Računalništvo, telefonija
15.04.2018 19:03

Deli z drugimi:

Share

Huawei P20 Pro: pametni telefon, ki dela namesto vas

Huawei P20 Pro: pametni telefon, ki dela namesto vas
Huawei P20 Pro: pametni telefon, ki dela namesto vas

Veliko funkcionalnosti pomeni veliko nastavitev in veliko nastavitev pomeni več težav. Za večino proizvajalcev se zdi, da jih ne zanima pretirano ali so funkcije njihovih pametnih telefonov res uporabne. Huawei izstopa iz množice z odličnimi funkcijami, ki jih je enostavno uporabljati in so zato resnično v užitek. To so dokazal tudi s serijo P20, ki so jo predstavili pred kratkim.

Nov pristop z uporabo umetne inteligence
Vse se je začelo s popolnoma novim pristopom in uporabo najnovejših tehnologij. Huawei in njihovi inženirji razumejo, da zgolj višanje zmogljivosti procesorja in dodajanje funkcij fotoaparatu ne vodi nikamor, saj ne olajša rabe telefona. Izkazalo se je, da je rešitev tehnologija, ki je ne moremo videti in bo kmalu v središču marsikaterega pogovora – umetna inteligenca.

Umetna inteligenca je tehnologija, ki deluje kot priročen pomočnik – nauči se vaših potreb med uporabo in vam služi s tem znanjem. Predvsem pa poskrbi za vse utrujajoče in dolgočasne naloge ter vam omogoča, da se osredotočite na res pomembne stvari – uporabo telefona.

Fotografski pomočnik
Umetno inteligenco najlažje pokažemo v fotografiji. Huawei P20 Pro je med pametnimi telefoni trenutno opremljen z najboljšo kamero. Zajema najbolj ostre in detajlov polne fotografije ponoči, ponuja hibridno 5× povečavo, njegovi objektivi pa omogočajo naraven izgled zamegljenega ozadja, ki obogati vaše fotografije. Vendar pa končni učinek ne sloni na strojni opremi ampak na znanju fotografa. Vsaj do danes je bilo tako. S P20 Pro pa dobite pomočnika v obliki umetne inteligence, ki vam pomaga s prepoznavanjem objektov, scen, osvetlitve in velikosti v realnem času ter izbiro ustreznih parametrov, kot bi jih profesionalni fotograf. Tako vam omogoča, da se osredotočite na trenutek, ki ga zajemate. Virtualni pomočnik lahko tudi predlaga kako kar najbolje uokviriti sceno in vas opozarja, ko nagnete telefon, zaradi česar bi lahko slika postala izkrivljena. Prav tako zna predvideti gibanje subjektov in izostriti sliko točno na točko, kjer se bo subjekt nahajal ob zajemu slike.

Tudi kasneje, ko imate v galeriji veliko fotografij krajev, ki ste jih obiskali, in ljudi, ki ste jih spoznali, se umetna inteligenca izkaže za zelo priročno. Malo ljudi si namreč vzame čas, da bi uredili velike zbirke zajetih fotografij. Lastniki P20 Pro bodo zato veseli, da je to namesto njih naredila umetna inteligenca, ki so jo za to predhodno izurili človeški strokovnjaki. Tako prepozna vsebino slik v realnem času in jih oceni. Sedaj morate le odpreti pametno galerijo, kjer vaš že čakajo pripravljeni tematski albumi z izbranimi fotografijami.

Hitro delovanje tudi po več mesecih rabe
Tudi najhitrejši telefoni s časom postanejo počasni. Ko nalagate in brišete aplikacije se na sistemu nabira razna nesnaga v obliki ostankov delov teh aplikacij. Nesnaga, ki le ovira delovanje sistema. Do sedaj ste se bodisi s tem sprijaznili ali pa ste napravo ponastavili na tovarniške nastavitve, kar je velika potrata časa. Huawei in njihovi inženirji so problem rešili s pomočjo umetne inteligence, ki se ves čas uči katere aplikacije uporabljate, kdaj ter kako dolgo jih uporabljate ter kje in kaj z njimi počnete. Na podlagi teh podatkov se telefon lahko prilagodi vašim potrebam in nameni več sistemskih virov aplikacijam, ki jih najbolj uporabljate in v trenutku, ko jih uporabljate. Hkrati pa zapira aplikacije, ki so manj v uporabi ali pa ve, da jih v tistem času nikoli ne uporabljate. Tako so prave aplikacije vedno pripravljene na hiter zagon, medtem ko manj pomembne aplikacije ne bremenijo sistema po nepotrebnem. Vse to s pomočjo umetne inteligence, ki zagotavlja, da P20 Pro ostane tako hiter, kot je bil na dan, ko ste ga kupili.

Daljša avtonomija baterije
Vsi ti pristopi pa blagodejno vplivajo tudi na avtonomijo baterije. Seveda se Huawei P20 Pro ponaša z ogromno baterijo, ki zadrži kar 4.000 mAh naboja in izredno energetsko učinkovitimi komponentami, vendar pa s pomočjo umetne inteligence poskrbi za kar se da smotrno porabo energije. Z nadzorom v realnem času se umetna inteligenca uči, kam gre največ energije. Nato se, tako kot bi se vi, odloči kje bi se lahko prihranilo nekaj energije. Ker pozna navade uporabnika, ve katere aplikacije lahko spravi v spanje in katere lahko popolnoma ugasne. Tako predvidi, da recimo še kakšno uro ne boste potrebovali WiFi povezave, ker ste na poti. Uporabniku ni potrebno storiti ničesar, medtem ko nevidni asistent v ozadju zagotavlja, da bo telefon ves čas pripravljen na akcijo ter hkrati deloval dlje časa kot druge naprave.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več

Minevra, Matjaž Kramar s.p.

Krallova 31, 8000 Novo mesto, Tel: 041-649-387
Kaj lahko za vas naredi podjetje Minevra? Živimo v digitalni dobi, kjer prevladuje računalniška in tiskalna oprema. Iskanje sebi primerno opremo je izziv in za mnoge zamudno opravilo. ... Več
Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808
Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več