Računalništvo, telefonija
07.12.2010 14:54

Deli z drugimi:

Share

Iskratel na Slovenskem forumu inovacij

Inteligentno vozlišče za novo generacijo komunikacij
Inteligentno vozlišče za novo generacijo komunikacij

Kranjsko telekomunikacijsko podjetje Iskratel je bilo na Slovenskem forumu inovacij izbrano med finaliste. Mednje se je uvrstilo z razvojem nove arhitekture komunikacijskih omrežij, imenovane ISA – Intelligent Service Access. Ker postaja ponudba komunikacijskih storitev vse bolj pestra, obremenitev omrežij strmo raste. Nedavno razvita arhitektura pomembno izboljšuje prav dostop do komunikacijskih storitev, del omrežja, v katerem uporabniki prejemajo naročene storitve in vsebine (internet, televizija, telefon, …).

Arhitektura ISA premika omrežno inteligenco iz jedra omrežja na njegovo obrobje – dostop. Za klasično grajeno telekomunikacijsko omrežje je bilo namreč značilno, da so se uporabniške storitve obravnavale centralizirano. Za to so bile potrebne omrežne naprave z izjemno velikimi zmogljivostmi in temu primerno visoko ceno. Vse več uporabnikov naroča zahtevne multimedijske storitve, kot sta visokoločljivostna televizija in predvajanje filmov na zahtevo. Rast internetnega prometa je nezadržna. Za operaterje postaja centralizirano upravljanje s tovrstnimi storitvami prevelik zalogaj tako s tehnološke kakor s finančne plati.

Simon Čimžar, vodja skupine za razvoj arhitekture ISA je ob prejemu nagrade SFI-ja dejal: »ISA je razmeroma preprost odgovor na enega najzapletenejših vprašanj sodobnih telekomunikacijskih operaterjev. Z novo arhitekturo lahko vzpostavimo omrežje, ki zagotavlja najvišjo raven kakovosti storitev in ki hkrati omejuje rast stroškov, povezanih z investiranjem operaterjev v novo omrežno opremo.« Nagrajena inovacija je za Iskratel pomembna konkurenčna prednost pred ostalimi ponudniki omrežne opreme. Ker je Iskratel v globalni panogi telekomunikacij dokaj majhno podjetje, je vrednost novo razvite arhitekture izjemnega pomena.

Arhitektura ISA predvideva izvajanje funkcij za nadzor kakovosti dostopa, varnosti in uporabniške izkušnje na dostopovnih vozliščih, točki stika operaterja s končnimi uporabniki. V primerjavi s centraliziranim pristopom arhitektura ISA zniža stroške upravljanja s storitvami za kar pet- do desetkrat. Novo omrežno arhitekturo bo Iskratel uporabljal pri gradnji dostopovnih omrežij z vozliščema SI3000 Lumia in SI3000 MSAN.

Na SFI-ju Iskratel poleg arhitekture ISA predstavlja še dve inovaciji: Innbox F20 in F60 – modularni modem za optična omrežja ter v Infotainment portal sodelovanju s podjetjema BioMed in ResEvo ter Institutom Jožef Štefan.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640
Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808

POINT.ER IT d.o.o.

Dolenji Boštanj 55, 8294 Boštanj, Tel: 07 814 98 00
Osredotočeni s Point.er Kako na enem mestu najti vse, kar potrebujete pri vodenju podjetja ali le v domači pisarni? Point.er it, d. o. o., je podjetje, ki ponuja celotne IT storitve, ... Več
Zlati partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več