Računalništvo, telefonija
25.04.2019 01:56
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Huawei P30 Pro: presežnik v vseh pogledih

Se še spomnite izštevanke, ko se je vse začelo na P? Pek Peter, peče preste po…….
Huawei P30 Pro: presežnik v vseh pogledih
Huawei P30 Pro: presežnik v vseh pogledih

Verjetno se ne spomnite, ker to je izštevanka preteklosti, danes namreč vsi ob omembi črke P pomislimo na novo serijo telefonov kitajskega velikana Huawei P30. In ko smo že ravno pri P-jih, naj povemo še, da sta dva lokalna Petra, katerih ime iz Slovenije odmeva po celem svetu, ambasadorja te blagovne znamke.

Peter Prevc, naš največji skakalec, zna poleteti visoko in dolgo, zato njegovo sodelovanje z najhitreje rastočo znamko v mobilni telefoniji ni naključje, Peter Movrin, svetovno priznani oblikovalec, pa se je celo podpisal pod kapsulno kolekcijo oblačil inspiriranih prav z igro barvnih odbojev omenjenih telefonov.

No, pa začnimo na začetku. Konec marca je bila v Parizu svetovna predstavitev te nove serije telefonov, izvršni direktor Richard Yu pa je tokrat še posebej ponosno predstavljal tehnološke inovacije, o katerih se je sicer šušljalo, zdaj pa so postale realnost.

Ena za Slovenijo bolj vročih informacij je bila tudi to, da sta se oba telefona P30 in P30 Pro začela prodajati že dan po svetovni predstavitvi, kar so kupci pozdravili z navdušenjem, kajti prvi teden prodaje je podrl vse rekorde prodaje Huawei telefonov s Sloveniji.

Zdaj pa zares, 5 dobrih o Seriji P30.

Dizajn

Huawei se pri izdelovanju svojih mobitelov zdaj že nekaj časa spogleduje z modnimi smernicami. Telefoni so ergonomsko in barvno privlačni, ohišja pa se barvno prelivajo. Barva severnega sija izstopa s prelivi med sinjo modro, vijola in zeleno, kar dih pa vzame barva dihajočega kristala s prelivi med belo, roza in turkizno. P30 ima manjšo zarezo, ki ji lahko rečemo kar luknjica, v kateri je sprednja kamera. Čitalnik prstnih odtisov je skrit pod zaslonom. Na hrbtni strani so med barvno poezijo v vertikalo postavljene tri kamere s četrto ob strani, umetelno vkomponirano v minimalističen, a zelo efekten design.

Zaslon

Slika na zaslonu P30 je odlična, pa tudi velika. V diagonalo namreč meri skoraj 16 centimetrov in pol oziroma 6,47 palca, kar bo zadovoljilo potrebe še tako zahtevnega multimedijskega uporabnika, ki ne zdrži trenutka brez YouTuba ali Fortnita. S tako velikim zaslonom pa je P30 Pro tudi učinkovito delovno orodje. Zaslon temelji na tehnologiji OLED in podpira standard HDR. Slika je sicer zelo dobro razločna, vsebuje živahne in dobro izražene barve, prav tako ima odličen kontrast. Zaslon ima še eno lastnost, služi namreč kot zvočnik pri klicih, zvok se namreč ustvarja kar z vibriranjem zaslona.

Strojna in programska oprema …

P 30 Pro poganja procesor Kirin 980, ki je zasnovan na kompaktnejši, 7-nanometrski tehnologiji. To mu omogoča uporabo večjega števila tranzistorjev in s tem večjo računsko moč, posledično pa seveda hitrejše delovanje mobitela. Huawei P30 je tako kot Mate 20 Pro z dvojno nevronsko procesno enoto, ki prikovana na osrednji procesor deluje na osnovi umetne inteligence, tudi odličen pri samodejnem razporejanju sistemskih virov aktivnim aplikacijam. Mobitel zna sam oceniti, koliko procesne moči in pomnilnika potrebuje določena aplikacija, ki jo trenutno uporabljate, in ji to tudi zagotoviti. Enostavno “vzame” nekaj moči aplikacijam, ki neaktivne čepijo v ozadju, in jo preusmeri k tistim, ki jo v danem trenutku zares potrebujejo. Kljub vsej zmogljivosti je Kirin 980 še kar varčen procesor, mobitel pa naj bi bil opremljen tudi s posebno tehnologijo hlajenja. Ta naj bi predvsem zagotovila “hladno” uporabo pri večjih naporih in s tem nekoliko prizanesla bateriji.


Kamera

Ni pretiravanje, če napišemo, da ima kamera v P30 Pro kar nadnaravne lastnosti. Huawei P30 Pro ima zadaj kamero s štirimi objektivi. Pod njih je podpisan zdaj že ustaljen Huaweijev partner Leica, vsak pa ima svojo vlogo. Glavni objektiv se lahko pohvali s tipalom za napredno zaznavanje in ločljivostjo 40 milijonov slikovnih pik, ultra širokokotni objektiv ima ločljivost 20 milijonov slikovnih pik, teleobjektiv, ki služi povečavi, pa ločljivost 8 milijonov slikovnih pik. Potem pa je tu še t. i. tipalo ToF, ki služi zaznavanju globine na fotografiji.
Glavno tipalo zajema svetlobo na povsem nov način. Uporablja namreč novo zasnovo filtra, ki ne temelji na tradicionalnem barvnem modelu RGGB (rdeča, zelena, zelena, modra), temveč na modelu RYYB (rdeča, rumena, rumena, modra). Zeleno so torej zamenjali z rumeno, razlog pa naj bi bil v tem, da je rumena barva bolj občutljiva in zaradi tega sposobna zajeti več svetlobe.

Nočne fotografije, ki jih je zmožen zajeti P30 Pro so fantastične. Celo v popolni temi je sposoben iz sebe iztisniti kaj uporabnega. Če je blizu vsaj kakšen vir svetlobe, pa sploh ni debate. Prav želeli si ga boste popeljati na večerni sprehod. Samo zato, da bi naredili še eno atraktivno fotografijo v mraku ali temi.

Širokokotni objektiv pomaga zajeti širšo perspektivo v bolj utesnjenih prostorih, prav tako pa tudi na prostem, če boste želeli na fotografijo spraviti več pokrajine ali pa veliko skupino ljudi.

Zanimiv je periskopsko zasnovan teleobjektiv. Ker gre za večjo konstrukcijo, ki bi jo bilo nemogoče postaviti v isti ravnini v tako tankem telefonu, so ga bili pri Huaweiju primorani postaviti vzdolž širine ohišja. Tipalo se tako skriva v notranjosti ohišja za lečami in ga sploh ne morete videti, svetloba pa do njega pride prek zrcala, ki se nahaja takoj za objektivom. Ko svetloba skozi objektiv pride do zrcala, se od njega odbije pod kotom 90 stopinj in skozi leče potuje do tipala. To pa kameri P30 Pro omogoča kar 5-kratno optično in s pomočjo programske obdelave 10-kratno hibridno povečavo. P30 omogoča tudi vrtoglavo visoko 50-kratno digitalno povečavo, kar je edinstveno v telefonskem svetu.

P30 Pro pa ima še posebno tipalo za merjenje razdalje ToF (Time of Flight), ki poskrbi predvsem za še bolj dodelano zameglitev ozadja in poudarek objektov v ospredju. Tipalo deluje tako, da v okolico pošilja svetlobo in meri čas, v katerem se ta vrne, potem ko se odbije od objektov v okolici. Na podlagi tega nato izračuna razdalje do objektov in določi globino v motivu, s tem pa naj bi pomagal ustvariti še ostrejšo fotografijo z natančneje izraženimi podrobnostmi. Torej, da se manj opazni objekti ne bi izgubili v zameglitvi.

Z vsemi temi naprednimi tehnologijami ni čudno, da se je P30 Pro zavihtel na prvo mesto lestvice priznanega fotolaboratorija DxOMark.

Baterija

P30 Pro ima baterijo s kar 4.200 mAh. P30 Pro je torej po modelu Mate 20 Pro še en Huaweijev mobitel, ki nudi izjemno dolgo avtonomijo baterije. P30 ima prav tako zelo solidno veliko baterijo, 3.650 mAh. Omeniti velja še to, da zna P30 Pro brezžično polniti druge naprave in da je opremljen s certifikatom IP68 (ta certifikat zagotavlja zelo solidno odpornost na vodo in prah). P30 je manj odporen na vodo in prah (ima certifikat IP53).

Specifikacije

  • Procesor: 8-jedrni Hisilicon Kirin 980 (2 x 2,6 GHz Cortex-A76, 2 x 1,92 GHz Cortex A-76 in 4 x 1,8 GHz Cortex-A55), zasnovan na 7-nanometrski tehnologiji
  • Grafični procesor: Mali-G76 MP10
  • Delovni pomnilnik: 6/8 GB
  • Notranji pomnilnik: 128/256/512 GB (512 GB pri nas na voljo)
  • Razširitev pomnilnika: spominska kartica nano (Nano Memory) do 256 GB
  • Zaslon: OLED, 16,43 cm (6,47 palca), 2340 x 1080 slikovnih pik, 398 ppi, 16 milijonov barv, 88,6 % površine prednje ploskve, razmerje stranic 19,5 proti 9
  • Glavna kamera: širokokotni objektiv s tipalom 40 MP (velikost senzorja 1/1.7”, zaslonka f/1.6, goriščna razdalja 27 mm, PDAF, optična stabilizacija), ultra širokokotni objektiv 20 MP (velikost senzorja 1/2.7”, zaslonka f/2.2, goriščna razdalja 16 mm, PDAF), periskopski objektiv 8 MP (velikost senzorja 1/4”, zaslonka f/3.4, goriščna razdalja 125 mm, 5-kratna optična povečava, PDAF, optična stabilizacija), globinska 3D-kamera ToF, optika Leica, dvojna LED-bliskavica, zaznavanje obrazov, HDR, panorama
  • Sprednja kamera: širokokoten objektiv s tipalom 32 MP, zaslonka f/2.
  • Video zadaj: UHD 2160p (4K) s 30 sličicami na sekundo, HD 1080p s 30 ali 60 sličicami na sekundo, 720p z 960 sličicami na sekundo (superpočasni posnetek); spredaj 1080p s 30 sličicami na sekundo
  • Povezljivost: WiFi (tudi deljenje mobilne povezave – hotspot), Bluetooth 5.0, dvopodročni GPS (A-GPS, GLONASS, BDS, GALIELO, QZSS), NFC, USB-C
  • Senzorji: čitalnik prstnih odtisov, ki je vgrajen v zaslon, merilnik pospeška, žiroskop, senzor bližine, barometer, kompas
  • Baterija: Li-Po 4200 mAh, super hitro polnjenje, hitro brezžično polnjenje, povratno brezžično polnjenje
  • Operacijski sistem: Android 9.0 Pie z uporabniškim vmesnikom EMUI 9.1
  • Dimenzije: 158 mm (v) x 73,4 mm (š) x 8,4 mm (d)
  • Teža: 192 g
  • SIM-kartica: nano SIM)

Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Tiskarna Igma-Graf, Martin Škofljanec s.p.

Brege 60, 8273 Leskovec pri Krškem, Tel: 040 744 158
Kako vam lahko reklamna majica pomaga pri promociji vašega podjetja Promocije podjetja se je potrebno lotiti na pravi način, saj potencialna stranka ne sme imeti občutka vsiljivosti ... Več

noviSplet, ATRIBUT d.o.o.

Verovškova ulica 55, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 32 61
Agencija za spletne storitve noviSplet Spletna agencija noviSplet deluje od leta 2004. Izdelala je že več kot 1000 spletnih mest. Na področju izdelave spletnih strani spada med ... Več
Diamantni partner

ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
DIH Slovenije omogoča digitalno transformacijo po principu vse-na-enem-mestu, v Sloveniji in širše. Osvešča in zagotavlja storitve za rast digitalnih kompetenc, izmenjavo digitalnih ... Več

ATELJE HERTIŠ d.o.o.

Laznica 63, 2341 Limbuš, Tel: 02 663 30 03
Se trudite povečati prodajo in privabiti nove stranke? Zakaj ne bi kar izkoristili promet, ki gre mimo vašega podjetja? Ali pa enostavno pritegnili obiskovalce določenega dogodka? ... Več