Mobilno RSS Facebook Twitter E-novice Nastavi za domačo stran Dodaj med priljubljene Podcast Rock Radio Pozabljeno geslo Registriraj se Prijava

28.11.2018      20:58

Huawei premika meje zmogljivosti: s pomočjo umetne inteligence uglasbili polarni sij

Huawei je nedavno predstavil nov paradni telefon Mate 20 Pro. Da bi njegov izid obeležili na prav poseben način in pokazali njegovo vrhunsko zmogljivost na področju umetne inteligence, so pri Huaweiju povezali ekipo umetnikov in jim zadali vznemirljiv izziv: zajeti zvok svetlobe. Projekt s povezovanjem tehnologije in umetnosti pretvori fascinanten naravni pojav polarnega sija v nekaj povsem novega ­– simfonijo Sound of Light.

Večmesečno sodelovanje je na preizkušnjo postavilo zmožnosti človeškega učenja umetne inteligence na področju prepoznave slik in ustvarjanja novih kompozicij zvoka. Sodelujoči so se srečali s težko nalogo. Zajeti so morali polarni sij na Norveškem, nato pa poseben sistem umetne inteligence na telefonu Huawei Mate 20 Pro naučiti samodejne prepoznave njegovih ključnih značilnosti in jih pretvoriti v glasbene elemente, ki so jih potem s pomočjo telefona vkomponirali v edinstveno simfonijo. V zadnjem delu izziva pa se je skupina umetnikov soočila z ustvarjanjem več senzorične izkušnje, ki povezuje inovacije na področju umetne inteligence z nikoli prej slišanim jezikom polarnega sija oziroma avrore.

Čudežno popotovanje: od snemanja polarnega sija do zaključne predstave

Lovec na avroro, Kjetil Skogli, je polarni sij posnel pod nočnim nebom na prostranih poljanah streljaj od mesta Tromsø na Norveškem. Po končanem snemanju je posnetke poslal v zvočni studio, kjer jih je s pomočjo posebnega sistema umetne inteligence in telefona Huawei Mate 20 Pro obdelal nagrajeni skladatelj Mark Sayfritz ter na njihovi podlagi uglasbil edinstveno simfonijo.

Glasbeno mojstrovino je nato v roke dobil eden najboljših skladateljev in dirigentov na svetu, James Shearman, in iz nje v znameniti Brahmsovi dvorani na Dunaju pripravil nepozabno orkestralno predstavo Sound of Light. Kot navdih za celotno popotovanje in premikanje mej pričakovanega pa so služile zmožnosti umetne inteligence v telefonu Huawei Mate 20 Pro.

»S predstavo Sound of Light sem želel v poslušalcih vzbuditi močna čustva, tako da bi dobili občutek, kot da se polarni sij in umetna inteligenca prek glasbe resnično pogovarjata z njimi,« je povedal James Shearman, komponist in dirigent simfonije Sound of Light.

Omogočanje nemogočega: vloga telefona Mate 20 Pro v simfoniji Sound of Light

Za realizacijo simfonije Sound of Light je bila potrebna zelo zmogljiva naprava. Huawei Mate 20 Pro se je zato pri izvedbi celotnega projekta izkazal kot nepogrešljiv člen. Za uspešno delovanje posebej ustvarjenega sistema umetne inteligence so namreč izkoristili njegove številne napredne funkcionalnosti, zato mu gre pripisati velike zasluge za uspeh.

Za začetek so inženirji dobili nalogo, da ustvarijo edinstven sistem umetne inteligence, ki bi ga bilo mogoče naučiti prepoznave in analize različnih karakteristik svetlobe. To umetno inteligenco pa so nato naučili še povezovanja glasbenih elementov z videoposnetki polarnega sija.

»Z vpeljavo umetne inteligence v mojo glasbo se je odprl popolnoma nov razpon kreativnih možnosti. Zdaj lahko uvozim posnetke polarnega sija v sistem umetne inteligence, ki analizira parametre, kot so barva, velikost, oblika in hitrost. Na podlagi tega kar vidi pa nato generira različne variacije mojih glasbenih stavkov. Ko torej umetna inteligenca prepozna posebej dramatičen svetlobni učinek, lahko prilagodi zvok, da ta odraža intenziteto v sami kompoziciji. Nato pa lahko te elemente vključi v samo simfonijo,« je razložil skladatelj Mark Sayfritz.

Vsi ustvarjeni glasbeni elementi bi običajno v fazi intenzivnega procesiranja potrebovali zelo zmogljive računalnike. Vendar pa je uspelo ekipi s pomočjo namensko ustvarjenega sistema umetne inteligence v računalnik naslednje generacije spremeniti kar Mate 20 Pro. Med predstavo so bili pretvorjeni podatki prek telefona naloženi v sintetizatorje, ki so nato simfonijo oplemenitili z različnimi glasbenimi niansami.

»Razvoj umetne inteligence je že dolgo ena od prioritet Huaweija. Kot mnoge druge prelomne tehnologije pred njo, nam tudi umetna inteligenca omogoča preseganje naših zmožnosti in doseganje podvigov, ki so bili še nedavno nedosegljivi. Simfonija Sound of Light je odličen pokazatelj tega,« je povedal Wang Yanmin, predsednik CEE in nordijske regije v Huawei Consumer Business Group.

Simfonija v živo na Dunaju: večer umetne inteligence, glasbe in polarnega sija

Na vprašanje »Kako zveni polarni sij?« je odgovorila orkestralna predstava v Brahmsovi dvorani koncertne hiše Musikverein na Dunaju, ki je bila ustvarjena s pomočjo umetne inteligence. Glasbeni spektakel je pod taktirko dirigentske palice Jamesa Shearmana odigral orkester Synchron Stage.

Huaweijevega dogodka Sound of Light, ki ga je gostila Ina Sabitzer, so se udeležili številni predstavniki medijev in drugi pomembni gostje. Deležni so bili vrhunske predstave, čarobni večer pa je vključeval tudi film Genesis, v katerem je bil predstavljen celoten postopek nastanka veličastnega projekta.

Raziskovalci: kratka predstavitev ključnih ustvarjalcev simfonije Sound of Light

Kjetil Skogli, lovec na avroro: Fotograf in vodič pri iskanju polarnega sija v mestu Tromsø na Norveškem. Kjetil je pomagal posneti polarni sij številnim medijem, kot so BBC, 60 Minutes Australia, NRK in mnogi drugi. V uprizoritvi predstave Sound of Light je igral ključno vlogo kot vodič pri iskanju izmuzljivega polarnega sija.

Mark Sayfritz, skladatelj: Eden izmed najbolj uveljavljenih glasbenih ustvarjalcev, skladateljev in producentov. Mark je prejel že več nagrad za svoje izvrstne glasbene podlage, med drugim za dela, ki jih je naredil za Audi, Nike, Levi's, Reebok in NBA. Markova vloga pri projektu Sound of Light je vključevala zajemanje elementov zvoka, ki jih je ustvaril poseben sistem umetne inteligence, in njihovo umeščanje v simfonijo. Njegova ljubezen do sodelovanja, razumevanje tehnologije in glasbena podkovanost so se izkazali za neprecenljive pri izvedbi projekta.

James Shearman, dirigent: uveljavljeni britanski dirigent in orkestrator, čigar glasba je krasila več kot 80 celovečernih filmov, med drugim Harry Potter in ognjeni kelih, Lepotica in zver ter Manchester by the Sea. Vloga Jamesa Shearmana kot aranžerja in dirigenta predstave Sound of Light je bila ključnega pomena v zaključnem dejanju povezovanja narave in umetne inteligence z orkestralno zasedbo.

Orkester Synchron Stage: Orkester Synchron Stage sestavljajo posebej izbrani glasbeniki iz najbolj priznanih dunajskih orkestrov. Orkester deluje pod okriljem snemalnega studia Synchron Stage Vienna, ki je specializiran za organizacijo velikih orkestralnih zasedb in izvajanje filmske glasbe. Orkester ima veliko izkušenj z izvajanjem filmskih glasbenih podlag, prav njihova sposobnost prilagajanja glasbe vizualnim učinkom pa je igrala veliko vlogo pri realizaciji predstave.

Povezave:Huawei

Zaupaš glasovnim asistentom kot sta Googlov asistent ali Amazonova Alexa?

Električni brivnik Xiaomi za zgolj 21 evrov! 1
TadejM  |  Nočem biti siten... toda 6-7 let nazaj s...
Ubisoft presenetil z velikodušno potezo po po... 2
Justin.Forfunky  |  Ne bi se registriral.
Ubisoft presenetil z velikodušno potezo po po... 2
Potato  |  A mislite da je res jim težko dati pov m...
Tu je prvi seznam naprav, ki naj bi prejele n... 1
Andre Frass  |  Motorola moto x4 je odličen nakup