Računalništvo, telefonija
31.01.2019 10:20
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Glasbena oprema za vse, ki uživate v ustvarjanju glasbe

Glasbena oprema za vse, ki uživate v ustvarjanju glasbe
Glasbena oprema za vse, ki uživate v ustvarjanju glasbe

Če ste začetnik ali pa imate doma že pravi snemalni studio, se vedno srečujete z istim vprašanjem – kaj je naslednji korak? Ustvarjanje domačega studija za snemanje glasbe je velik podvig, ki zahteva veliko načrtovanja, raziskav in priprav. Če začnete z nekaj osnovnimi deli glasbene opreme in sledite osnovnim pravilom pri izbiri in urejanju snemalnega prostora, pa boste do cilja prišli brez večjih odrekanj in frustracij. Pripravili smo vodič za začetnike in nekaj idej za tiste, ki ste že korak dlje in imate doma že solidno opremljen snemalni studio. Pa pojdimo po vrsti!

Popoln glasbeni studio za začetnike
Kot pri vsakem drugem hobiju, na samem začetku naše snemalne poti lahko pretirano načrtovanje in previsoko zastavljeni cilji hitro pripeljejo do zaostajanja z načrti in pretiranega razmišljanja, ki jemlje pogum in lahko vodi v opustitev projekta. Ne dovolite, da se to zgodi tudi vam in poenostavite svoje prve korake. Snemanje glasbe doma in nakup studijske opreme je lahko velik denarni zalogaj in da ne bi pretiravali že na začetku, seznam že na začetku zožite na osnovno opremo:

Računalnik – Če ustvarjate svoj glasbeni studijo, bo računalnik eden večjih stroškov. Načeloma se je pri izbiri dobro odločati glede na hitrost, vendar glede na to, da imamo dandanes že praktični vsi doma svoj računalnik, na začetku preprosto uporabite kar tega. Ko pride čas za nadgradnjo, pa se mnogi strinjajo, da je Macbook Pro ena boljših izbir za ustvarjanje glasbe.

DAW in avdio vmesnik – DAW ali Digital Audio Workstation je programska oprema, ki jo boste uprabljali za snemanje, mešanje in urejanje glasbe na računalniku, avdio vmesnik pa je strojna oprema za povezavo vašega računalnika in druge opreme, kot je ojačevalec ali mikrofon. Kupimo ju lahko posamično, ali pa v kompletu 2v1. Za začetnike priporočamo nakup 2v1 kombinacije, saj si s tem skrajšamo čas raziskovanje in iskanja, velikokrat prihranimo in kupimo napravi, ki sta zagotovo tehnično kompatibilni.

Studijski monitorji – Za mešanje glasbe potrebujemo dobre zvočnike, ali kot se imenujejo v glasbenih studijih – studijske monitorje. V primerjavi s komercialnimi zvočniki imajo studijski monitorji veliko bolj naraven in nevtralen zvok, z njimi pa je vsaka zvočna podrobnost prikazana kristalno jasno. Pravi studijski zvočniki lahko odžrejo velik del proračuna, zato bodite previdni pri izbiri najboljše možnosti.

En ali dva mikrofona – S kasnejšo nadgradnjo in naraščujočimi potrebami boste zagotovo zbrali zavidljivo število različnih mikrofonov. Začetek pa naj bo bolj skromen, saj več kot enega ali dveh mikrofonov zagotovo še ne potrebujete. Večina začetnikov prične z izbiro mikrofona za snemanje vokalov, upoštevati pa je potrebno, da je izbira mikrofona odvisna od inštrumenta, ki ga nameravate posneti.

Slušalke – Če imate v planu, da boste večino snemanja izvajali sami, ne potrebujete več kot enega para slušalk. Za studijsko snemanje lahko izbirate med dvema tipoma slušalk: zaprte slušalke, ki zagotavljajo potrebno izolacijo od zunanjih zvokov, vendar nudijo nekoliko nižjo kakovost predvajanja; ali odprte slušalke, ki se ponavadi uporabljajo za mešanje in zagotavljajo optimalno kakovost zvoka, vendar malo slabšo zvočno izolacijo.

Nekaj kablov – Nekega dne bo v vašem studiju moč najti kilometre različnih kablov, za začetek pa jih potrebujete le nekaj. Eni takšnih so dolg XLR kabel za priključitev mikrofona in dva krajša kabla za povezavo studijskih monitorjev ali zvočnikov. Pri izbiri kablov je potresno posebno pozornost nameniti vsem priključkom in možnostim povezovanja – dober kabel je lahko precejšen strošek zato pred nakupom dvakrat preverite kompatibilnost s svojo opremo.

Stojalo za mikrofon – Mnogi začetniki mislijo, da so vsa stojala za mikrofon enaka ali zelo podobna, v resnici pa se vam tudi tu splača preučiti ponudbo in pazljivo izbrati svoje stojalo za mikrofon. Cene vas znajo presentiti, vendar ne pozabite, da se bo vaša naložba izplačala, če boste izbrali zanesljivo in kakovostno stojalo.

Mikrofonski filter – Zagotovo ste že opazili (vsaj na komercialnih posnetkih glasbenih studijev) mrežasti zaslon, ki je nameščen ob mikrofonu. Ta del studijske opreme se imenuje pop filter, njegov namen pa je odstranitev neprijetnih zvokov, ki lahko nastajajo pri izgovarjanju nekaterih črk. To zagotovo ni obvezna studijska oprema, še posebej za začetnike, vendar so cenovno dokaj ugodni in naredijo občutno razliko v zvočnem posnetku.

Kovčki in torbe – Če boste svoj opremo kdaj selili, razmislite o nakupu ustreznih kovčkov in torb za različne dele opreme. Vaše naložbe se splača zaščititi, kar velja tudi za studijsko opremo, za izbor katere ste zagotovo porabili veliko časa in denarja.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem CENEJE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri CENEJE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Ceneje.si logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem CENEJE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847

Jamada skupina d.o.o.

Cesta k Tamu 12, 2000 Maribor, Tel: 02 330 53 50
Podjetje je bilo ustanovljeno iz bivše DataLab poslovne enote Maribor. Preživeli so obdobje mladostniške zaletavosti in vihravosti. Prerasli so v zrelo podjetje z jasno vizijo, ... Več

OBLIKOVANJE.COM

Slovenska ulica 25, 9000 Murska Sobota, Tel: 02 522 14 21
Podjetje Oblikovanje.com je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že od samega začetka. Z več kot 20 leti izkušenj ter s strategijo kakovostnega poslovanja in storitev ... Več

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več