Računalništvo, telefonija
27.03.2020 20:00

Deli z drugimi:

Share

Je lahko moj električni avto tudi baterijski hranilnik energije?

.. Obnovljivi viri električne energije, ki jo pridobimo na primer s sončnimi celicami ali z vetrnimi elektrarnami, so na voljo samo občasno, zato je pomembno, da lahko energijo, ki jo "pridelamo", nekje tudi shranimo ..
Je lahko moj električni avto tudi baterijski hranilnik energije?
Je lahko moj električni avto tudi baterijski hranilnik energije?

Recimo, da imamo na strehi objekta sončne celice. Kadar je svetlobe dovolj, z energijo, ki jo pridelajo, nimamo težav. Kaj pa v obdobjih, ko je ni? Misliti moramo tudi na takšne primere. Shranjevanje električne energije v večini primerov rešuje zahteve po električni energiji takrat, ko torej sonca ali vetra ni na voljo. Kako pa lahko energijo shranimo? Vsaka hiša ali poslovni objekt, katerega uporabnik ima električni avtomobil, ima s tem tudi že prenosni baterijski hranilnik – le priključiti ga je treba na domače omrežje z ustrezno opremo ter seveda, če avto to omogoča. Če pa govorimo o stacionarnih baterijskih hranilnikih energije, jih med drugim izdeluje italijansko podjetje ATON energy, ki uporablja litijeve baterije kemične sestave LiFePO4 ter nazivne napetosti 48V.

Tovrstne baterije se nahajajo v baterijskih modulih, ki so varno pospravljeni v posebej za to namenjeni omari, ki je, za lažjo predstavo, v velikosti pralnega stroja. En modul je velikosti 5kWh, največja velikost hranilnika je lahko do 21,6 kWh. S temi hranilniki, ki so povezani v električno omrežje preko smart grid sistema, lahko upravljajo tudi distributerji električne energije (npr: GEN-i). S to energijo kompenziramo presežke ali pomanjkanje električne energije ter obenem zagotavljamo stabilnost sistema v času konic. Obstajajo tako trofazni kot enofazni sistemi z možnostjo priklopa sončne elektrarne ali brez nje, s priklopom na omrežje ali t. i. off grid sistem.

Cene baterijskih hranilnikov se gibljejo od 999 evrov za kWh.

V prihodnosti bodo stare odslužene baterije, ki so nameščene v električnem avtomobilu, nameščene v domačih hranilnikih električne energije, kjer nam bodo služile za napajanje celotnega gospodinjstva.

Domače polnilnice za električna vozila

Hitro domačo AC polnilnico za električna vozila lahko vgradite v prav vsak objekt brez povečevanja električne priključne moči objekta. Tako je odveč skrb ali pomislek mnogih uporabnikov, da bodo imeli z vgrajevanjem električne polnilnice v svojem domu težave. Vse, kar potrebujete, je le nova napeljava do same polnilnice. Omislite si lahko enofazno ali trofazno AC polnilnico za električna vozila z dinamičnim polnjenjem. Tako bo polnjenje vedno optimalno – ne glede na porabo ostalih naprav v objektu. Ob povečanju porabe se tako samodejno zmanjša polnilna moč polnjenja.

AC polnilnice so na voljo za vse električne avtomobile, ki so in bodo na voljo na slovenskem tržišču. Možen je tudi priklop sončne elektrarne na polnilnico, s katerim zagotavljamo polnjenje vozila izključno na doma proizvedeno elektriko. S tem tudi nismo odvisni od omrežja, v primeru izpada elektrike. Polnilne postaje se izdelujejo z močjo od 3,7kW do 2x22kW. Polnilne postaje so lahko opremljene z vtičnico ali polnilnim kablom, TIP 2 IEC 62196 ali Tip 1 SAE1772. Vse polnilnice imajo RCD zaščitni avtomat tipa B, ki nas ščiti tudi pred enosmernimi tokovi, ki izhajajo iz električnih vozil, tako, da so tudi popolnoma varne za uporabo in rokovanje. Vse polnilnice imajo možnost nastavitve maksimalnega polnilnega toka, kot tudi nastavitev maksimalne moči varovalke, ki varuje polnilnico.

Plod slovenskega znanja

Polnilnice so plod slovenskega znanja, v njih je vgrajena tudi slovenska elektro oprema, izdeluje pa jih podjetje Metron.

Pri Metronu izdelujejo tudi prenosne polnilne postaje, kable in adapterje za polnjenje vseh tipov električnih vozil. Tesla, BMW, Hyundai, Kia, Renault, Peugeot, Volkswagen, Jaguar, Porsche … Cene se gibajo od 590 € dalje in so odvisne od same moči polnjenja.

Pri Elektro Tošnjak ponujajo celoten paket storitev s svetovanjem, dobavo, montažo, meritvami, vzdrževanjem in poprodajno podporo uporabnikom. Pri njih dobite polnilnice, uredijo pa vam tudi napeljavo in elektroinštalacije.

Javne polnilnice z zanesljivim delovanjem pred izpadom

Poleg domačih, nudijo v podjetju tudi javne polnilnice za električna vozila z zanesljivim delovanjem, narejene po vseh najnovejših zakonskih evropskih standardih IEC 61851-1:2017. Te polnilnice omogočajo do 44kW polnilne moči oziroma 2x22kW AC. Gre za domači razvoj in izdelavo podjetja EV Matrix.

Pri Elektro Tošnjak so dobavljive tako njihove stenske kot tudi samostoječe polnilnice. Namenjene so za javno uporabo, tako za trgovine, delavnice, turistične dejavnosti kot tudi za parkirišča … So enostavne za rokovanje, z nastavljivo polnilno močjo. Priključki so standardni – vtičnica Tip 2, Mode 3, IEC 62196. Identifikacijo polnjenja je možno aktivirati na različne načine: RFID kartica, NFC, SMS, mobilne aplikacije. Povezljivost pa je omogočena preko RS 485, Wi-Fi, GPRS, UMTS. LTE, BT4.2, OCPP1.6, plačilo je mogoče tudi z predplačniškimi karticami. Garancija na polnilnice je tri leta od dneva montaže. V Elektro Tošnjak ponujajo svetovanje, dobavo, montažo, meritve, vzdrževanje in poprodajno podporo za omenjene izdelke. Cene se gibljejo od 3200 evrov dalje.

Servis električnih skirojev

Električni skiroji so v zadnjih letih postali izredno priljubljeni. Predvsem jih imajo radi tisti, ki se z njimi prevažajo po mestnih središčih, saj so kot nalašč za pot v službo. Prav tako še kako prav pridejo poleti v avtokampih, kjer lahko z njimi hitro prepotujemo krajše razdalje. Pri Elektro Tošnjak nudijo več vrst električnih skirojev in električnih skuterjev, od povsem običajnih do takšnih, ki so zakonsko prilagojeni za vožnjo po javnih in prometnih površinah. Več o električnih skirojih preberite na dems.si/uporaba-e-skirojev/

A tudi električni skiroji in skuterji brez servisiranja ne zdržijo v nedogled. Podjetje Elektro Tošnjak ima 15-letne izkušnje na servisnem področju. Z vsako stranko se strokovno pogovorijo o težavah, uporabi ter o vzdrževanju.

Elektro Tošnjak opravlja servis in garancijska popravila za električna vozila Xiaomi, SXT, Razor in GPAD ter tudi za druge električne skuterje in skiroje. Izvajajo teste baterijskih sklopov, menjavo pnevmatik … Vaše električno vozilo pripravijo tako, da bo v vseh letnih časih in razmerah na voljo za soočanje z različnimi vremenskimi pogoji na cesti ali drugih, bolj razgibanih terenih. (P.R.)


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več
Zlati partner

iPROM d.o.o.

Šlandrova ulica 4b, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 511 07 50
Digitalna odličnost, ki prepriča iPROM je hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavlja kompleksnost trženja v digitalnem okolju. Pripravljajo, organizirajo in izvajajo ... Več

Jamada skupina d.o.o.

Cesta k Tamu 12, 2000 Maribor, Tel: 02 330 53 50
Podjetje je bilo ustanovljeno iz bivše DataLab poslovne enote Maribor. Preživeli so obdobje mladostniške zaletavosti in vihravosti. Prerasli so v zrelo podjetje z jasno vizijo, ... Več