti posamezne platforme.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem DOMINATUS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri DOMINATUS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem DOMINATUS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847
Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben kot njihove druge podporne storitve. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno ... Več
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več

Mauco d.o.o.

Zalog 2, 6230 Postojna, Tel: 068 642 605
V poslovnem svetu diverzifikacija pomeni razvejanje poslovanja na druge kategorije izdelkov, panoge ali trge. Diverzifikacija je pogosto zaščitna mreža pred izpadom dela v posamezni ... Več