Mobilno RSS Facebook Twitter E-novice Nastavi za domačo stran Dodaj med priljubljene Podcast Rock Radio Pozabljeno geslo Registriraj se Prijava

26.10.2020      20:00
Synology NAS

Hramba in varnostno kopiranje podatkov v manjšem podjetju

Jaka in Tina StermenszkyJaka in Tina Stermenszky

.. Dober načrt varnostnega kopiranja podatkov je kot zavarovanje - ob nesrečah jo odnesete brez resnejših posledic ..

Synology ponuja sodobno rešitev za Backup podatkov, ki je za uporabnike strežnikov NAS Synology brezplačna. Resda se večkrat izkaže, da breplačne rešitve niso enako kakovostne kot plačljive, vendar v primeru zbirke Active Backup ni tako.

V to so se prepričali tudi v družinskem podjetju Čuri Muri d.o.o., ki že od leta 1978 izdeluje in trži kakovostne igrače za otroke. Podjetje se je leta 1995 osredotočilo predvsem na veleprodajo, vendar je ohranilo del svoje prvotne proizvodnje, ki jo trži pod blagovno znamko Adora. Danes je v podjetju 9 zaposlenih, ponaša pa se z uspešno prodajo igrač uveljavljenih blagovnih znamk, kot so Schleich, HAPE, Revell, Ravensburger, Slimy, ZING, Yookidoo in še vrsto drugih.

Izbor rešitve za Backup

Pred uvedbo sedanje rešitve so uporabljali en sam strežnik in v mrežo povezane delovne postaje. Občasno so varnostno kopirali podatke s strežnika na zunanji disk, ki so ga hranili v poslovnih prostorih podjetja. Povod za nadgradnjo je bil vlom v poslovne prostore, ko so jim poleg računalnikov ukradli tudi varnostno kopijo na zunanjem disku. Izguba podatkov je podjetje močno prizadela in pristopili so k temeljiti prenovi informacijskega sistema, ki je vključeval tudi varnostno kopiranje podatkov. Na priporočilo prijatelja, ki je zaposlen v računalniškem podjetju, so preizkusili strežnik NAS Synology, ki se je izkazal za ustrezno izbiro.

Rešitev

Podjetje ima informacijsko podporo danes postavljeno v okviru več virtualnih strežnikov na enem Supermicro strežniškem sistemu, s katerim so povezane delovne postaje zaposlenih ter strežnik NAS Synology DS2415+. Enkrat dnevno se virtualni strežniki varnostno kopirajo na NAS z uporabo rešitve Synology Active Backup. Za varnostno kopiranje podatkov z delovnih postaj zaposlenih uporabljajo prav tako rešitev Active Backup in obenem še rešitev za sinhronizacijo map Synology Drive. Na vsak računalnik so namestili odjemalca Synology Drive Client, ki z namizja delovne postaje sinhronizira datoteke v uporabnikovo mapo na strežniku NAS Synology DS2415+. Vsi uporabniki pa imajo dostop tudi do mape, v katero odlagajo skupne datoteke. Hramba na strežniku NAS DS2415+ je organizirana v RAID5 konfiguraciji, ki omogoča obnovitev podatkov tudi v primeru, da se kateri od diskov pokvari.

»V podjetju opravljam funkcijo direktorja, nimam IT izobrazbe pa vendar nisem imel nobenih težav s konfiguriranjem operacijskiga sistema Synology DSM in z organizacijo kakovostnega sistema hrambe in varovanja naših podatkov,« je izjavil Jaka Stermenszky, direktor podjetja Čuri Muri d.o.o.

Za dodatno varnost uporabljajo dodatni strežnik NAS Synology DS214, ki je nameščen na rezervni lokaciji. Enkrat dnevno nanj z uporabo rešitve Synology Hyper Backup varnostno kopirajo celoten strežnik NAS DS2415+. Tudi na tej lokaciji so za dodatno varnost podatki organizirani v RAID1 konfiguraciji.

Poleg varnostnega kopiranja pa v podjetju Čuri Muri d.o.o. koristno uporabljajo tudi rešitev Photo Station, ki omogoča hrambo fotografij na strežniku NAS in pregledovanje albumov v realnem času. Z aplikacijo DS Photo, ki jo imajo prodajniki nameščeno na svojih pametnih telefonih, delijo posnetke umeščenosti prodajnih artiklov v trgovinah z ostalimi zaposlenimi.

Načrti za prihodnost
Z organizacijo centralne hrambe podatkov in varnostnega kopiranja s pomočjo uporabe rešitev Active Backup in Hyper Backup ter kodiranega prenosa podatkov na rezervno lokacijo so v podjetju dosegli, da se scenarij izgube podatkov ne bo več ponovil. Glede na možnosti, ki jih ponuja Synology, razmišljajo tudi o nadgradnji. Uvajajo že rešitev za oddaljen varen dostop do virov podjetja VPN, ki omogoča kakovostno delo od doma ali z drugih oddaljenih lokacij.

Več na www.xenon-forte.si. (P.R.)

Povezave:Xenon-forte

Uporabljate za fotografiranje fotoaparat ali pametni telefon?

Pametna ptičja hišica slovenskih korenin 1
slo81a  |  nevem v čem je smisel
Amazon s posebno tehnologijo nad spletne pira... 1
bojan  |  tole bo menda konec VPNjev
Resne težave za uporabnike telefonov iPhone 1... 3
slo81a  |  čefur pejd domov koze past in ovce nateg...
Izmerite telesno temperaturo, utrip in nasiče... 2
slo81a  |  za merjenje kisika sem naročil,ne dela s...
Tudi pošiljanje mailov onesnažuje okolje 1
slo81a  |  povejte to maršalu Twitoju.