Računalništvo, telefonija
14.08.2019 12:15
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kaj je NVMe SSD pogon?

NVMe SSD pogoni so najhitrejši SSD pogoni, ki jih je možno dobiti na trgu. Združujejo impresivne hitrosti bliskovitih flash pomnilnikov z najhitrejšim standardom povezave, zato je NVMe edina smiselna izbira, če želimo doseči maksimalno hitrost prenosa podatkov.
Kaj je NVMe SSD pogon?
Kaj je NVMe SSD pogon?

Kratica NVMe sicer pomeni Non-Volatile Memory Express. A zdaj verjetno ne veste dosti več, kakor pred tem. Zato pojdimo lepo po vrsti. Pri NVMe gre za vrsto povezave z medijem za shranjevanje podatkov, ki za povezavo s procesorjem uporablja bliskovito hitro vodilo PCI Express.

Novi standard za zahtevne uporabnike

Bistvo je v tem, da je takšna povezava veliko hitrejša v primerjavi s SATA vodilom, ki ga uporabljajo običajni pomnilniki. NVMe ponuja tudi veliko višjo hitrost prenašanja podatkov, omogoča vzporedni prenos podatkov, upravljanje čakajočih prenosov in nadzor nad delovanjem.

NVMe je postal novi standard za poslovno uporabo, pa tudi za zahtevne uporabnike nasploh. Novi prenosniki in namizne delovne postaje višjega zmogljivostnega razreda imajo že vgrajene NVMe pogone, enako velja za mobilne naprave Apple ter nekatere pametne telefone z operacijskim sistemom Android.

Način povezave, ne pa oblika pogona

Iz podatka o povezavi NVMe pa še ne moremo sklepati, kako pogon izgleda in kako ga bomo vgradili v računalnik, saj NVMe določa le način povezave, ne pa obliko samega pogona. To običajno pove oznaka M.2. To pogosto zamenjujemo, ker je oznaka M.2 značilna za večino NVMe pogonov. Bodite pozorni, saj lahko pri iskanju in izbiri to vodi v težave.

NVMe je bil ustvarjen zato, da bliskovite pogone osvobodi omejitev, ki jih postavljajo SATA vodila. Zato je povezava NVMe idealna izbira pri uporabi naprednih SSD pogonov.

Več kot 5-krat hitreje

Pri prenašanju podatkov preko vodila PCI Express lahko NVMe uporabi do štiri pasove vodila, po katerih se podatki pretakajo vzporedno. Vsak pas PCI Express vodila zmore posredovati podatke s hitrostjo 4 GB/s oziroma 32 Gb/s, kar je več kot 5-krat hitreje od teoretičnega maksimuma, ki ga dopušča SATA III. Čeprav trenutno noben SSD pogon ne more izkoristiti celotne pasovne širine in doseči maksimalnih hitrosti, ki jih dopušča povezava NVMe, je ta potencial vsekakor privlačen za razvoj SSD pogonov v prihodnosti.

Za več informacij preklikajte PoceniPC.com ali obiščite njihov outlet in servis v Novi Gorici, zagotovo boste dobili kup zanimivih in uporabnih informacij ter našli kaj zase.

Izkoristite poletno razprodajo prenosnikov in računalnikov: https://pocenipc.com/advancedsearch/result?dir=asc&limit=25&order=price&q=razprodaja


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem INSIS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri INSIS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem INSIS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

eTAROK, MIROSLAV CIGAN s.p.

Ulica Štefana Kovača 2, 9231 Beltinci, Tel: 041 519 443
Računalniška igra za ljubitelje taroka Življenje se je v zadnjem letu preselilo v naše domove, kjer poleg dela iščemo različne vrste razvedrila. Za ljubitelje igre s tarok ... Več

RETTRO d.o.o., vaš partner v razvoju IT-rešitev

Šlandrova 4b, 1000 Ljubljana, Tel: 031 313 312
Mikro podjetje Rettro d.o.o. je specializirano za razvoj različnih informacijskih sistemov z najnovejšimi tehnologijami po meri naročnika. Znanje in izkušnje Rettrovih strokovnjakov ... Več
Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
O podjetju Si splet V podjetju Si splet d. o. o. od leta 2001 tržimo varnostne rešitve na področju informacijskih tehnologij. V letu 2003 smo pridobili ekskluzivno partnerstvo ... Več

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901