Mobilno RSS Facebook Twitter E-novice Nastavi za domačo stran Dodaj med priljubljene Podcast Pozabljeno geslo Registriraj se Prijava facebook_connect.gif

10.08.2012      7:16
Kaspersky Lab

Gauss - Novo kompleksno kiber orožje nad bančne račune

Škodljiva programska koda Gauss obožuje tudi račune PayPal!Škodljiva programska koda Gauss obožuje tudi račune PayPal!

Targetiranje spletnega bančništva s strani trojana najdenega v Gaussu predstavlja unikatno značilnost, ki je do sedaj ni bilo možno najti v nobenem do sedaj znanem kiber orožju.

Gauss je bil odkrit v času intenzivnega preverjanja možnosti tveganj s strani kiber orožji na pobudo International Telecommunication Union (ITU), ki so sledila odkritju Flamea. Prizadevanja so usmerjena k zmanjšanju tveganja, ki ga predstavljajo kiber orožja, in predstavljajo ključno komponento pri doseganju globalnega kiber miru.

ITU je v sodelovanju s strokovnjaki Kaspersky Laba preko aktivnega sodelovanja s svojimi ključnimi partnerji znotraj ITU-IMPACT iniciative in tudi z vsemi relevantnimi interesnimi skupinami (vlade, privatni sektor, mednarodne organizacije in civilna družba) naredila pomemben korak h krepitvi globalne kiber varnosti.

Strokovnjaki Kaspersky Laba so odkrili Gauss preko identificiranja podobnosti z zlonamernim programom Flame. Med njimi so si bile podobne arhitekture platform, struktura modulov, kodne osnove in načini komuniciranja z C&C strežniki.

Zlonamerni program je bil odkrit s strani strokovnjakov Kaspersky Laba v juniju 2012. Njegov glavni modul je bil poimenovan s strani neznanih kreatorjev po nemškem matematiku Johann Carl Friedrich Gauss. Ostale komponente prav tako nosijo imena znanih matematikov (Joseph-Louis Lagrange in Kurt Gödel). Raziskava je pokazala, da prvo srečanje z Gaussom sega nazaj vse do septembra 2011. V juliju 2012 je Gaussov C&C strežnik prenehal delovati.

Številni Gaussovi moduli služijo namenu kraje informacij iz brskalnikov, ki vključujejo zgodovino obiskanih spletnih strani in gesel. Podrobni podatki shranjeni na okuženi napravi so prav tako poslani napadalcem, vključno z specifiko omrežnih vmesnikov, gonilnikov in BIOS informacijami. Gaussov modul je prav tako zmožen kraje podatkov klientov številnih libanonskih bank, vključno z Bank of Beirut, EBLF, BlomBank, ByblosBank, FransaBank and Credit Libanais. Usmerjen je tudi zoper uporabnike Citibank in Paypal.

Druga ključna značilnost Gaussa je njegova zmožnost okužbe USB pogona z uporabo enake LNK ranljivosti, ki je bila že uporabljena pri Stuxnetu in Flameu. Vendar pa je postopek okužbe USB pogona mnogo inteligentnejši. Gauss je zmožen pogon pod določenimi okoliščinami »dezinfekcirati«, pri čemer uporablja odstranljiv medij za hrambo prenesenih informacij v skriti datoteki. Še ena aktivnost trojana je namestitev posebne pisave imenovane Palida narrow, katere namen je še neznan.

Glede na način nastanka je Gauss podoben Flameu, vendar pa je geografija okužb opazno drugačna. Večje število računalnikov prizadetih s strani Flamea je bilo zaznanih v Iranu, medtem ko je večina okuženih računalnikov s strani Gauss-a iz Libanona. Število okužb je prav tako različno. Glede na telemetrijo zaznano s strani varnostne mreže Kaspersky je Gauss okužil približno 2.500 naprav. Pri Flameu je bilo število okužb znatno nižje, približno 700 naprav.

Kljub temu da natančna metoda, ki se je uporabljala za okužbo računalnikov še ni znana, je jasno, da Gauss deluje na drugačen način kot Flame in Duqu. Kljub temu pa z določenimi podobnostmi s prejšnjima dvema kiber orožjema namenjena vohunjenju, kot je Gaussov način širjenja okužb, ki poteka na nadzorovan način, ki poudarja prikritost in tajnost operacije.

Alexander Gostev glavni strokovnjak za varnost v Kaspersky Labu je dejal: »Gauss ima osupljive podobnosti s Flameom, kot je način s katerim je bil ustvarjen in njegova kodna osnova, ki nam je omogočila, da smo odkrili zlonamerni program. Podobno kot Flame in Duqu, je Gauss kompleksno kiber orožje ustvarjeno za vohunjenje, oblikovano na način, ki poudarja njegovo prikritost in tajnost; vendar pa je njegov namen drugačen od Flame-vega in Duqujevega. Gauss napada številne uporabnike v izbranih državah z namenom kraje velikih količin podatkov, s posebnim apetitom po bančnih in finančnih informacijh.«

V tem trenutku je Gaussov trojan uspešno zaznan, blokiran in v mirujočem stanju s strani produktov Kaspersky Laba in kvalificiran kot Trojan-Spy.Win32.Gauss.

Strokovnjaki Kaspersky Lab-a so objavili poglobljeno analizo zlonamernega programa na Securelist.com:

Gaussov FAQ, ki vsebuje bistvene informacije o grožnji je na voljo:

Povezave:Kaspersky Lab

facebook_connect.gif Prijava Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

KOMENTARJI

Za to novico še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!

Uporabljaš PayPal?

>> Te zanima VEČ? Klikni tukaj!

Mobilnik iPhone 6 z večjim zaslonom in višjo ... 9
soru  |  benx: kot prvo. mam še 4s in ga ne mislm...
Pregrešno draga očala Google Glass razprodana... 1
dentex  |  Kokoš na internetu :D
Mobilnik iPhone 6 z večjim zaslonom in višjo ... 9
benx  |  kaj zaj, je vecanje telefona bedarija al...
Mobilnik iPhone 6 z večjim zaslonom in višjo ... 9
zavi100  |  ja, razlika je samo v tem , da bo pomoje...
Mobilnik iPhone 6 z večjim zaslonom in višjo ... 9
UXRO  |  Jst bom kupu iPhone 6 tak al pa tak. Ita...

Prijava na www.računalniške-novice.com
Vpišite prijavne podatke:

Ste pozabili geslo?

fb_prijava Ste že uporabnik facebooka-a?
Vpišite se z enostavnim klikom na ikono -›

Registracija