16.03.2017      15:12
SAP dvignil napovedi do leta 2020

Inovativne rešitve so gonilniki rasti

Predstavniki podjetja SAP Slovenija so predstavili rezultate poslovanja za leto 2016 ter načrte in strategijo poslovanja za leto 2017. »Digitalna transformacija slovenskih podjetij je že v polnem zamahu, in veseli nas, da tudi podjetja v Sloveniji izbirajo SAP kot strateškega partnerja na tej poti,« je povedal Gregor Potočar, direktor SAP Slovenija. Poseben gost je bil Matic Šerc, so-ustanovitelj slovenskega start-upa eVineyard in zmagovalec SAPjevega natečaja HCP Challenge, ki je potekal v državah centralne in vzhodne Evrope.

Sedmo zaporedno leto profitabilne rasti

Globalno je podjetje SAP doseglo že sedmo zaporedno leto rasti, kar je posledica strateške usmeritve v nove trge, v nove tehnološke rešitve in nenehnega inoviranja. SAP je v zadnjih letih opravil tudi nekaj večjih akvizicij kot so Concur, Ariba, Success Factors in Hybris, ki so razvijala najboljše platforme in produkte za posamezne poslovne sektorje in so sedaj del celovitega portfelja SAPja. V prihodnje pa se SAP dodatno usmerja v IoT, »machine learning«, umetno inteligenco in blockchain tehnologijo.

Na letni ravni so se prihodki od rezervacij in podpore oblačnih storitev povečali za 31 % na 2,99 milijarde evrov, medtem ko je se je dobiček iz poslovanja korporacije povečal za 20 % na 5,12 milijard evrov, skupni letni prihodki pa so se povečali za 7 %, na 22 milijard evrov.

SAP Slovenija v 2016 in pogled v 2017

»Tudi stranke v Sloveniji se vedno bolj odločajo za inovativne poslovne rešitve, ki omogočajo nove poslovne modele in uspešno poslovanje in se tako prilagajajo zahtevam digitalne ekonomije. Celovit  SAPjev portfelj in inovativne rešitve našim strankam zagotavljajo uspešno digitalno transformacijo,« je povedal Gregor Potočar.

Največjo, več kot 100% rast, smo dosegli z inovativno SAP Hybris platformo, ki omogoča digitalno preobrazbo marketinga in prodaje, postavlja kupca v središče poslovnega procesa in s tem omogoča podjetjem nove poslovne modele. Z rešitvami poslovne analitike, ki postaja središče odločanja podjetij, ki velike količine podatkov spreminjajo v poslovne odločitve, smo dosegli 50% rast. Skupni letni prihodki SAP Slovenije so se povečali za 2 odstotka.

»V letu 2017 bomo pospešeno uvajali SAPjeve oblačne storitev na slovenski trg. Oblačne rešitve postajo novi IT standard v svetu, zato želimo, da tudi stranke v Sloveniji izkoristijo priložnosti, ki jih tehnologija prinaša. Transformacija posameznih industrij kot so banke, trgovine, telekomunikacije in proizvodnja, je v polnem zagonu in zahtevajo hitre in učinkovite rešitve, saj končni kupci zahtevajo vedno večjo izbiro in hkrati personalizirano ponudbo. Z novimi rešitvami umetne inteligence in interneta stvari, se vedno bolj vzpostavljajo novi poslovni modeli in drugačen način poslovanja, kar bomo v SAPju še dodatno podprli,« je o načrtih za leto 2017 povedal Potočar.

Inovativne rešitve, ki pišejo prihodnost

SAP Leonardo je novi portfelj interneta stvari (IoT), ki ponuja inteligentne IoT aplikacije, poslovne storitve za razvoj, tehnične storitve za procesiranje podatkov z veliko hitrostjo in inteligentni pristop k procesiranju podatkov na ravni naprave. SAP bo v naslednjih petih letih vložil 2 milijardi evrov v razvoj na področju interneta stvari (IoT), vključno s pospeševanjem partnerskega ekosistema in vključevanjem start-up podjetij.

Konec marca 2017 bo SAP izdal različico svoje SAP Cloud Platforme za iOS in s tem omogočil razvijalcem dostop do vseh potrebnih orodij za razvijanje poslovnih aplikacij za iPhone in iPad. Izkušnje prvih strank, ki že uporabljajo prednosti povezave SAP in Apple platforme, so pozitive in kažejo na velike izboljšave v poslovanju. Vsi zainteresirani programerji, dizajnerji, start-upi in podjetja, ki si v prihodnosti želijo razvijati poslovne aplikacije, se lahko registrirajo na posebno SAP Akademijo za iOS.

SAP in Google sta objavila partnerstvo, in sicer bo SAP HANA, SAPjeva platforma za poslovanje podjetij dostopna v Googlovem oblaku. S tem SAP svojim strankam omogoča še dodatno možnost izbire, podjetja bodo tako lahko hitreje, boljše in v večji meri izrabila priložnosti, ki jih SAP ponuja. Hkrati pa SAP zagotavlja enako raven varnosti podatkov kot v lastnih podatkovnih centrih.

Spodbujanje lokalnih zgodb

Sodelovanje je ključ uspeha digitalne ekonomije. Zato je SAP v lanskem letu predstavil HCP Challenge, posebno priložnost za vsa start-up podjetja, mlade podjetnike, razvijalce, študente in tudi za uveljavljena podjetja iz držav centralne in vzhodne Evrope, ki iščejo priložnosti za boljšo uporabo poslovnih aplikacij. Trenutno na SAP Cloud Platformi razvija že več kot 2000 start-up podjetij.

Absolutni zmagovalec lanskoletnega HCP Challenga je bilo slovensko podjetje eVineyard, ki s svojo rešitvijo prinaša tehnologijo neposredno v vinograd. Kot je povedal Matic Šerc, član ekipe eVineyard: »V rešitev eVineyard so integrirani zemljevidi lokacij, načrt dela, vremenski podatki, napotki za vinogradnike in drugo, kar vinogradnikom omogoča takojšnji vpogled v stanje vinograda. Rešitev uporablja tudi napredno analitiko ter vinogradniku svetuje o potrebnih aktivnostih skozi celotno sezono.«

Povezave:SAP

Ali ste bili že kdaj žrtev nasilja na družbenih omrežjih?

Teslin avtopilot ni bil kriv za smrt človeka! 4
samos  |  Podobne težave imajo težave tudi piloti,...
Teslin avtopilot ni bil kriv za smrt človeka! 4
samos  |  Še vedno ne vemo kakšen film je gledal, ...