Računalništvo, telefonija
23.02.2018 10:39
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

FIFA 2018 in bitcoin v 2017 priljubljena vzvoda spletnih ukan

Spletni nepridipravi so v letu 2017 sledili globalnim trendom in z vročimi temami, kot sta FIFA 2018 in bitcoin, poskušali prelisičite uporabnike ter ukrasti njihov denar ali osebne informacije. To so ugotovitve poročila družbe Kaspersky Lab o nezaželeni elektronski pošti in spletnemu ribarjenju za leto 2017.
FIFA 2018 in bitcoin v 2017 priljubljena vzvoda spletnih ukan
FIFA 2018 in bitcoin v 2017 priljubljena vzvoda spletnih ukan

Medtem ko se je svet v letu 2017 že začel pripravljati na FIFO 2018, so pošiljatelji nezaželene elektronske pošte pričeli z aktivnim pošiljanjem elektronskih sporočil, povezanih s to nogometno prireditvijo. S pridom so izkoriščali čedalje manjšo pozornost in naraščajoče brezpogojno zaupanje uporabnikov, zaradi česar slednji sledijo lažnim navodilom. Tako so žrtvam pošiljali lažna sporočila z uradnimi logotipi dogodka, pa tudi z informacijami blagovnih znamkah organizatorjev in sponzorjev. Uporabnike so obveščali o zmagah na loteriji in jim celo obljubljali brezplačne vstopnice.

Druga vroča tema nezaželene elektronske pošte in spletnega ribarjenja so bile virtualne valute, predvsem drastično povečanje cene bitcoina. Raziskovalci družbe Kaspersky Lab so že v tretjem četrtletju leta 2017 zabeležili rast trikov, ki so bili obarvani s tehnologijo veriženja podatkovnih blokov.

Spletni nepridipravi našli številne načine izkoriščanja priljubljenih tem

Po ugotovitvah družbe Kaspersky Lab so kriminalci vzpostavljali lažna spletna mesta, ki so bila videti kot menjalnice virtualnih valut, in ponujali lažne storitve za rudarjenje v oblaku oziroma možnost najema posebnih podatkovnih centrov. V vseh primerih so uporabniki postali žrtve in namesto zaslužka svoj denar izgubili. Tudi pri bolj tradicionalnih prevarah, kot je na primer lažni dobitek na loteriji, so kriminalci za vabo uporabljali bitcoin.

Nepridipravi so preko nezaželene elektronske pošte ponujali podatkovne baze z naslovi za ciljano nagovarjanje, poleg tega pa so oglaševali še baze z elektronskimi naslovi uporabnikov virtualnih valut, ki naj bi veliko obetali.

Kriminalci so distribuirali tudi različne tipe zlonamerne programske opreme in nezaželene elektronske pošte pod pretvezo pripomočkov za zaslužek bitcoinov ali navodil za trgovanje z virtualnimi valutami. Manj pa je bilo v letu 2017 zaznane nezaželene elektronske pošte, s katero so kriminalci kodirali datoteke in za odkupnino zahtevali bitcoine (angl. Cryptolockers).

Skupno se je povprečna količina nezaželene elektronske pošte v letu 2017 zmanjšala na 56,63 %, kar je 1,68 odstotne točke manj kot leta 2016. V istem času pa se je povečala količina spletnega ribarjenja.

»V letu 2018 lahko pričakujemo nadaljnji razvoj in povečanje količine nezaželene elektronske pošte v povezavi z virtualnimi valutami ter spletnega ribarjenja. Spletni kriminalci se bodo posluževali raznih virtualnih valut, ne le bitcoina, ki je bil široko uporabljen že v prejšnjih letih. Poleg tega je pričakovati tudi poskuse vplivanja na ceno virtualnih valut (angl. pump and dump schemes),« je povedala Darya Gudkova, strokovnjakinja za analizo nezaželene elektronske pošte pri družbi Kaspersky Lab.

V poročilu družbe Kaspersky Lab izstopajo še naslednji trendi in statistični podatki za leto 2017

  • Najbolj pogost vir nezaželene elektronske pošte so bile Združene države Amerike (13,21 %), sledita jim Kitajska (11,25 %) in Vietnam (9,85 %). Med prvimi desetimi državami so še Indija, Nemčija, Rusija, Brazilija, Francija, Iran in Italija.
  • Država, katere uporabniki so bili najpogostejša žrtev zlonamernih elektronskih sporočil, je bila Nemčija (16,25 %). Glede na leto 2016 je to majhno povečanje v višini 2,12 odstotne točke. Med prvimi desetimi državami so še Kitajska, Rusija, Japonska, Velika Britanija, Italija, Brazilija, Vietnam, Francija in Združeni arabski emirati.
  • Največje število uporabnikov, ki jih je prizadelo spletno ribarjenjem, je bilo v Braziliji (29,02 %). Skupno je bilo s spletnim ribarjenjem po svetu ogroženih 15,9 % posameznih uporabnikov varnostnih rešitev družbe Kaspersky Lab.

Družba Kaspersky Lab priporoča zasebnim uporabnikom, da si namestijo zanesljivo varnostno rešitev, kot je ‘Kaspersky Total Securtiy’. Podjetja lahko zaščitijo svoje sisteme za elektronsko pošto s posebnimi aplikacijami znotraj varnostne rešitve ‘Kaspersky Endpoint Security for Business’. Uporabnikom pa je na voljo tudi nova varnostna rešitev ‘Kaspersky Security for Microsoft Office 365’.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem PRISTOP d.o.o., KASPERSKY LAB
Za več informacij so vam na voljo pri PRISTOP d.o.o., KASPERSKY LAB
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem PRISTOP d.o.o., KASPERSKY LAB? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več

OPTIPRINT d.o.o.

Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana, Tel: 05 902 58 12
Podjetje Optiprint je leta 2009 uspešno predstavilo poslovni model nudenja cenovno dostopnega in brezskrbnega najema barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav. Uspešno poslovanje ... Več

APPOTEKA d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 030 220 500
B2B (prodaja poslovnim kupcem) poslovni svet se nenehno spreminja in v mnogih pogleda postaja bolj podoben B2C (prodaja potrošnikom) svetu. B2B partner si zdaj želi nakupno izkušnjo, ... Več
Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več