Računalništvo, telefonija
08.03.2018 09:00

Deli z drugimi:

Share

IT podpora predstavlja hrbtenico vsakega podjetja

Kako dobro v svojem podjetju skrbite za sistemsko podporo? Če zanjo ni dobro poskrbljeno, lahko to namreč zelo negativno vpliva na vaše poslovanje.
IT podpora predstavlja hrbtenico vsakega podjetja
IT podpora predstavlja hrbtenico vsakega podjetja

Ne glede na to, kakšno podjetje imate, malo, veliko ali srednje, in na katerem področju delujete, je vaš glavni cilj zagotovo nudenje vrhunskih storitev vašim uporabnikom oziroma strankam. Če tega ne zagotovite, vas lahko zelo hitro prehiti konkurenca, ki je danes nikjer ne manjka. Seveda pa je to lažje reči kot storiti. Zagotavljanje kakovostnih storitev je namreč odvisno od večjega števila faktorjev. Od vašega osebja, učinkovitosti poslovnih procesov in opreme, s katero razpolagate.

Naj vašega podjetja ne pokoplje nestrokovnost

Zlasti slednja v današnjih časih velja za nekakšno hrbtenico poslovanja. Brez kakovostnih računalnikov, tiskalnikov, telefonov, programske opreme in mrežne opreme danes na trgu ne morete konkurirati. Tudi če imate za dobro opremo, pa morate obvezno poskrbeti tudi za njeno administracijo in vzdrževanje. Torej za tisti del, ki se dela v ozadju poslovnih procesov. Računalnik z najsodobnejšimi in najbolj naprednimi komponentami vam prav nič ne koristi, če na njem ni ustrezne programske opreme in če ne deluje v učinkoviti mreži. Ali pa če imate vzpostavljeno mrežo, ki je brez namenskega skrbnika in polovico časa ne deluje. To v praksi pomeni, da vaša spletna stran morda ne bo dosegljiva ravno, ko bo nekdo na njej želel nekaj kupiti ali se pozanimati, kar ga bo seveda preusmerilo drugam. Prav tako pa slabo vzdrževanje lahko botruje slabemu sodelovanju z zunanjimi partnerji, če se večino časa potem bolj ukvarjate z delovanjem sistema kot s samim poslovanjem.

IT okolje, ki definira kakovost delovanja procesov v podjetju, je sestavljeno iz več delov. Najprej je tu tehnična oprema, ki jo predstavljajo usmerjevalniki, strežniški sistemi, omrežni diski in varnostne rešitve, potem pa je tu še ustrezno osebje, ki se spozna na vzdrževanje teh sistemov. Vse to ima lahko podjetje v svojih prostorih ali pa to zaupa v roke zunanjega izvajalca. Ponavadi je to odvisno od velikosti podjetja in panoge, s katero se ukvarja. Če v podjetju uporabljate svoje strežnike in imate svoj strokovni IT kader, je glavna prednost v tem, da imate podporo ves čas na dosegu roke in dela samo za vas. Vendar pa to lahko hitro postane dvorezen meč, če nimate za to dobro usposobljenega osebja. Osebje, ki ni dovolj strokovno podkovano, vas lahko drago stane, saj zavira celotno vaše poslovanje in s tem ustvarjanje dobička. V takšnih primerih je zato sistemsko podporo treba “outsourcati”. To vam ne samo prihrani stroške, ampak tudi zagotavlja, da za vaše podjetje skrbijo strokovnjaki, saj takšne storitve nudijo podjetja, ki so specializirana za te zadeve in si nikakor ne želijo ustvariti slabega imena.

Študija primera: Računalniške novice

Zunanji izvajalci za vzdrževanje sistemov pa so se v večini primerov izkazali za dobro potezo tudi pri manjših ali srednje velikih podjetjih, ki enostavno nimajo dovolj osebja, da bi se nekdo ukvarjal samo s tem. To lahko pokažemo kar na primeru našega uredništva. Računalniške novice ne delujejo v okviru velikega podjetja, ampak je kader zelo maloštevilen. Vseeno pa nudimo storitve, za katere naši bralci oziroma uporabniki pričakujejo, da bodo ves čas dosegljive. Če vodiš medij, si pač ne moreš privoščiti, da tvoj osnovni model, torej v našem primeru spletna stran, ne obratuje. Prek nje namreč dobivaš uporabnike, t. j. bralce, in več kot jih imaš, večje je tudi zanimanje oglaševalcev in posledično bolj uspešno poslovanje. Poenostavljeno: več klikov, več denarja, boljše storitve.

Ker mediji terjajo veliko količino sprotnega dela in ažurnosti, je ukvarjanje z delovanjem sistema zadnja stvar, za katero imaš čas. A hkrati vse prevečkrat lahko postane prva, če se zadeve ne lotiš pravilno. To smo večkrat spoznali tudi mi. Pred leti smo namreč uporabljali lastne strežnike, ki smo jih tudi sami administrirali, ter računalnike, ki smo jih sami vzdrževali, torej posodabljali. Zaradi pomanjkanja osebja je bilo to videti tako, da je na primer študent, ki je bil na praksi, menjal komponente na računalnikih, urednik in programer, ki bi se morala ukvarjati z delovanjem in vsebino spletne strani, sta ugotavljala napake na strežnikih, komercialist je nameščal nove programe in tako naprej. S tem se sicer človek veliko nauči, a mu pobere tudi veliko časa in energije, zaradi česar je na koncu vsako delo narejeno le na pol, kar seveda na koncu vodi v le še več dela. Ugotovili smo, da to ni najbolj optimalna praksa, zaradi česar smo se odločili, da vzdrževanje zaupamo nekomu, ki se na to dobro spozna.

Odločili smo se za podjetje Anni d. o. o., s katerimi zdaj sodelujemo že skoraj deset let. Njih smo izbrali zato, ker imajo bogato tradicijo, saj se z računalništvom ukvarjajo že več let kot obstaja samostojna Slovenija, ker slovijo kot zelo strokovno podkovani, ker so nam jih priporočila druga podjetja in ker imajo dovolj veliko ekipo, da se lahko takoj odzovejo na morebitne težave in motnje v delovanju. Poleg vzdrževanja pri Anniju sicer nudijo tudi raznovrstno računalniško opremo tako za podjetja kot za običajne uporabnike. Sodelovanje z Annijem nam je prihranilo precej stroškov in še več slabe volje ter živcev, ki smo jih izgubljali, ko smo za te zadeve skrbeli sami.

Pri Anniju so našemu uredništvu priskrbeli ustrezno opremo, prav tako pa skrbijo za vzdrževanje naših strežnikov in računalnikov. Pri tem so nam seveda tudi ustrezno svetovali, kakšna oprema bi bila najbolj primerna za naše potrebe. Tako se lahko v uredništvu zdaj mirno osredotočamo le na upravljanje naših medijskih kanalov in ustvarjanje vsebine, za vse tehnične zadeve pa poskrbijo oni. Tako vsak poskrbi za tisto delo, ki ga je najbolj vešč opravljati. V uredništvu po nasvetu Annijevih strokovnjakov za hrambo podatkov uporabljamo omrežne diske (NAS), za spletno gostovanje pa navidezne zasebne strežnike oziroma VPS-e (Virtual Private Server).

O opremi in sistemski podpori, ki nam jo nudijo pri Anniju, smo nedavno spregovorili nekaj besed z Gregorjem Gorencem, vodjo njihove sistemske skupine …

Gregor, za začetek nam povejte, zakaj menite, da se podjetjem bolj splača “outsourcati” sistemsko podporo.

Dejstvo je, da živimo v časih, kjer so temelj poslovanja podatki. In teh je vedno več in več. Podjetja danes upravljajo z ogromnimi količinami podatkov, na katerih sloni celotno njihovo poslovanje. Samo predstavljate si lahko katastrofo, ki bi jo povzročila izguba teh podatkov. Tega si resna podjetja, ki želijo ostati v konkurenčni prednosti, enostavno ne morejo privoščiti. Seveda pa varovanje teh podatkov in zagotavljanje nemotenega delovanja sistemov, na katerih se hranijo, ni mačji kašelj. Veliko podjetij nima ustreznih kadrov za učinkovito vzdrževanje sistemov ali pa si ne more privoščiti nekoga na plačilni listi, ki v resnici nima ves čas dela. Zato je tu veliko bolj smotrno najeti zunanjo pomoč, nekoga, ki se s tem profesionalno ukvarja in je na koncu tudi cenejši.

Pri Računalniških novicah za nemoteno delovanje naših storitev po vaših priporočilih uporabljamo NAS-e in VPS-e. Kaj so njihove glavne prednosti?

Če želite imeti podatke, torej raznorazne datoteke, varno shranjene, potem je omrežni disk oziroma NAS ena najboljših mogočih izbir. NAS lahko povežete v svoje domače ali poslovno omrežje prek brezžične ali žične povezave, na njega pa potem lahko shranjujete svoje podatke. NAS je tako pravzaprav omrežni disk oziroma domači oblak, do katerega lahko dostopate z različnimi računalniki, telefoni, tiskalniki in drugimi napravami. Veliko podjetij in tudi posameznikov jih na primer koristi za varnostne kopije, številni pa tudi kot edino rešitev za hranjenje svojih podatkov. So namreč dovolj veliki, da nanje lahko shranite ogromne količine podatkov in velike datoteke. Prav tako pa so zelo tihi in varčni, tako da jih lahko skrijete nekam v kot, kjer vas ne bodo motili in vam zasedali prostora.

VPS pa je navidezni privatni strežnik, kar pomeni, da za svojo spletno platformo ne izberete deljenega gostovanja. Pri tem ne gre za najem lastnega strežnika, temveč zgolj za to, da si znotraj njega svojega prostora ne delite z drugimi spletnimi stranmi. Za VPS gostovanje se navadno odločajo spletni portali, spletne trgovine in razvijalci aplikacij, pri katerih je pomembno, da imajo zagotovljeno ločeno uporabo procesorja, spomina in trdega diska. Glavni prednosti VPS-a pa sta zagotovo hitrost in popoln nadzor nad svojim delom strežnika, kar vključuje tudi nameščanje poljubnih specifičnih programov, ki morda na deljenem strežniku ne bi delovali.

Na katere rešitve prisegate pri Anniju? Kaj nudite svojim strankam?

V prvi vrsti bi za podatkovni center priporočil Dellove rešitve, še posebej Dellov sistem PowerEdge VRTX. Gre za združen sistem strežnikov, diskovnega sistema in stikala v kompaktnem ohišju, ki je optimiziran za pisarniško okolje glede na hrup in termalne zahteve. Kot celota tvori zaokroženo infrastrukturo za virtualno okolje, ki je skladna s sodobnimi smernicami v IT industriji. Zasnovan je na zadnji tehnologiji strežnikov PowerEdge z visoko razpoložljivimi funkcionalnostmi. V ohišje lahko vgradimo do 4 dvoprocesorske Intel Xeon strežniške rezine, ki imajo dostop do skupnega internega diskovnega sistema z nizko latenco in je idealen za virtualizacijo. Uporabnikom pa zagotavlja neprekinjeno poslovanje v primeru odpovedi ene od komponent sistema, povečanje odzivnosti, nadzora, učinkovitosti ter večjo izkoriščenost virov.

Kaj pa varnostni mehanizmi? Ti so ključnega pomena za vsako podjetje, če ne želi izgubiti svojih podatkov …

Vsekakor, varnost je danes na prvem mestu, saj je groženj, ki ogrožajo naše podatke in s tem poslovanje, vedno več. Pri Anniju prisegamo na požarne pregrade Dell SonicWall, ki zagotavljajo visoko stopnjo zaščite pred nezaželenimi in zlonamernimi vdori v omrežja, ter rešitve podjetja Panda, kot je na primer Panda Security for Enterprise. Ta predstavlja celovito protivirusno, antispyware in anti-spam rešitev za zaščito delovnih postaj, oddaljenih pisarn, datotečnih strežnikov in poštnih sistemov. Omeniti pa velja morda še rešitev Panda Cloud Protection, ki ponuja učinkovito zaščito v oblaku. Kmalu na voljo nov produkt »Data Control«, ki bo skupaj s Panda AD pomagal dosegati skladnost z GDPR direktivo. Pandine rešitve so bile sicer lansko leto izbrane tudi za najboljše varnostne rešitve.

Gregor, hvala za odgovore. Imate za konec še kakšen nasvet za naše bralce?

Predvsem to, da sistemske podpore ne gre zanemariti. Je ena najpomembnejših stvari za vsako podjetje. Dobra sistemska podpora vam bo zagotavljala, da morebitne težave zaznate dovolj zgodaj, preden te postanejo resen problem, vas ščitila pred ogromnim številom virusov in druge škodljive programske opreme, iztisnila maksimum iz vaše strojne in programske opreme in zagotovila nemoteno poslovanje.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ANNI d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ANNI d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ANNI d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več

COMMA d. o. o.

Ulica heroja Šaranoviča 27, 2000 Maribor, Tel: 040 756 756
Vrhunska izvedba, korektne cene in dobre reference najprimerneje opišejo podjetje Comma d. o. o., ki že 18 let ponuja izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin s podporo strankam ... Več
Zlati partner

CREAPLUS d.o.o.

Letališka cesta 33F, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAPLUS d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več
Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Glavna cesta 46, 4202 Naklo, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več