Računalništvo, telefonija
18.06.2015 09:45
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Je prazna baterija stvar preteklosti?

..Ura je osem zvečer, ravno se odpravljaš ven s prijatelji, pograbiš telefon in na njem utripa rdeča lučka ... Baterija je ponovno prazna!..
Je prazna baterija stvar preteklosti?
Je prazna baterija stvar preteklosti?

Gotovo smo se vsi že kdaj znašli v podobni situaciji, ko nas je telefon pustil na cedilu ravno takrat, ko smo ga najbolj potrebovali. Naj bo to pred obiskom pivnice v mestu s prijatelji ali pa pred izletom v neznano z vklopljenim sprejemnikom GPS ob koncu tedna – vedno pričakujemo, da bo naš zvesti žepni prijatelj ostal z nami. Pa ni vedno tako. Sodobni telefoni imajo namreč v svoje ohišje vgrajeno tisoč in eno igračko, zasloni so vedno večji, ohišja vedno tanjša in za baterijo na koncu vedno zmanjka prostora. Vse to pa seveda terja svoj davek, ki se najbolje pokaže ravno v zgoraj opisani situaciji. Ob normalni uporabi je baterija telefona proti večeru žal pri svojih zadnjih izdihljajih.

V preteklosti bi po vsej verjetnosti iskali najbližjo vtičnico in junaka, ki ima po nekem srečnem naključju vedno pri roki polnilnik. Morda pa bi sedli v avto, telefon priklopili v tisto nesrečno luknjo, namenjeno »vžigalniku v sili«, in ob prižganem avtomobilu čakali na vsaj eno črtico, ki bi se je nato oklepali še ves večer. Da o mrkih pogledih zeleno ozaveščenih mimoidočih sploh ne govorimo. Kakorkoli pogledamo, nam prazna baterija predstavlja silne nevšečnosti. Na srečo poznamo v 21. stoletju bolj elegantne rešitve: prenosne polnilne baterije oziroma Powerbanke.

Powerbank je baterija za večkratno polnjenje,zapakirana v lično ohišje. Namenjena je polnitvi prenosnih naprav, kot so telefoni, tablice ali naprave GPS, in je namenjena predvsem ljudem, ki so veliko na poti. Obstajajo v vseh barvah in oblikah, kar je morda najpomembneje, pa je njihova zmogljivost. Ta se meri v miliamperskih urah (mAh) in določa, ali je baterija zmožna napolniti vašo napravo do konca ali ne. Večina pametnih telefonov ima baterije kapacitete 1.500–2.000 miliamperskih ur, kar pomeni, da bi polnilna baterija enake zmogljivosti tak telefon napolnila do 100 odstotkov; baterija zmogljivosti 4.000 miliamperskih ur enkrat več in tako naprej. Večina ima priložen kabel USB, s katerim lahko napolnite tako polnilno baterijo kot svoj telefon, če kabel preprosto obrnete.

Primer polnilne baterije, ki odlično opravlja svoje delo in nam bo žepe izpraznila le toliko kot sladoled in kava v Portorožu, se skriva pod blagovno znamko Fujipower. Dejstvo, da se pod to blagovno znamko tržijo izključno dodatki za polnjenje telefonov in tablic, nam pove, da lahko pričakujemo kakovosten izdelek, ki opravi svoje delo. Osnovna baterija ima zmogljivost 2.200 miliamperskih ur, kar bi moralo zadostovati za enkratno polnjenje večine telefonov. Če vam ni všeč noben izmed 50 odtenkov sive, lahko k svoji obleki ali kravati kombinirate tudi črn, rdeč ali moder odtenek. Za tiste bolj zahtevne, ki na poti polnite tudi svoje tablice, so razvili polnilne baterije do zmogljivosti 6.000 miliamperskih ur, tokrat le v osnovnih beli in črni barvi.

Korak dlje so naredili pri italijanskem podjetju Puro, katerega primarna dejavnost so dodatki za mobilne naprave s stilom. Kot se za Italijane spodobi, so funkciji dodali še dizajn. Bi radi svoje dodatke kombinirali s svojimi živozelenimi športnimi čevlji, zlato verižico ali pa v vaši omari prevladujejo roza odtenki? Ni problema, pri Puru se najde kaj prav za vsakogar. Polnilno baterijo so zapakirali celo v ohišje, ki je videti natanko tako kot vaša najljubša šminka – ja, prav ste prebrali, šminka! Bradati spol lahko svojo moškost nadgradi na primer z vojaškimi odtenki. Nabor izdelkov Puro sega od 1.500 miliamperskih ur pa vse tja do manjše elektrarne z zmogljivostjo 20.000 miliamperskih ur, ki lahko napolni tudi do štiri naprave naenkrat. Če se želite prepričati, kaj vse ponujajo, boste morali odklikati njihov e-spletni naslov in se prepričati sami.

Naslednjič torej, ko boste žalostno pogledovali proti svojemu praznemu telefonu ali pa vas bo tablica pustila na cedilu ravno takrat, ko bo treba poslati pomembno e-poštno sporočilo, se spomnite tega trenutka. Trenutka, ko ste imeli priložnost, da te težave za vedno postanejo preteklost. (Oglasno sporočilo)


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Nevtron & Company, d. o. o., Ljubljana
Za več informacij so vam na voljo pri Nevtron & Company, d. o. o., Ljubljana
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Nevtron & Company, d. o. o., Ljubljana? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več
Zlati partner

Kingston Technology

Middlesex, TW16 7EP, Združeno kraljestvo, , Tel: +44 (0)1932 738888

CDS COM d.o.o.

Pot k sejmišču 30, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 580 96 50
Podjetje CDS COM d.o.o. je na slovenskem trgu prisotno že več kot 30 let. Prepoznavno je kot kvaliteten distributer in serviser strojne opreme za potrebe digitalnega tiska. Poleg ... Več

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več