Prenosni računalniki
Igre
22.01.2021 21:30
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Gaming teden: ko gaming prenosnikom znižajo cene

Če ste ljubitelj igranja računalniških iger pri visokih resolucijah zaslona s prikazanimi največjimi podrobnostmi, še ne pomeni, da potrebujete ogromen visoko zmogljiv namizni računalnik. Danes so tudi zmogljivi prenosni računalniki pravi stroji, na njih pa lahko brez težav in z veliko mero užitka preigravamo najzahtevnejše igre.
HP OMEN 7-cb1000nm

Nekateri ljubitelji računalniških iger ne odstopajo od svojega mnenja, da pravi gamerji igre igrajo samo na namiznih računalnikih, in ob omembi prenosnikov zgolj zamahnejo z roko. To je res zgolj do določene mere – torej če potrebujete točno določene komponente in zverino, ki ji ni para. Če pa potrebujete računalnik, ki ga lahko prenašate po stanovanju ali ga nesete k prijatelju, potem je zagotovo prava izbira gaming prenosni računalnik. Na najzmogljivejših lahko igrate igre v ločljivosti 4K, imajo podporo za navidezno resničnost in podobno.

Koliko me bo stal gaming prenosnik?

Vedeti moramo, da so računalniki za igranje iger sestavljeni iz vrhunskih komponent (kot so procesorji, grafične kartice, spomin RAM …) in jih ne moremo primerjati z običajnimi potrošniškimi napravami. Posledično se to pozna tudi na cenah, ki so višje kot pri običajnih računalnikih, a je tudi razpon cen gaming računalnikov lahko precej velik – od slabih 600 do dobrih 1000 evrov boste odšteli za tiste najšibkejše, za najdražje pa tudi več tisoč evrov.

Za malo denarja dobite tudi »malo muzike«. Igre boste na najcenejših gaming računalnikih lahko igrali v polni ločljivosti HD (1080p). Strojna oprema ne bo vedno zadoščala, da bi vse igre igrali pri najvišjih nastavitvah, pri preprostejših igrah pa ne bi smeli imeti težav. Zaželen je SSD disk, ni pa nujno, da ga imajo vsi tovrstni prenosniki.

Bi kaj boljšega?

Od dobrih 1000 do 1700 evrov je cenovni okvir, v katerem se gibljejo malo boljši gaming prenosniki. Srednji razred omogoča bolj gladko igranje iger pri visokih in najvišjih nastavitvah. Tudi zaslon bo nekoliko boljši s hitrejšim osveževanjem slike. To so v večini že zelo solidni gaming prenosniki.

Za nekje od 1700 do 2500 evrov boste lastnik že zelo zmogljivega gaming prenosnika. Vrhunski sistem vam bo zagotovil, da boste na zaslonu videli sliko z največjimi grafičnimi podrobnostmi in vrhunsko stopnjo osveževanja. Ti prenosniki bodo najverjetneje podpirali tudi 4K video. Najboljši modeli pa tudi opremo za navidezno resničnost in zunanje monitorje. Te pošasti so opremljene s hitrimi komponentami za shranjevanje, kot je na primer pogon PCI Express.

Nekateri prenosniki v tem razredu se torej lahko pohvalijo z zasloni QHD (2560×1440 slikovnih pik) ali 4K in izjemno učinkovitimi hladilnimi sistemi kot dodatno opremo. Zahvaljujoč napredku moderne tehnologije na pogled to niso več ogromni in debeli prenosniki, ampak gre za precej tanke naprave. Posebej, če imamo v mislih tehnologijo, ki se skriva v njihovem ohišju. Tu se boste odločali za vrhunske in precej tanke prenosnike ali tiste z največ možne moči in napredne tehnologije, ki pa bodo vseeno nekoliko robustnejši.

Gaming teden: glede izbire se res ne morete pritoževati

Zmogljivost, velikost zaslona in podobne odločitve so vedno odločitev posameznika, ki najbolj ve, kaj potrebuje in kakšne so njegove finančne zmožnosti. Danes na trgu najdemo vse mogoče naprave, in če pri ceni ni omejitev, so na dosegu zares vrhunski prenosni računalniki s specifikacijami, ki jim daleč naokoli ne bo para.

Da bi vse skupaj lahko pogledali bolj konkretno, smo v spletni trgovini Links našli posebno ponudbo gaming prenosnikov, ki si jo velja ogledati. V posebni ponudbi Gaming week, ki bo trajala od ponedeljka, 25.1., do nedelje, 31.1., jim bodo še oklestili cene.

Spodaj nekaj računalnikov v cenovnem razponu od slabih 1000 do 3300 evrov – po načelu »za vsakega nekaj«.

KONCERN ENA d.o.o.

Koroška cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 891 95 40
Podjetje IN.PU.T., prodaja računalniške opreme, Tadej Pucelj, s.p. je začelo poslovati v letu 2003,kot internetna trgovina (www.in-put.com) z računalniško opremo. V zadnjih letih ... Več

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.