Računalništvo, telefonija
28.11.2019 08:54
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

GoDigital: umetna inteligenca je ključnega pomena za optimizacijo procesov

Uporaba umetne inteligence je danes ključnega pomena za optimizacijo procesov, prebojne storitve in digitalne poslovne modele. Do leta 2030 naj bi umetna inteligenca postala glavni dejavnik rasti svetovnega BDP. Slovenska IKT podjetja so na tem področju lahko med vodilnimi in s tem lahko pomembno prispevajo k dvigovanju dodane vrednosti, so se strinjali udeleženci današnje konference GoDigital, ki jo organizira tokrat že drugič GZS-Združenje za informatiko in telekomunikacije.
GoDigital: umetna inteligenca je ključnega pomena za optimizacijo procesov
GoDigital: umetna inteligenca je ključnega pomena za optimizacijo procesov

Slovenija je na lestvici digitalne konkurenčnosti, ki jo objavlja švicarski inštitut IMD, in s katero meri sposobnost in pripravljenost držav za prevzemanje in uvajanje digitalnih tehnologij, napredovala za 2 mesti, in sicer na 32. mesto med 63 državami, je uvodoma povedala generalna direktorica GZS Sonja Šmuc. Uporaba digitalnih tehnologij, od avtomatizacije in robotizacije do umetne inteligenc zlasti pri nadomeščanju enostavnih fizičnih in miselnih del pomeni, da »moramo ponovno razmisliti, kaj bomo počeli, kako bomo človeški potencial uporabili bolje. S tem prispevamo tudi k temu, da bomo dosegli cilj, ki smo si ga zastavili v Razvojnem partnerstvu treh generacij – do leta 2025 dvigniti dodano vrednosti na zaposlenega na 60.000 evrov.« Izpostavila je tudi, da je Slovenija na lestvici najbolj inovativnih držav na svetu 2019 (Global Innovation Index) nazadovala za eno mesto in zasedla 31. mesto. Digitalizacija lahko tu da pomemben pospešek, saj na osnovi disruptivnih digitalnih tehnologij, velikih podatkov in umetne inteligence nastajajo popolnoma novi produkti, storitve in poslovni modeli; poslovne odločitve so lahko boljše in hitrejše, procesi učinkovitejši. Digitalizacija prinaša disruptivne inovacije v skoraj vse segmente gospodarstva in širše, od tovarn, bančništva, prometa, medicine in več, je še dodala.

Slovenija kot odličen prostor za nove digitalne rešitve

Po mnenju Jerneja Tovšaka, generalnega direktorja Direktorata za internacionalizacijo, podjetništvo in tehnologijo na MGRT, je lahko Slovenija odličen prostor za nove digitalne rešitve in poslovne modele ter posledično s tem internacionalizacije slovenskih podjetij. Ima namreč številna uspešna zagonska podjetja v sektorju IKT, ki so dejavna predvsem v nišnih storitvah, kot je tudi umetna inteligenca. Digitalizacija in digitalna transformacija, uvedba industrije 4.0, uporaba umetne inteligence, IoT, big data postajajo današnja realnost. Zato je pomembno, da se vodstva podjetij teh potencialov čim bolj zavedajo.

Slovenija je na področju IKT zelo razvita in ima dolgo tradicijo, je povedal predsednik UO GZS-Združenja za informatiko in telekomunikacije Igor Zorko. Je ena prvih držav v Evropi, ki je uvedla e-poslovanje v javni upravo, finančne evidence v elektronski obliki, je navedel kot primera. V zadnjem času se IKT podjetja vse bolj specializirajo na ozka področja, kjer poskušajo doseči presežke v Evropi in Sloveniji. Ta podjetja ustvarijo prek 2,5 mrd prihodkov in zaposlujejo prek 25.000 ljudi. V podjetjih, ki niso usmerja v IT, je v IT oddelkih zaposlenih še enkrat toliko ljudi. Izpostavil je pomen RR in sodelovanja. GZS-ZIT je spodbudil tudi ustanovitev digitalne koalicije digitalna.si, ki je namenjena v ustvarjanje vse bolj digitalno prijaznega okolja ter spodbujanje digitalnih kompetenc. Umetno inteligenco je označil kot osnovo za avtomatizacijo proizvodnje ter izboljšanje delovnih razmer. Je že realnost in se moramo z njo vsi – danes ali jutri – soočiti.

Sodelovanje je ključno za uspešen preboj

Konferenca GoDigital 2019 poudarja pomen in aktualnost podatkov in umetne inteligence pri dvigovanju inovativnosti in konkurenčnosti podjetij. Povezuje ponudnike, uporabnike, raziskovalni in izobraževalni sektor ter državno upravo – saj je sodelovanje med vsemi navedenimi ključno za uspešen preboj Slovenije med najboljše, je ob tej priložnosti dejal direktor GZS-Združenja za informatiko in telekomunikacije Nenad Šutanovac. Danes vzpostavljajo iniciativo Umetna inteligenca za Slovenijo, s katero želijo povezovati vse ključne deležnike v Sloveniji z namenom čim boljše uporabe umetne inteligence in teh znanj v poslovni praksi. Nadaljnji razvoj Slovenije mora temeljiti na družbi znanja, ta se mora skladno in složno razvijati z digitalizacijo in digitalnimi kompetencami, je še dodal.

V nadaljevanju skušajo udeleženci iz poslovnega sveta, gospodarstva in znanstvene sfere, z aktualnimi in strokovnimi vsebinami ter konkretnimi primeri skozi teorijo in prakso pokazati, da smo v Sloveniji na tem področju lahko med vodilnimi in da lahko s tem pomembno prispevamo k dvigovanju dodane vrednosti.

Konferenca povezuje tudi poglede vodilnih analitskih hiš, kot sta The Economist Intelligence Unit in Gartner o svetovnih trendih in gibanjih ter vidik in usmeritve Evropske komisije.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TIFT d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 10 20
Poslovni sistemi se že nekaj časa soočajo s procesom postopne digitalizacije naprav za pripravo, oblikovanje in izdelavo različnih dokumentov. Digitalni Hibridni Upravljalci Dokumentov ... Več
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več

TRACE BS d.o.o.

Opekarniška cesta 5, 2270 Ormož, Tel: 05 905 23 81
V skupini Trace Solutions, katere del sta Trace BS Poslovne rešitve d. o. o. in Trace IS Informacijske rešitve, se ukvarjajo z razvojem, prodajo in uvajanjem istoimenske programske ... Več