Računalništvo, telefonija
26.04.2019 09:00
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Huaweijev novi paradni telefon ima zum, ki je brez konkurence

Pametni Huawei P30 Pro premika meje mobilne fotografije tudi v svobodi vplivanja na goriščno razdaljo, ki se kaže v raznovrstnih povečavah – zumih.
Huaweijev novi paradni telefon ima zum, ki je brez konkurence
Huaweijev novi paradni telefon ima zum, ki je brez konkurence

Eno zadnjih področji, na katerem so bili kompaktni fotoaparati v prednosti, so velike povečave. Za počitniško fotografijo na primer so čim višji »zumi« še vedno hvaležna možnost, saj se velikokrat iz takšnih ali drugačnih razlogov motivu ni mogoče približati na razdaljo, ki bi si jo želeli ali je potreba za odlično kadriranje. Ko so pametni telefoni začeli pridobivati kamere, ni bilo več ovir, da ena ne bi imela teleobjektiva. Se pa je pojavila druga težava. Večjo povečavo želimo, globlji (debelejši) mora biti objektiv.

Zakoni fizike otežujejo vgradnjo teleobjektivov v pametne telefone, saj je debelina tega odvisna od povečave, pa tudi fizične velikosti tipala. Tudi v primeru manjših so izdelovalci do zdaj uspeli doseči 2-kratno oziroma v najboljšem primeru 3-kratno optično povečavo. Tolikšno ima tudi pametni telefon Huawei P30. Za več pa je potreben drugačen pristop. Tipalo periskopske kamere pametnega telefona Huawei P30 Pro je v telefonu nameščeno navpično oziroma je prekucnjeno za 90 stopinj v primerjavi z običajnim položajem v ravnini z elektroniko telefona. Podobno velja tudi za objektiv, katerega leče so razporejene po dolžini telefona, namesto »debelini«, na koncu niza pa je optična prizma, ki svetlobo preusmeri za 90 stopinj, da skozi leče »pade« na tipalo. Zaradi takšne postavitve objektiva so mogoče večje optične povečave, ne da bi zaradi tega morali debeliti telefon ali manjšati tipala.

Huawei P30 Pro pa se ne zanaša le na optiko za doseganje povečav, dobršen del primaknejo tudi programski algoritmi. Dokler uporabnik ne gre prek 3-kratne povečave, kamere s teleobjektivom ne uporablja. Uporabi namreč visoko ločljivost tipala glavne kamere ter sposobnost algoritma, da sestavi več sočasno posnetih fotografij v eno zelo visoke ločljivosti, nato pa iz nje »izreže« želen pogled. Od tu pa do 5-kratne optične povečave telefon sočasno uporablja obe kameri. Kamera s teleobjektivom poskrbi za sredino fotografije, glavna kamera pa zapolni vse okoli. Pri 5-kratni povečavi pa se zanaša izključno na kamero s teleobjektivom. S kombinacijo več posnetkov obeh kamer in zmogljivostjo algoritma je Huawei P30 Pro sposoben doseči 10-kratno hibridno povečavo skoraj brez izgube na kakovosti fotografije. Od tu naprej pa se povečava pozna na kakovosti fotografije, vendar so podrobnosti tudi pri najvišji 50-kratni povečavi še vedno lepo vidne.

Optična povečava Huawei P30 je 3-kratna saj ta telefon nima periskopskega objektiva. Algoritem za hibridno povečavo pri njem poskrbi za med 1 in 2,9-kratno povečavo, ter nad 3- do 5-kratno. Od tu pa do 10-kratne povečava za fotografije skrbi digitalna povečava, kar pa se pozna na kakovosti fotografije. Najvišja mogoča povečava pri tem telefonu je 30-kratna.

Več o Huaweijevih novostih pa si lahko preberete tudi na Huawei forumu.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PROLON d.o.o.

Rogaška cesta 27, 3240 Šmarje pri Jelšah, Tel: 041 364 535
Računalniki so postali ključno poslovno orodje. Uporabljajo se pri vseh vidikih delovanja podjetja, vključno z ustvarjanjem in prodajanjem izdelkov, trženjem, računovodstvo, administracijo ... Več
Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več
Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več

NUFIRA d.o.o.

Ob Suhi 4d, 2390 Ravne na Koroškem, Tel: 041 722 132
Vsako hitro rastoče podjetje se spopada z odločitvami glede najboljšega poslovnega sistema za upravljanje svojih poslovnih procesov. Pravilna integracija integriranega programskega ... Več