Računalništvo, telefonija
31.07.2017 09:46

Deli z drugimi:

Share

iPROM: Mobilni trend se v letu 2017 upočasnjuje, računalniki ohranjajo primat pri aktivnem pregledovanju vsebin

iPROM je pripravil novo analizo tehnoloških značilnosti naprav, s katerimi uporabniki interneta dostopajo do digitalnih vsebin. iPROM podatke beleži in obdeluje prek tehnološke platforme iPROM Cloud, raziskavo pa pripravlja že od leta 2004.
Primerjava naprav, s katerimi slovenski uporabniki interneta dostopajo do digitalnih vsebin
Primerjava naprav, s katerimi slovenski uporabniki interneta dostopajo do digitalnih vsebin

»Mobilnost je v zadnjih letih spremenila spremljanje digitalnih vsebin. Prejšnja leta so hiter tempo rasti mobilnega dostopa narekovali mobilni operaterji s podatkovno vedno bolj privlačnimi paketi in dostopni pametni telefoni. Danes mobilne naprave ustvarjajo največ internetnega prometa, a se rast v zadnjem letu bistveno upočasnjuje. Uporabnik, ki se želi v digitalno vsebino poglobiti, to še vedno počne prek računalnika. Porast mobilnih naprav zato za oglaševalce pomeni le nov kanal, ki se mu morajo zaradi drugačnih zakonitosti prilagoditi; prikazno oglaševanje pa jim še vedno najučinkoviteje pomaga pri grajenju in utrjevanju prepoznavnosti ter pridobivanju povratnih informacij o uporabnikih,« ključne ugotovitve raziskave komentira Andrej Ivanec, direktor medijskega načrtovanja v podjetju iPROM.

Ključne ugotovitve o tehnoloških značilnostih naprav

Rast mobilnega dostopa do digitalnih vsebin se upočasnjuje. V letu 2017 se je delež mobilnih naprav, ki jih slovenski uporabniki uporabljajo za dostop do digitalnih vsebin, povečal z 51,1 % na 56,5 %, kar v primerjavi s preteklimi tremi leti kaže na trend upočasnitve rasti. iPROM-ova letna primerjava je pokazala, da je delež mobilnega dostopa med letoma 2016 in 2017 zrasel za 5,4 odstotne točke, medtem ko je bila rast med letoma 2015 in 2016 večja, in sicer je znašala 15,3 odstotnih točk.

Namizni in prenosni računalniki so še vedno ključni pri poglobljenem pregledovanju digitalnih vsebin. Primerjava ogledanih strani na slovenskih spletnih medijih kaže, da jih uporabniki aktivneje ter bolj poglobljeno pregledujejo prek namiznih in prenosnih računalnikov, kar pomeni, da v celotnem procesu uporabe interneta računalniki še vedno ohranjajo vodilno vlogo, saj delež ogledanih strani prek računalnikov (72,0 %) ostaja na podobni ravni kot v lanskem letu.

Chrome ostaja najbolj priljubljen brskalnik. Na namiznih in prenosnih računalnikih Chrome ohranja enak delež kot lani in prevladuje z 50,9 %. Firefox (24,0 %) in MSIE (15,2 %) izgubljata delež, in sicer na račun rasti uporabe brskalnika EDGE (4,6 %).

Največ mobilnih naprav z operacijskim sistemom Android; na računalnikih prevladuje Windows. Veča se število mobilnih naprav, ki delujejo na operacijskem sistemu Android (76,2 %). Delež naprav z operacijskim sistemom iOS je v letu 2017 zabeležil padec v višini 9,2 odstotni točki v primerjavi z enakim obdobjem lani. Na namiznih in prenosnih računalnikih s 94,9 % kraljuje operacijski sistem Windows, od tega 42,0 % predstavlja različica Windows 10, ki je v tem letu prevladala nad različico Windows 7.

Metodologija raziskave

Podatki, na katerih temelji iPROM-ova analiza tehnoloških značilnosti naprav, s katerimi slovenski uporabniki interneta dostopajo do digitalnih vsebin, so vsako leto zajeti v enakem obdobju, in sicer aprila. Raziskava je bila izvedena na vzorcu 1,2 milijona slovenskih uporabnikov interneta in je po standardu organizacije IAB zajemala 14,2 milijarde meritvenih zahtevkov.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem iPROM d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri iPROM d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

iprom logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem iPROM d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Pilon AEC

Dunajska cesta 144, 1113 Bežigrad, , Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več
Zlati partner

Računalniški muzej

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Že od leta 2004 si jemljemo za svoje osnovno poslanstvo opominjanje na informacijsko dediščino. Kot kulturna ustanova s sedežem v Ljubljani, se posvečamo zbiranju, ohranjanju ... Več

4WEB d.o.o.

Brodišče 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 512 80 55
O agenciji 4WEB Digitalna agencija 4WEB obstaja že 20 let in v tem času so ustvarili že mnogo uspešnih spletnih strani, spletnih trgovin in različnih aplikacij. Odlikujeta ... Več

HERLAH d.o.o.

Efenkova cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 586 35 60
Herlah d.o.o. se ukvarja z izdelavo celovitih programskih rešitev s področja računovodstva, trgovine in proizvodnje. Več