Računalništvo, telefonija
08.12.2019 09:00

Deli z drugimi:

Share

Inovacijska delavnica 5G Varnost: Primeri uporabe novih tehnologij na področju javne varnosti

Iskratel je kot eden izmed partnerjev strateškega projekta s področja javne varnosti - 5G Varnost, gostil drugo inovacijsko delavnico. Udeleženci, konzorcijski partnerji in drugi deležniki s področja javne varnosti, so obravnavali primere uporabe novih tehnologij pri delu deležnikov področja PPDR (Public Protection and Disaster Relief).
Tudi tokratna delavnica je odlično povezala deležnike iz gospodarstva, akademske sfere in javnega sektorja.
Tudi tokratna delavnica je odlično povezala deležnike iz gospodarstva, akademske sfere in javnega sektorja.

Udeleženci, konzorcijski partnerji Iskratel, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, Telekom Slovenija in podjetje OSI ter povabljeni deležniki s področja javne varnosti, zaščite in reševanja, vključno s predstavniki policije, nujne medicinske pomoči, gasilcev in civilne zaščite, so obravnavali primere uporabe novih tehnologij pri množičnih dogodkih, kot je na primer športna prireditev v Planici. Predstavljenih je bilo 12 primerov uporabe, osem po optimističnem scenariju in štirje po pesimističnem scenarija poteka dogodka, v primeru neurja, podrte tribune, terorističnega napada, strmoglavljenja helikopterja …

Po metodah Design Thinkinga so udeleženci gradili zemljevid poti uporabnika (ang. customer journey map) in na njem testirali dvome, ideje, tveganja in probleme, ki so jih skozi razpravo izpostavili. Avtorji in lastniki primerov so ugotovitve strnili in jih bodo pri razvoju rešitev tudi upoštevali .

Druga letošnja inovacijska delavnica v sklopu projekta je prinesla dodatno sinhronizacijo med rezultati projekta in samimi uporabniki. Pokazala je, kako pomembno je vključevati uporabnike, saj so bile na ta način podane številne dodatne ideje, izpostavljeni dvomi, nakazana nova tveganja in priložnosti. Uporabniki pa so delili tudi lastna kritična spoznanja, ki bodo vplivala na nadaljnji razvoj rešitev.

Tudi tokratna delavnica je odlično povezala deležnike iz gospodarstva, akademske sfere in javnega sektorja ter pripomogla k nadaljnjem delu in doseganju največjih koristi v sklopu projekta. “Temu projektu posvečamo večjo pozornost usmerjenega inoviranja z izvajanjem posebnih inovacijskih aktivnosti in bolj agilnimi metodami dela, saj ne želimo zgolj trošiti evropskih sredstev, ampak jih uporabiti za vzvod in razviti tiste tehnološke rešitve, ki prinašajo največje koristi,” je o namenu inovacijske delavnice povedal upravljalec inovacij v Iskratelu, Gregor Smolej.

Začetek strateškega projekta s področja javne varnosti – 5G Varnost sega v september 2018. Projekt je subvencioniran tudi s sredstvi Evropske Unije.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Kontron, d. o. o.
Za več informacij so vam na voljo pri Kontron, d. o. o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Kontron, d. o. o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808

MAJ.universe

Čopova ulica 6, 3310 Žalec, Tel: 041 430 248
MAJ.universe je Majino vesolje MAJ.universe je Majino vesolje, ki ga želi deliti z vami. Maja Horvat je številne izkušnje v novinarstvu, odnosih z javnostjo, organizaciji ... Več

Koenergija d.o.o.

Ilichova 21, 2000 Maribor, Tel: 040 730 010
Večina se zaveda, da je vključitev neke oblike industrijske avtomatizacije v njihov proizvodni obrat ali podjetje koristna. Lahko zmanjša proizvodne stroške, poveča učinkovitost, ... Več

4WEB d.o.o.

Brodišče 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 512 80 55
O agenciji 4WEB Digitalna agencija 4WEB obstaja že 20 let in v tem času so ustvarili že mnogo uspešnih spletnih strani, spletnih trgovin in različnih aplikacij. Odlikujeta ... Več