Računalništvo, telefonija
15.01.2019 08:35
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Je čas za videokonferenco kot storitev (as-a-service)?

.. Modeli storitev as-a-service v IT-panogi zadnja leta postajajo vse bolj priljubljeni in se včasih bolj, včasih manj uspešno borijo proti gostovanju storitev na lastni infrastrukturi. Dva infrastrukturno različna svetova morata uporabniku na koncu nuditi enako uporabniško izkušnjo. Trend vse pogostejše uporabe modelov storitev as-a-service ni zaobšel niti videokonferenc ..
Je čas za videokonferenco kot storitev (as-a-service)?
Je čas za videokonferenco kot storitev (as-a-service)?

Glede na pospešen tehnološki razvoj so kapitalne naložbe v infrastrukturo včasih vprašljive, modeli as-a-service pa z modularnimi naročniškimi paketi omogočajo hitro odzivanje na spremembe pri potrebah uporabnikov.

Zakaj VCaaS?

Naročniški paketi VCaaS imajo vse komponente videokonferenčne infrastrukture, ki vključuje MCU(virtualne sobe), sisteme NAT/firewall traversal, prehode, imeniške storitve itd. Uporabnikom VCaaS je izjemno pomembno, da lahko na virtualni sestanek povabijo oddaljeno stran ne glede na napravo, s katero se bo oseba povezala s sestankom – naj gre za kateri koli kodek H.323/SIP, računalnik, tablico ali pametni telefon, na katerem je mogoča hitra namestitev aplikacije ali uporaba spletnega brskalnika.

Številni kot prednost navajajo tudi združljivost s platformo Skype for Business/Teams, katere različica O365 je tudi sama storitev VCaaS ali UCaaS.

Prednosti storitev VCaaS

  • Prilagodljivost in nadgradljivost – spremembe na področju števila uporabnikov storitve ali dodajanje novih funkcionalnost se enostavno spremeni z naročniškim modelom.
  • Vzdrževanje – pri nakupu pravice do uporabe storitev vse programske in strojne nadgradnje prepuščamo njihovemu ponudniku.
  • Implementacija – je ni, vse je v oblaku ponudnika storitve. IT strokovnjaka lahko vključimo, če se odločimo naročnini dodati strojni videokonferenčni kodek, vendar je v tem primeru namestitev običajno kar najbolj poenostavljena.
  • Dostopnost – zaradi današnjega razpršenega načina dela, pri katerem zaposleni delajo od doma, iz manjših pisarn na drugih lokacijah ali na poti, je gostovanje omrežne infrastrukture za omogočanje kakovostne video komunikacije za vsako od lokacij včasih neizvedljivo. Ponudniki storitev VCaaS svoje storitve gostijo v varnih in vedno dostopnih podatkovnih središčih. Zadostuje internetna povezava.

Kaj izbrati?

Na trgu obstajata dve vrsti ponudnikov storitev VCaaS. Prvi ponujajo dostop do svojih storitev prek dostopa BYOD, pri čemer se BYOD običajno nanaša na osebne naprave, kot so pametni telefoni in računalniki (na primer Zoom, BlueJeans, Videxio, …), drugi pa dodatno nudijo tudi strojni videokonferenčni kodek – ima možnost integriranja s storitvijo VCaaS za zahtevnejše uporabnike, ki potrebujejo večjo video in avdio kakovost pri sestankih na daljavo (na primer LifeSize, ClearOne, Cisco itd…).

Med videokonferenčnimi proizvajalci, ki svojih storitev VCaaS še vedno ne ponujajo na trgu (vsaj ne neposredno), izstopa Polycom. Ta ima v svojem portfelju poleg videokonferenčne infrastrukture, namenjene gostovanju na lastni infrastrukturi tudi vrsto kodekov ali tako imenovanih avdio-video konferenčnih rešitev, ki se lahko neposredno integrirajo z enim od dostopnih ponudnikov storitev VCaaS.

Filozofija Polycoma je, da za dostop do svojih inovacij na področju prenosa vizualnih in glasovnih podatkov omogoči uporabnikom največ, saj svoje video in avdio rešitve integrira s številnimi ponudniki storitev VCaaS, kot so Microsoft (Skype for Business, Teams), Zoom, BlueJeans, Videxio itd… S takšnim pristopom so tehnologije Polycom na voljo širšemu krogu uporabnikov.

Morda najgloblja integracija, ki je zagotovo tudi posledica dolgoletnega sodelovanja, obstaja s podjetjem Microsoft. Še iz časov OCS 2007 je danes prek Lynca 2010&2013 do strežnika Skype for Business 2015in SfB Online, po novem pa tudi Teams, ki gostujejo v oblaku Office 365, na voljo vrsta rešitev z neposredno oziroma »native« integracijo. Omenjena vrsta integracije sami napravi omogoča, da se registrira/prijavi v storitev VCaaS, kot bi to storili s PC-ja ali svoje mobilne naprave. Poleg tega bo integracija s koledarjem omogočila, da se na dogovorjeni sestanek povežete z enostavnim klikom gumba »Join« na vmesniku same naprave, medtem ko bo integracija z imenikom vse vaše stike prikazala v meniju in z njimi delila fotografijo ter druge podatke o uporabniku.

Izbira platforme VCaaS je vsekakor odvisna od želja in potreb uporabnika, dodatno prilagodljivost pri izbiri pa vsekakor predstavlja tudi možnost integracije s strojnimi videokonferenčnimi rešitvami raznih proizvajalcev. Trenutno s takšnimi rešitvami prednjači podjetje Polycom.

V februarju 2019 bomo organizirali predstavitev Polycom produktov. Če potrebujete več informacij, nas kontaktirajte na spletnem naslovu: https://veracompadria.com/sl/o-nas/kontakt/. (P.R.)


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Exclusive Networks Slovenia d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri Exclusive Networks Slovenia d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Exclusive Networks Slovenia d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

MIKROCOP d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80
Mikrocop je vodilni ponudnik celovitih IT rešitev in storitev za digitalno poslovanje. S povečevanjem učinkovitosti in zagotavljanjem zakonske skladnosti podpira podjetja na ... Več
Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več
Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več
Zlati partner

UL FRI

Večna pot 113, 1000 Ljubljana, Tel: 01 479 81 03
Spoznali smo že, da so računalniki neverjetni stroji, za katere se zdi, da ni meja, da so sposobni narediti vse, kar si človek zamisli in tudi tisto, kar si danes večina ljudi še ... Več