28.04.2020 12:45
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Iskratel bo zagotovil optični širokopasovni internet v 210 občinah na podeželju

Iskratel, vodilni evropski ponudnik rešitev širokopasovnega dostopa, bo v okviru projekta RUNE (Rural Network Project) s partnerjema Rune Enia v Sloveniji in Rune Crow na Hrvaškem zagotovil opremo za izgradnjo širokopasovnega optičnega omrežja v 210 občinah na slovenskem in hrvaškem podeželju.
Projekt RUNE je prvi in v tem trenutku edini mednarodni projekt na ravni Evropske unije, s katerim se povezujejo ozemlja več držav članic z ultra hitro širokopasovno infrastrukturo. Foto: LairdMadison/Unsplash.

Iskratel bo zagotovil aktivno in pasivno telekomunikacijsko opremo za ultra hitro širokopasovno optično omrežje (XGS PON in GPON). V sklopu triletnega projekta bo možnost dostopa do interneta s hitrostjo do 10 Gbit/s dobilo 233 tisoč gospodinjstev v 165 slovenskih občinah in 130 tisoč gospodinjstev v 45 občinah na Hrvaškem.

“Projekt RUNE ima pomembno vlogo pri zagotavljanju sodobnega širokopasovnega optičnega omrežja uporabnikom na podeželju. Veseli nas, da bomo v Iskratelu prispevali k doseganju tega cilja z našo certificirano telekomunikacijsko opremo, ki je plod lastnega razvoja in proizvodnje. Še toliko bolj, ker nam je to uspelo v zdajšnjih, izzivov polnih razmerah za gospodarstvo,” je povedal direktor poslovne enote Dostop v Iskratelu, Matjaž Aljančič.

Goran Živec, direktor RUNE Enia, d. o. o., pa je poudaril, da je projekt RUNE prvi in v tem trenutku tudi edini mednarodni projekt na ravni Evropske unije, s katerim se povezujejo ozemlja več držav članic z ultra hitro širokopasovno infrastrukturo. “Omogočanja odprtega širokopasovnega dostopovnega omrežja vsem državljanom ne glede na to, kje se nahajajo ima izreden pomen za razvoj podeželja. Vesel sem, da jim bomo skupaj z našim partnerjem to tudi omogočili,” je dodal.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Kontron, d. o. o.
Za več informacij so vam na voljo pri Kontron, d. o. o.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Kontron, d. o. o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.