Računalništvo, telefonija
28.10.2016 14:00

Deli z drugimi:

Share

Nočna fotografija je lahko kakovostna!

Nočna fotografija je lahko kakovostna!
Nočna fotografija je lahko kakovostna!

Fotografije na prostem, ki jih posnamemo na sončen dan, so skoraj vedno dobre, kajne? Pravi izziv pa je posneti dobro fotografijo v slabih svetlobnih pogojih. Napredne tehnologije, kot jih uporablja Huawei P9, dovoljujejo, da se kamera v takšnih situacijah odlično spopade s pomanjkljivostmi okolja.


Fotografija je umetnost slikanja z barvami. Več barve kot doseže posamezen piksel na senzorju, boljša je kakovost. Količina svetlobe, ki jo ujame kamera, je odvisna od hitrosti objektiva in velikosti fotodiod. Na sončnem dan s tem ni težave – včasih je svetlobe celo preveč in moramo zmanjšati njen vnos. Situacija se spremeni, če fotografiramo v notranjih prostorih, v mraku ali v bližini ostrih svetlobnih virov, kot so na primer koncertne luči.

Več svetlobe z dvojno kamero

Huawei P9 ima dve kameri, ki delujeta simultano. Vsaka od njiju je opremljena s hitrim Leica Summarit H 1:2.2/27 objektivom in 12-megapikslov velikim senzorjem, kjer je vsak piksel velik 1.25 mikronov. Še več, eden od senzorjev zajema le črno-bele fotografije, kar 50 % več podrobnosti in 200 % več svetlobe. V kombinaciji z drugo kamero, ki zajema klasično, barvno fotografijo, je ujet trenutek v naravni barvni shemi in z visokim deležem podrobnosti, tudi če za to ni dovolj svetlobe. Enakega pomena je velikost individualnih pikslov. Če so ti prenizki, so fotografije nejasne ali meglene. Huawei na tem področju dela presežke: fotografije so natančne in lepe.

Nastavitve za nočno fotografiranje

Dvojna kamera ujame več svetlobe, da pa bi izkoristili kar največ, kar lahko pametni telefon ponudi, moramo uporabiti dodatne funkcije v aplikaciji telefona. Huawei P9 ima možnost posebnih nastavitev za nočno fotografiranje. S stabilizacijo kamere lahko fotograf ročno nastavi ISO in hitrost zaslonke med ¼ in 32 sekundami. Ta funkcija je uporabna za, na primer, fotografiranje hrane. Med daljšo izpostavljenostjo lahko opazujemo, kako Huawei P9 na zaslonu izpostavlja podrobnosti posnete fotografije. Te se prikažejo na ekranu med samim fotografiranjem, izboljševanje natančnosti pa lahko prekinemo, ko smo s fotografijo zadovoljni.

Način Light Painting deluje na naslednje štiri možnosti:

  • Taillights, ki posname na primer zadnje avtomobilske luči ponoči,
  • Light graffiti, ki zajema svetlobne linije v temnih prostorih,
  • Silkywater, ki doda mehak, svilen občutek na tekoči vodi,
  • Star track, ki najbolje zajema zvezdno nebo in galaksije v jasnih nočeh.

V vsaki od teh situacij kamera sama izbere parametre ali pa dovoli fotografu, da sam ustavi izbrani trenutek. Tako bodo imeli popolno fotografijo vsi: tako profesionalci kot ljubitelji fotografije.

Samodejna laserska izostritev

Svetlobni pogoji niso izziv le za senzor kamere, ampak tudi za avtomatski fokus. Čeprav je kakovost fotografije dobra, jo lahko s slabim fokusom pokvarimo. Huawei P9 ima hibridni sistem fokusa, ki nastavlja kontrast, globino in samodejno lasersko izostritev. Tehnologija zajemanja kontrasta garantira visoke in natančne fotografije. Pametni telefon zajame lokalizirane kontraste, predstavi možne popravke in meritve ponavlja dokler ni izbrani kontrast najvišji. Sistem meritve globine deluje najbolje, ko fotografiramo predmet v premikanju. Ko svetlobe ni dovolj, to rešuje laserska tehnologija.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

KONICA MINOLTA SLOVENIJA

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 05 00
Konica Minolta je inovativno podjetje z “all-in-one” strategijo, ki stremi k ustvarjanju prepričljivih rešitev in storitev na področju upravljanja dokumentov ter povezanih naprednih ... Več

RETTRO d.o.o., vaš partner v razvoju IT-rešitev

Šlandrova 4b, 1000 Ljubljana, Tel: 031 313 312
Mikro podjetje Rettro d.o.o. je specializirano za razvoj različnih informacijskih sistemov z najnovejšimi tehnologijami po meri naročnika. Znanje in izkušnje Rettrovih strokovnjakov ... Več

NEXT LINE d.o.o.

Ob železnici 16, 1000 Ljubljana, Tel: 041 776 822
Next line, specializirane storitve tiska pod eno streho V podjetju Next line iz Ljubljane so se osredotočili na specializirane storitve tiska s termičnimi, sublimacijskimi in ... Več

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več