Računalništvo, telefonija
06.07.2013 13:26
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Fundacija Inamori je objavila letošnje nagrajence

Kyoto Prize, poleg Nobelove nagrade, eno od najvišjih svetovnih priznanj za življenjske dosežke izjemnih osebnosti na področjih kulture in znanosti, so letos prejeli inženir elektronike dr. Robert Heath Dennard, biolog dr. Masatoshi Nei in jazz glasbenik Cecil Taylor.
Jazz glasbenik Cecil Taylor - letošnji laureat
Jazz glasbenik Cecil Taylor - letošnji laureat

Nagrade, vredne 50 milijonov jenov (približno 400.000 €), vsako leto podeljuje Fundacija Inamori, ki jo je leta 1984 ustanovil dr. Kazuo Inamori, ustanovitelj japonske tehnološke korporacije Kyocera. Fundacija Inamori, z nagrado Kyoto Prize, vsako leto izkaže spoštovanje posameznikom za njihovo življensko delo, ki so se izkazali na svojih področjih delovanja z izjemnimi dosežki. V skladu s tradicijo, bo podelitvena slovesnost 10. novembra 2013 v Kyotu.

Nagrajenci Kyoto Prize 2013
Odbor Kyoto Prize podeljuje nagrade v kategorijah »Napredne tehnologije«, »Osnovne znanstvene discipline« in »Umetnost in filozofija«. Letošnje nagrajence so počastili za njihove dosežke na področjih Elekronike, Biologije in Glasbe.

Dr. Robert Heath Dennard (rojen: 5. septembra 1932, ZDA)
Dr. Robert Heath Dennard, ameriški inženir elektronike je leta 1967 izumil osnovno strukturo dinamičnega pomnilnika (Dynamic Random Access Memory – DRAM). Ta je danes v široki uporabi, kot eden od pomnilniških sistemov Integriranega vezja. Njegov izum je neizmerno povečal kapacitete pomnilnikov digitalnih informacij, kar je privedlo do dramatičnega napredka na področju informacijskih in telekomunikacijskih tehnologij. Dr. Dennard in njegovi kolegi so, prav tako, razvili smernice, z naslovom »Scaling Theory«, za miniaturizacijo tranzistorjev s poljskim efektom (FET), ki imajo odločilno vlogo v večini Integriranih vezjih, vključno z DRAM-i, in so tako zaslužni za izjemen napredek na področju tehnologije integriranih vezij. Današnja obširna uporaba digitalnih virov v vsakdanjem življenju, kot tudi v znanosti, ne bi bila mogoča brez dosežkov dr. Dennarda in njegovih naslednikov.

Izjava dr. Dennarda o nagradi: »Resnično sem navdušen in počaščen ob prejemu te prestižne nagrade. Lahko rečem le, da je, v resnici, z nagrado prepoznan velik napredek v razvoju silicijskih tehnologij v dolgoletnem obdobju, v katerem sem imel svojo vplivno vlogo v njegovem začetku. Toda več tisoč ljudi je, vsak na svoj način, prispevalo k razvoju tega področja in pripomoglo do te mere, da je ta razvoj spremenil svet v katerem živimo«.

Dr. Masatoshi Nei (rojen: 2. januarja 1931, ZDA)
Japonski evolucijski biolog dr. Masatoshi Nei je, s svojimi raziskavami, odigral odločilno vlogo pri boljšem razumevanju evolucijske biologije. V 70-tih letih prejšnjega stoletja je delal na evolucijski divergenci, genetski raznolikosti in načinu selekcije genov na kvantitaven način z uporabo palete statističnih metod, kot je na primer, Nei-eva genetska distanca, in z uporabo na molekularnih podatkih. Z rezultati teh raziskav je mogoče časovno določiti, kdaj se je človeška rasa odcepila od skupnih prednikov.

Raziskave dr. Neia so odločilno prispevale k razvoju molekularne evolucijske biologije, kot tudi drugim akademskim disciplinam, vključno z ekologijo in okoljsko zaščitno biologijo.

Izjava dr. Nei-a o nagradi: »V svoji karieri raziskovalca sem se srečal z različnimi preprekami. S to nagrado čutim, da sem nagrajen za svoj trud. Težko izrazim, kako počaščen sem. Resnično sem presrečen.«

Cecil Taylor (rojen: 25. marca 1929, ZDA)
Cecil Taylor je eden najvplivnejših svetovnih jazz glasbenikov. Free jazz pianist, na katerega sta imela močan vpliv Duke Ellington in Thelonious Monk, je razvil svoj edinstven improvizacijski slog, ki se razlikuje od konvecionalnih fraz skozi značilno glasbeno konstrukcijo in tolkalno izvedbo. Tako je odprl nove možnosti v svetu jazza.

Njegova neprekosljiva virtuoznost in močan značaj vnašata intenzivno vitalno energijo v njegovo glasbo, ki ima močan vpliv na široko paleto glasbenih žanrov. Gospod Taylor je večkrat nastopal na Japonskem in globoko vplival na jazz skupnost v tej deželi. V poznih 80-tih je pogosto igral z evropskimi improvizatorji, in tako dodal novo poglavje k evropski improvizacijski glasbeni sceni.

Posnetek uradne tiskovne konference z objavo nagrajencev, je na voljo na spletni strani Fundacije Inamori: http://www.kyotoprize.org/en/.

O nagradi Kyoto-Prize
Z letošnjo, 29-to, nagrado Kyoto Prize, Inamori Foundation nagrajuje osebnosti, ki so pomembno prispevale k nadaljnemu razvoju znanosti in umetnosti. Med osebnostmi, ki so v preteklosti prejeli to prestižno nagrado, so bili francoski skladatelj Pierre Boulez, nemški koreograf Pina Bausch, filozof Jürgen Habermas, japonski modni oblikovalec Issey Miyake, glasbenik in dirigent Nikolaus Harnoncourt, umetnika Maurice Béjart in Roy Lichtenstein, kot tudi primatologinja Jane Goodall.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem XENON FORTE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri XENON FORTE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Enter your state here

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem XENON FORTE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

POINT.ER IT d.o.o.

Dolenji Boštanj 55, 8294 Boštanj, Tel: 07 814 98 00
Osredotočeni s Point.er Kako na enem mestu najti vse, kar potrebujete pri vodenju podjetja ali le v domači pisarni? Point.er it, d. o. o., je podjetje, ki ponuja celotne IT storitve, ... Več

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18
Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
O podjetju Si splet V podjetju Si splet d. o. o. od leta 2001 tržimo varnostne rešitve na področju informacijskih tehnologij. V letu 2003 smo pridobili ekskluzivno partnerstvo ... Več

PREVOZI KLEMEN LIBANOV s.p.

Andreaševa ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 621 332
Prevoz, odvoz ali čiščenje Ko iščemo katero koli storitev, je svetovni splet prava zakladnica virov. Prevoz materiala ali čiščenje okolice sta opravili, ki zahtevata veliko ... Več