Računalništvo, telefonija
12.06.2018 08:15
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Huawei in Leica: na novo izumljena fotografija

Huawei in Leica: na novo izumljena fotografija
Huawei in Leica: na novo izumljena fotografija

Pred kakšnimi 100 leti je Leica za vedno spremenila svet fotografije, zadnjih nekaj let pa to počenja skupaj s podjetjem Huawei. Tokratna revolucija pa se ne ustavi pri fotografiji.


V začetku 20. stoletja je mlad nemški finomehanik, Oskar Barnack, zaposlen v podjetju Leitz, izdelal 35mm fotoaparat. Vodilni format, ki je na novo definiral fotografijo in je še danes, več kot 100 let kasneje, še vedno v uporabi. Vendar pa revolucionarna narava njegovega izuma takrat ni bila tako očitna. V bistvu se podjetje v začetku sploh ni zavedalo potenciala. Vendar pa so s časom kljub temu naredili usodni korak v takratnih nesigurnih časih in izdelali fotoaparat Leica 1. Lahko in priročno kamero, ki je postavila temelje dokumentarne fotografije, kot jo poznamo danes. Kako velik kulturni šok je povzročila kamera, ko so jo predstavili svetu? Dovolj zgovoren je podatek, da 35mm fotoaparati še danes ostajajo glavni jezik fotografije.

Nova vrsta fotografov

Prevrtite čas naprej kakšnih 100 let in rojeva se nova vrsta dokumentarnih fotografov. Mobilna. Čeprav radi zajemamo fotografije in tako beležimo svoja življenja, se je ta način zajemanja trenutkov začel šele pred 10 leti, z izumom pametnega telefona. Danes ima v žepih fotoaparat vse več ljudi, ki zajemajo več fotografij kot kadarkoli prej. To je utrlo pot novim načinom komunikacije in je imelo velik vpliv na sodobno vizualno kulturo. Ni potrebno posebej poudarjati, da je fotografija postala ključni del našega vsakdanjika.

Vendar pa ima vse to tudi svojo ceno. Od začetka obdobja pametnih telefonov je fotografska industrija pospešeno kopnela. Vendar pa je to narava posla. Pametni telefoni so bolj prikladni kot preprosti kompaktni fotoaparati, ki so desetletja vladali industriji in so tako postali generični fotoaparati našega časa. Ker prikladnost vedno zmaga.

Med sebi enakimi

Medtem, ko je večina proizvajalcev pametnih telefonov pozno skočila na nov voz in se je morala soočati s posledicami takšnih odločitev. Enega od teh proizvajalcev ni bilo strah ponovno narediti usodni korak in se pridružiti mobilni revoluciji. Leica, seveda. Vendar to ne bi bilo mogoče brez sodelovanja z enim od vodilnih podjetij v mobilnem svetu – Huawei.

Čeprav je Huawei relativno mlado podjetje, je svoje standarde postavilo visoko že od samega začetka. Vse od prvih mobilnih naprav je bil cilj predstaviti najboljšo fotografsko izkušnjo. Pri iskanju partnerja med največjimi proizvajalci fotoaparatov, ki bi jim lahko pomagali pri zastavljenih ciljih, so izbrali podjetje Leica, ki je iskalo to isto pomoč v mobilni industriji. Hitro je postalo jasno, da si podjetji delita isto vizijo in filozofijo pri razvoju izdelkov in uporabniški izkušnji. Tako se je v letu 2016 rodilo prvo takšno sodelovanje na svetu in postavilo standard za proizvajalce fotografskih pametnih telefonov po vsem svetu.

“Leica je blagovna znamka z več kot 100 let zgodovine. Ključ našega uspeha je stalno prepoznavanje potreb uporabnikov in prilagajanje tem potrebam z najboljšimi možnimi rešitvami. Huawei ima zelo podobno filozofijo pri razvoju svojih izdelkov. Odločitev, da združimo moči, je bila povsem naravna. Razumemo, da najbolj vsakdanji uporabniki uporabljajo mobilne telefone, da ujamejo najboljše trenutke svojih življenj. Skupaj s podjetjem Huawei si želimo, da bi to izkušnjo naredili posebno in izjemno,” je povedal Marius Eschweiler, globalni direktor poslovnega razvoja pri podjetju Leica Camera AG.

Splača se omeniti, de je verjetno glavni razlog za uspeh celotnega podviga, dejstvo, da gre pri sodelovanju za veliko več kot le izmenjavo logotipov dveh podjetij. Že od samega začetka gre za delitev izkušenj in znanj na področjih raziskav ter razvoja s skupnimi ekipami inženirjev, ki tako lahko še bolj tesno sodelujejo. Takšna sodelovanja so danes zelo redek prizor.

“V prihodnje bodo več kot 90 % vseh podatkovnih prenosov predstavljale slike in video posnetki. Namenske ekipe inženirjev predstavljajo kapacitete za še bolj tesno sodelovanje s podjetjem Leica, kar vodi do stalnih izboljšav zajetih slik in video posnetkov. Posledično bomo lahko ponudili najbolj napredne inovacije na trgu fotografskih pametnih telefonov in potrošnikom prinesli večjo dodano vrednost,” je povedal Ren Zhengfei, izvršni direktor Huawei.

Fotografija s pametnimi telefoni izumljena na novo

Pogumna dejanja vodijo k izjemnim rezultatom. V letu 2016 je bil predstavljen Huawei P9. V sodelovanju s podjetjem Leica je nastal kot prvi telefon z dvojno kamero in virtualno zaslonko, ki je simulirala globinsko ostrino – dve lastnosti, ki so jih hitro posvojili tudi drugi vodilni proizvajalci. Leto kasneje je Huawei predstavil naslednika, P10, ki je situacijo pripeljal še dlje in so ga mnogi smatrali za najboljši pametni telefon za mobilno fotografijo v tistem trenutku.

V letošnjem letu Huawei ponovno postavlja nove standarde z revolucionarno serijo Huawei P20. P20 Pro je prvi pametni telefon s tremi fotoaparati na zadnji strani. To je velika novost, a je prava moč v tem, kako se te tri kamere uporabljajo. Ta naprava je namreč prva med napravi z več objektivi, ki združuje podatke z različnih tipal in omogoča, da naredite stvari, ki jih pred tem ni bilo mogoče. Med drugim tudi zajemanje ogromne količine podrobnosti in barv v slabi svetlobi, doseganje večjega dinamičnega razpona in rahlih tonov na neposredni sončni svetlobi ter približevanje brez izgube kakovosti. Poleg tega pa se ponaša s tehnologijo umetne inteligence, ki prepozna sceno in izbere najboljši način ter parametre za najboljši izkoristek.

Rezultati so resnično izjemni in brez pretiravanja lahko rečemo, da revolucionarni pristop, ki sta ga ubrala Huawei in Leica, odpira novo poglavje v fotografiji s pametnimi telefoni. To so zmogljiva nova orodja, ki vplivajo na način, kako delimo zgodbe na spletu. Prepričajte se tudi sami!


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

eTAROK, MIROSLAV CIGAN s.p.

Ulica Štefana Kovača 2, 9231 Beltinci, Tel: 041 519 443
Računalniška igra za ljubitelje taroka Življenje se je v zadnjem letu preselilo v naše domove, kjer poleg dela iščemo različne vrste razvedrila. Za ljubitelje igre s tarok ... Več
Srebrni partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več
Zlati partner

Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 589 81 26
Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji, je globalno tehnološko podjetje za plačilne rešitve. Družba je del mreže Mastercard, ki obsega več kot 210 držav in ozemelj po ... Več

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več