Računalništvo, telefonija
28.04.2020 12:45
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Iskratel bo zagotovil optični širokopasovni internet v 210 občinah na podeželju

Iskratel, vodilni evropski ponudnik rešitev širokopasovnega dostopa, bo v okviru projekta RUNE (Rural Network Project) s partnerjema Rune Enia v Sloveniji in Rune Crow na Hrvaškem zagotovil opremo za izgradnjo širokopasovnega optičnega omrežja v 210 občinah na slovenskem in hrvaškem podeželju.
Projekt RUNE je prvi in v tem trenutku edini mednarodni projekt na ravni Evropske unije, s katerim se povezujejo ozemlja več držav članic z ultra hitro širokopasovno infrastrukturo. Foto: LairdMadison/Unsplash.
Projekt RUNE je prvi in v tem trenutku edini mednarodni projekt na ravni Evropske unije, s katerim se povezujejo ozemlja več držav članic z ultra hitro širokopasovno infrastrukturo. Foto: LairdMadison/Unsplash.

Iskratel bo zagotovil aktivno in pasivno telekomunikacijsko opremo za ultra hitro širokopasovno optično omrežje (XGS PON in GPON). V sklopu triletnega projekta bo možnost dostopa do interneta s hitrostjo do 10 Gbit/s dobilo 233 tisoč gospodinjstev v 165 slovenskih občinah in 130 tisoč gospodinjstev v 45 občinah na Hrvaškem.

“Projekt RUNE ima pomembno vlogo pri zagotavljanju sodobnega širokopasovnega optičnega omrežja uporabnikom na podeželju. Veseli nas, da bomo v Iskratelu prispevali k doseganju tega cilja z našo certificirano telekomunikacijsko opremo, ki je plod lastnega razvoja in proizvodnje. Še toliko bolj, ker nam je to uspelo v zdajšnjih, izzivov polnih razmerah za gospodarstvo,” je povedal direktor poslovne enote Dostop v Iskratelu, Matjaž Aljančič.

Goran Živec, direktor RUNE Enia, d. o. o., pa je poudaril, da je projekt RUNE prvi in v tem trenutku tudi edini mednarodni projekt na ravni Evropske unije, s katerim se povezujejo ozemlja več držav članic z ultra hitro širokopasovno infrastrukturo. “Omogočanja odprtega širokopasovnega dostopovnega omrežja vsem državljanom ne glede na to, kje se nahajajo ima izreden pomen za razvoj podeželja. Vesel sem, da jim bomo skupaj z našim partnerjem to tudi omogočili,” je dodal.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Kontron, d. o. o.
Za več informacij so vam na voljo pri Kontron, d. o. o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Kontron, d. o. o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več

ETRUST d.o.o.

Arja vas 101, 3301 Petrovče, Tel: 03 710 37 80
Etrust d.o.o. razvija MES sisteme, namenjene planiranju in optimizaciji proizvodnje, ki so povezljive tudi z ERP sistemi, kot je npr. SAP. Več

MAT3, MATEJ BOŽIČ s.p.

Vipavska cesta 2c, 5270 Ajdovščina, Tel: 031 200 701
MAT3 Podjetje MAT3 Matej Božič s.p. je bilo ustanovljeno v letu 2013. Njihov cilj? Postati uspešno podjetje na področju servisa računalnikov, fotografiranja in izdelave spletnih ... Več