Računalništvo, telefonija
11.11.2010 16:59
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google spremenil igro!

Google je spremenil igro na področju spletnega marketinga. Vse se vrti okoli odlične pozicije v iskalniku. Nič čudnega, saj lahko »promet obiskovalcev« iz iskalnika na dobro optimizirani strani predstavlja tudi po 80 % vseh obiskovalcev.
Kakšne so najboljše iskalne fraze? Odgovor ponuja e-gradivo: Spletni marketing za direktorje in njihove pomočnike.
Kakšne so najboljše iskalne fraze? Odgovor ponuja e-gradivo: Spletni marketing za direktorje in njihove pomočnike.

Predstavljajte si: 80 % zelo zainteresiranih obiskovalcev vas najde praktično zastonj. Vse, kar potrebujete, je nekaj osnovnega znanja, energije in majhen sprotni vložek v pridobivanje dodatnih vhodnih povezav. Vaša stran se mora prikazovati na prvi strani iskalnih zadetkov. Raziskave kažejo, da kar 79 % iskalcev razišče samo tiste iskalne zadetke, ki se nahajajo na prvi strani. Drugo stran si ogleda 10 %, vse ostale strani skupaj pa samo 11 % iskalcev.

Kako torej priti na to »prvo stran v Googlu«? Proces se imenuje optimizacija spletnih strani za iskalnike, razdeljena pa je na dva dela: on-site optimizacijo in off-site optimizacijo. Kaj pomenita obe tujki v nadaljevanju, najprej pa si oglejmo, kako se zadeve sploh lotiti.

Izbira ključnih besed in fraz

Kot povsod v življenju, imamo tudi pri optimizaciji spletnih strani omejene vire. Če bi lahko, bi se veda svoje spletno mesto optimizirali za prav vse možne ključne besede in izraze, ki so povezani z našo tržno nišo. Vendar, ker ima dan samo 24 ur in ker so naši budgeti za spletni marketing tako ali drugače omejeni, se moramo skoncentrirati na peščico najboljših iskalnih fraz.

Vendar, kakšne so najboljše iskalne fraze? To določajo trije ključni atributi: koliko je iskalna fraza iskana, koliko je ostale konkurence za to iskalno frazo in ai je to iskalna fraza, ki nam prinese zares zainteresirano stranko.

Koliko je fraza dejansko iskana, je težko izvedeti. Pomagate si lahko z Googlevim orodjem, vendar so podatki za Slovenijo zgolj približki. Orodje se imenuje Google AdWords Keyword Tool in je del programa Google AdWords, ki smo ga omenjali pri oglaševanju. Uporabite pa ga lahko tudi ločeno, brez registracije, in sicer na naslovu https://adwords.google.com/select/KeywordToolExternal. Iskalna fraza mora biti seveda čim bolj iskana. Orodje za frazo »nakup rabljenega avtomobila« pravi, da je v Sloveniji približno 200 iskanj mesečno.

Konkurenca so vse spletne strani, ki so med zadetki v Googlu za iskalno frazo, za katero želimo izvajati optimizacijo. Kako preverimo, kolikšna je konkurenca? Zelo preprosto. Neposredno konkurenco preverimo tako, da iskalno frazo dodamo v »narekovaje«. Preverimo npr. iskalno frazo »nakup rabljenega avtomobila«. Google pravi, da najde 8.590 posameznih strani, ki omenjajo natančno to frazo. To je relativno majhna konkurenca, ki se je z malce truda da enostavno premagati.

Sledi še končna evalvacija iskalne fraze. Vprašati se morate, ali je to iskalna fraza, ki bo prinesla visoko zainteresirane obiskovalce? Bližje nakupni odločitvi je iskalec, več nam pomeni njegov obisk, saj je verjetnost, da kupi pri nas, toliko višja. Iskalna fraza »nakup rabljenega avtomobila« je odlična. Še celo boljša pa je npr. »cenik rabljenih avtomobilov«. Slednja iskalna fraza še bolj neposredno izraža dejstvo, da je iskalec očitno zelo daleč v procesu nakupa, saj že išče cenik.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem VERLAG DASHOFER d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri VERLAG DASHOFER d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Verlag Dashofer logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem VERLAG DASHOFER d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178

TISKARNA SILVECO

PE Stegne, Stegne 3, 1000 Ljubljana, Tel: 031 707 667
Ali iščete način za preboj komunikacijske ovire med vami in vašimi potencialnimi strankami ali partnerji? V današnji digitalni dobi je trg enostavno prenasičen s spletnimi oglasi ... Več

Nova Vizija, informacijski inženiring in svetovanje, d.d.

Celjska cesta 9, 3310 Žalec, Tel: 03 71 21 800
Odločitev, v katero informacijsko tehnologijo bi moralo vlagati vaše podjetje in v katere ne, je težka. Po eni strani želite biti tisti, ki je odgovoren za inovacije in rast ... Več