Računalništvo, telefonija
30.05.2017 13:30

Deli z drugimi:

Share

Je prenosnik lahko seksi? Seveda je.

Je prenosnik lahko seksi? Seveda je.
Je prenosnik lahko seksi? Seveda je.

Ob pogovoru o računalniški opremi pridevnik seksi ni bil prav pogosto omenjan. A časi se spreminjajo. Znanilec »privlačnega« računalništva je vsekakor tudi ASUS-ov izjemno vitki in v vsakem pogledu privlačni ultraprenosnik ZenBook 3 UX390. Hipno očara tako ženske kot moške. Tudi nas je.

ASUS-a bi lahko šteli za izumitelja ultra prenosnih računalnikov, da prav tistih, nad katerimi se danes navdušuje staro in mlado. Tanek in lahek, obenem pa še zmogljiv prenosnik je namreč odlična popotnica za delo ali zabavo. Takšen je tudi ZenBook 3, predstavnik nove generacije vrhunskih prenosnikov. Preizkusili smo model z vrha ponudbe, natančneje UX390. Kraljevsko modra barvna kombinacija oziroma Royal Blue, kot so jo poimenovali pri ASUS-u, se mu odlično poda, posebej z zlatimi zaključki in izpostavljenimi podrobnostmi. Težko se mu je upreti.

Že ko ga držimo v rokah, je jasno, da gre za inženirsko mojstrovino. Kovinsko ohišje s poudarjenimi do sijaja brušenimi koncentričnimi krogi izraža brezčasno eleganco. Mere in teža so skromni, skoraj brezrobi 12,5-palčni zaslon tako določa zunanje dimenzije, tehtnica pa prenosniku nameri vsega 910 gramov, kar je toliko, kot so še pred nekaj generacijami tehtale tablice, v svetu prenosnikov pa s težo pod kilogramom velja za peresno lahkega. Debel je vsega prst, pa še to ne nujno odrasle roke (vsega 11,9 mm). Seksi, presneto seksi. Tudi kakovost izdelave je na zavidljivo visoki ravni, zagotovo je eden najbolj natančno izdelanih prenosnikov vseh časov, upoštevaje tudi standarde, ki so jih postavili Applovi izdelki. V bistvu imamo na zunanjost prenosnika eno samo pripombo – na njej se hitro poznajo prstni odtisi in madeži. Mogoče pa je to celo dobro, potem prenosnik redno čistimo, da ohranja svoj vrhunski videz. Prenosnik sicer pred vplivi okolice med prenašanjem varuje priložen ličen ovitek.

Tehnična mojstrovina

Zaslon prenosnika je zelo dober. Ob 32-cm diagonali prikazuje sliko v polni visoki ločljivosti (1920×1080 pik) in je pasme IPS, torej so prikazane barve žive in naravne. Žal se je ASUS odločil, da bo zaslon bleščeč, kar malce pokvari uporabniško izkušnjo na prostem, pa vendar. Zaslon prav tako ni občutljiv na dotik, kar utegnejo uporabniki pogrešati, a to je pač davek tanke zasnove. Se pa lahko ZenBook 3 pohvali, da ima po vzoru pametnih telefonov vgrajeno zaščito zaslona Corning Gorilla Glass 4, torej se ta zlepa ne bo opraskal. In še ena dobra stvar zaslona – lahko ga dvignemo/odpremo z eno roko. Davek res tanke zasnove zaslona plačajo tudi tečaji – zaslon prenosnika odpremo lahko le do kota 135 stopinj.

Za drugi del uporabniške izkušnje skrbi tipkovnica, ki omogoča res udobno večurno tipkanje, nočnim pticam pa bo posebej všeč »zlata« osvetlitev tipk. Tudi mere drsne ploščice, ki pozna vse trike z gestami upravljanja operacijskega sistema, so glede na dimenzije prenosnika razkošno odmerjene. Pod praktično idealno oblikovano tipkovnico se skriva zmogljiva strojna zasnova. Poganjanje operacijskega sistema (v našem primeru kar Windows 10 Pro!) in aplikacij je zaupano izredno varčnemu in zgledno zmogljivemu procesorju Intel Core i7-7500U, katerega takt glede na obremenitev »skače« med 2,7 in 3,5 GHz. V preizkušeni konfiguraciji mu je družbo delalo še 16 GB pomnilnika, za res odzivno delovanje računalnika v vseh pogledih pa je skrbel pogon SSD, super hitre pasme M.2 in kapacitete 512 GB. Sliko je na zaslon pošiljala v procesor integrirana grafika Intel HD Graphics 620, ki je kos poganjanju lepega števila spletnih iger.

Deluje dolgo in dlje

V prenosniku je bilo ravno še dovolj prostora za tanko ploščato baterijo. Kljub njenim skromnim meram je ta 6-celična, njena kapaciteta pa znaša 40 Wh. Kljub zmogljivemu procesorju razvaja z dolgo povprečno avtonomijo. V primeru ogleda video posnetkov polne visoke ločljivosti (1080p) se ZenBook 3 očitno ni naprezal, saj je to opravilo počel kar 10 ur in pol, torej je idealen sopotnik za vse, ki veliko potujejo z letalom (ali vlakom). Ob povprečni dnevni rabi, ki vsebuje veliko brskanja po spletu (preko brezžične povezave) in pisanja besedil ter poslušanja glasbe, pa tudi ogleda video posnetkov, nam je prenosnik tipično zdržal med 6 in 8 ur (večinoma bližje osmim uram), kar ocenjujemo kot zelo dober dosežek. Posebej v luči dejstva, da prenosnik podpira tehnologijo hitrega polnjenja in tako se prazna baterija do 60% svoje kapacitete napolni v dobrih 50 minutah, do polne zmogljivosti pa v okoli dveh urah.

Pozitivno nas je ZenBook 3 UX390 presenetil tudi na področju povezljivosti. V ohišje zaslona vgrajene MIMO antene odlično opravljajo svoje delo, saj se je z brezžičnim usmerjevalnikom vrste 802.11ac lahko sporazumeval na daljši razdalji kot druge brezžične naprave v našem uredništvu. Z vidika povezljivosti zna prenosnik sliko brezžično pošiljati tudi na televizorje, monitorje in projektorje, ki podpirajo tehnologijo WiDi, a te funkcije tokrat nismo preizkusili.

Ima (skoraj) vse

Tanek prenosnik vendarle ni vsemogočen. Grafično zelo zahtevnih iger na njem ne bomo igrali. A tisto, kar utegne zmotiti kakšnega uporabnika, je manko vmesnikov. V bistvu bomo ob straneh prenosnika poleg reže, s katero prenosnik povežemo z napajalnikom, našli le še režo za slušalke oziroma mikrofon ter vmesnik USB (tip C). Inženirji so to zadrego rešili s t. i. mini razširitveno postajo, s katero prenosniku dodamo še naslednje vmesnike – HDMI, USB in USB typeC, ta je prenosniku že serijsko priložena.

Končna sodba

ASUS-u je s prenosnikom ZenBook 3 UX390 uspelo izdelati prenosnik, ki presega Applove lepotce, tudi po kakovosti izdelave. Je seksi, neverjetno lahek, obenem pa še spodobno zmogljiv. In ja, je seksi. Kdor je pripravljen za ultra prenosni računalnik odšteti 1699 evrov, bo odlično postrežen.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901
Zlati partner

EUDACE d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 05 994 21 60
Spoznajte podjetje Eudace Podjetje Eudace deluje na področju vpeljave ISO standardov, izvedbe izboljšanja informacijske varnosti v podjetju, varstva osebnih podatkov in poslovnega ... Več

Seyfor d.o.o.

Cesta Goriške fronte 46, 5290 Šempeter pri Gorici, Tel: 05 393 40 00
Poslovni računalniški programi za javni sektor, podjetje, zasebnike ali obrtnike Saop je leta 1987 med prvimi v Sloveniji ponudil programsko opremo in je danes eden izmed vodilnih ... Več
Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več