Računalništvo, telefonija
16.02.2015 17:00

Deli z drugimi:

Share

Je IT manager ključen za gospodarsko konkurenčnost ali le podpira poslovanje?

Je IT manager ključen za gospodarsko konkurenčnost ali le podpira poslovanje?
Je IT manager ključen za gospodarsko konkurenčnost ali le podpira poslovanje?

Zadnji izsledki raziskav med managerji informacijskih tehnologij (CIO – Chief Information Officer) v svetu kažejo da:

  • naložbe v informacijske tehnologije (IT) ponovno postajajo prioriteta,
  • tehnološke inovacije spreminjajo delovanje in povezovanje podjetij,
  • ostajajo proračuni za inovacije še naprej omejeni,
  • večina meni, da je potrebno storiti več za uporabo novih IT tehnologij v podjetjih,
  • mora CIO postati bolj učinkovit poslovni partner.

Če povzamemo stanje v Sloveniji, podjetja že nekaj let zmanjšuje število IT projektov, prioritete se omejujejo na življenjsko nujne IT procese. Nezaključeni projekti se končujejo, novih ni. To je slaba novica za rast gospodarstva, saj vlaganja v IT odražajo stopnjo razvoja in napredka.

Slovenski CIO je v podobnem položaju kot pred gospodarsko krizo. Težko je oceniti ali bo v letu 2015 agenda slovenskega CIOta sledila trendom v tujini. Verjetno ne.

V tujini opažajo, da po recesiji z rastjo gospodarstva, naložbe v IT zopet postajajo prioriteta. Najnovejše inovacije še bolj spreminjajo poslovno delovanje in povezovanje. Podjetja postajajo bolj digitalna in vloga CIOta se spreminja iz CIO v CDO (Chief Digital Officer). Ključno vprašanje je ali se z novim položajem CIOta povečuje tudi njegova odgovornost za izkoriščanje tehnoloških inovacij za poslovno rast. Raziskave kažejo, da se 55% proračuna CIO osredotoča na podporo jedrnim IT storitvam in le 22% odstotkov sredstev poslovni rasti. CIO še vedno vidi rast poslovnih rezultatov s pomočjo IT storitev kot svojo primarno odgovornost. To je smiselno, vendar pa raziskave kažejo, da bi lahko storili še mnogo več.

Pomembna ugotovitev je tudi, da vodstva podjetij ne prepoznajo CIOta kot naravne izbire za tehnološko rast in inovacije. V Sloveniji še toliko manj.

V naslednjih 12ih mesecih je prednostna naloga CIO-ta odziv novim poslovnim potrebam in digitalni strategiji.

V marcu bo med slovenskimi CIOti izvedena raziskava, ki bo ugotavljala njihov trenutni položaj, stanje IT in agendo za 2015. Med številnimi predavanji priznanih strokovnjakov in okroglo mizo na letošnjem dogodku CIO leta 2015, bodo predstavljeni tudi izsledki raziskave, ki bodo podali marsikateri odgovor tako vodstvom podjetij kot IT panogi.

Več informacij: www.cio.si


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem HOUSING Co. d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri HOUSING Co. d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem HOUSING Co. d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

4WEB d.o.o.

Brodišče 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 512 80 55
O agenciji 4WEB Digitalna agencija 4WEB obstaja že 20 let in v tem času so ustvarili že mnogo uspešnih spletnih strani, spletnih trgovin in različnih aplikacij. Odlikujeta ... Več

Makro Team d.o.o.

Ilaunigova ulica 5, 2230 Lenart v Slovenskih goricah, Tel: 040 410 451, 02 729 25 40
Ste mislili, da je IT podporna služba primerna le za večja podjetja? Zagotavljanje strokovne informacijske podpore bodisi na daljavo ali na fizični lokaciji ima številne prednosti, ... Več
Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več

Tiskarna Igma-Graf, Martin Škofljanec s.p.

Brege 60, 8273 Leskovec pri Krškem, Tel: 040 744 158
Kako vam lahko reklamna majica pomaga pri promociji vašega podjetja Promocije podjetja se je potrebno lotiti na pravi način, saj potencialna stranka ne sme imeti občutka vsiljivosti ... Več