Mobilno RSS Facebook Twitter E-novice Nastavi za domačo stran Dodaj med priljubljene Podcast Rock Radio Pozabljeno geslo Registriraj se Prijava

11.11.2019      19:00
Infigo IS d.o.o.

Infigo IS, šest držav, tri celine

Rast na domačih trgih je težka, prav tako pa globalna širitev prinaša obilo težav, ki jih številna podjetja ne zmorejo rešiti. Hrvaški Infigo IS je našel način, kako težave spremeniti v zmage, ki posledično izboljšujejo poslovanje, ne samo zase, ampak tudi za partnerje.

Od leta 2005, ko je bil v Zagrebu ustanovljen Infigo IS, je minilo 14 let; in v »klasičnih« letih je to dostojno število, ampak gledano skozi leta informacijske tehnologije, je to skoraj kot 140 let. Zato je zanimivo videti, kako se informacijska podjetja iz teh prostorov spreminjajo v skladu z razvojem tržišča ali pa umirajo. Širitev trga namreč ni enostavna - čeprav so sosednje države relativno blizu, so razlike v zakonodaji velike, razlike v samem načinu poslovanja so še večje. In ko se premikate naprej, se pa le-te samo še potencirajo.

Zahodni trgi, ne glede na liberalizacijo in globalizem, so pogosto zaprtega tipa, veliki akterji poskušajo blokirati novince in možnosti za uspeh so zelo majhne.  Iz tega razloga je Infigu povsem jasno,  kako dragoceno je imeti sedež na domačem trgu.

Čeprav je bil odnos med centralno, zagrebško pisarno in strankami na slovenskem trgu vedno zelo dober, to dokazuje več desetletij dolgotrajno delo z največjimi slovenskimi podjetji, nikoli ne bi smeli podcenjevati pomembnost osebnega stika. Kljub dejstvu, da je Zagreb res blizu in je Ljubljana tako rekoč le streljaj stran, je vsekakor osebni stik veliko pomembnejši. Čas porabljen v avtomobilu je dejansko izguba produktivnosti za vse vpletene strani In produktivnost je pomembna.

Korist za vse

Ob ustanovitvi podjetja so stvari potekale počasi; poudarek je bil predvsem na informacijski varnosti, večinoma na penetracijskem testiranju. Z leti pa je Infigo pričel vključevati nove tehnologije in poslovanje je zacvetelo. Z uvedbo Splunka, kot platforme za obdelavo velikih podatkovnih nizov, na kateri temeljijo številni izdelki Infiga, so stvari nenadno zacvetele in odprle povsem novo paleto izdelkov in storitev. Ker so danes informacije dostopne povsod in vsakomur, je znanje, kako le-te obdelati, ključnega pomena. Potrebna pa je tudi vizija, ki lažje privede do končnega cilja. Imeti  t.i big data platformo vedno zveni super, če nič drugega je to ljubo predvsem marketinškemu oddelku, vedeti pa je treba, da je dovolj le en prodan izdelek ali storitev, ki ga stranka ne potrebuje in le-ta ne bo več poslovala z vami. In tukaj se pojavijo težave – stranka ni vedno prepričana, kaj potrebuje, podjetje pa mora prodati storitve, da lahko naprej uspešno posluje.

Dobra podjetja rešujejo težave s tem, ko se razvijajo in za Infigo je to pomenilo uvedbo penetracijskega testiranja, big data obdelave ter svetovalne storitve. Le na tak način bi lahko svojim strankam ponudili poslovno svetovanje in uvedbo ISO standardov, naredili digitalno preobrazbo za dvig zrelosti podjetja, vse to pa na osnovi Splunka, ki ima fantastično rast, ne glede na uporabo.

Ker ima Splunk široko paleto aplikacij, ga je Infigo uporabil za razširitev svoje ponudbe tako, da danes pokriva področja od analitike industrijskih procesov, oblikovanje programov za preprečevanje pranja denarja v bankah, pa vse do gradnje varnostnih blokov podprtih s SIEM rešitvami.

Širitev kot potreba

In potem se poraja vprašanje, kaj storiti,  ko imate odličen nabor izdelkov in storitev? Odgovor je preprost – odpiranje izpostav izven meja. Infigo ima tako pisarne v šestih državah, ki strankam zagotavljajo najboljšo možno podporo. Nekatere pisarne imajo ključne naloge, kot je v Združenih arabskih emiratih, ki pokriva celoten Bližnji vzhod in do nedavnega tudi države vzhodne in srednje Afrike. Nekatere pisarne so seveda manjše. Toda strokovnjaki v sleherni od njih so enako predani,  ker v nasprotnem, širitev ne bi imela smisla.

Infigo IS ima tako zaokroženo zgodbo – specializirane storitve in izdelke v kombinaciji z izpostavami, ki pokrivajo trge na treh celinah. Nekateri bi se z veseljem še naprej širili, vendar bi jim tako ušla pomembna priložnost. Naslednji korak Infiga je vstop na tako imenovani managed services trg. Velika prednost Infiga je, da imajo v svojih vrstah vrhunske strokovnjake, ki jih po mnenju ustreznih organizacij (ISACA, ISC2...) manjka od dva do tri milijone in ta številka narašča iz dneva v dan.

Infigo s svojim managed services nudi strokovno znanje tistim podjetjem, ki ne morejo ustanoviti lastnih varnostnih oddelkov, saj preprosto nimajo strokovnjakov, četudi pa bi jih imeli, nimajo dovolj časa, da bi jih usposobili za učinkovitost, produktivnost pa je konec koncev zelo pomembna.

Ravno zato Infigo ponuja managed SOC (Security Operations Center) in managed FRAML (Fraud and Anti-Money Laundering), kjer stranke podajo podatke, le-te pa strokovnjaki v Infigu obdelujejo in nadzorujejo ter tako lahko zagotovijo tisto,  kar stranka nima – strokovnost in procese.

Torej Infigo gre naprej – širi se v različne  regije, od leta 2013 do danes vsako leto zraste za več kot 50 odstotkov in vse to zato, ker sila spretno ovire spreminja v priložnosti z razumevanjem, da mora storiti enako tudi s svojimi strankami, saj sta šele takrat obe strani lahko zadovoljni in uspešni.

Si ljubitelj Facebooka ali pač ne?

NEO je v prvem letu prejel številna svetovna ... 3
krmark9  |  To je kar v redu zadeva. problem nastane...
Odlična prodaja pregrešno draga pregrešno dra... 1
Joško Horvat  |  Hm, to da se tako odlično prodaja je zgo...