Računalništvo, telefonija
16.12.2015 18:36

Deli z drugimi:

Share

Kaj si za praznike želijo tehnični navdušenci?

Kmalu bo nastopil tisti čas v letu, ko se veselimo daril pod novoletno smrečico. Kaj Slovenci največkrat podarimo za praznike in kako pogosto se med darili znajdejo računalniška oprema ter tehnični gadgeti? Odgovore ponuja portal www.ceneje.si, ki ga v iskanju informacij pred nakupom mesečno obišče že več kot pol milijona slovenskih potrošnikov. Preverili so, za kakšnimi darili decembra najpogosteje brskajo njihovi uporabniki.
Kaj si za praznike želijo tehnični navdušenci?
Kaj si za praznike želijo tehnični navdušenci?

Pri nakupu novoletnih daril smo postali preudarni

Po podatkih različnih raziskav so najpogostejša praznična darila v Sloveniji darilni boni, knjige ter sladkarije. Na portalu ugotavljajo, da ne glede na to, kaj kupujemo, Slovenci danes izbiramo preudarno, premišljeno in se v prednakupni fazi informiramo prek različnih virov, med katerimi vodi splet. Enako velja pri novoletnih darilih – pred nakupom iščemo informacije o izdelkih in storitvah, primerjamo lastnosti izdelkov, trgovce, blagovne znamke in cene, preverjamo mnenja drugih uporabnikov ter na podlagi vsega tega sprejemamo bolj preudarne nakupne odločitve.

Kaj nam je pri nakupu najbolj pomembno, konkurenčna cena ali kaj drugega? Nekaj let nazaj je recesija pomembno spremenila vedenje potrošnikov, postali smo povsem racionalni in cena je bila ključni dejavnik odločanja. Danes smo kupci preudarni ter informirani in na našo nakupno odločitev vse bolj vplivajo necenovni dejavniki, med drugim percepcija dobrega razmerja med ceno in kvaliteto izdelka ter zaupanje, ki ga gojimo do trgovca. Dobra cena preprosto ni več dovolj.

Najpogostejši iskalni pojmi in tehnični modeli v decembru

Na portalu www.ceneje.si so preverili, katere tipe izdelkov njihovi uporabniki najbolj iščejo v letošnjem decembru. Pri vrhu so tablični računalniki in pametne ure, sledijo namizni računalniki in prenosniki, parfumi ter televizorji. Veliko uporabnikov v tem času išče ideje za otroške igrače, med katerimi so zelo priljubljene Lego kocke, med iskalnimi pojmi beležijo še mobilne telefone, denarnice, kavne avtomate in priljubljeno družabno igro Activity.

Pregled po modelih tehničnih izdelkov pokaže, da v letošnjem decembru potrošniki pogosto iščejo nove telefone, med bolj priljubljenimi sta modela SAMSUNG Galaxy J1 (od 92,19 €) in LENOVO A328 (od 89,99 €). Po številu iskanj so visoko tudi televizorji, najbolj SONY 3D LED TV KDL-55W755C (od 869 €) in SAMSUNG 3D LED TV 48H6400 (od 580,40 €).

Med računalniško opremo je priljubljena ideja za darilo igralna konzola PlayStation 4 500GB (od 299,99 €), na drugi strani pa tudi nekateri bolj praktični izdelki, kot sta SAMSUNG SSD disk 850 EVO 250GB (od 90,45 €) in USB ključ TRANSCEND 16GB JetFlash 520S (od 8,70 €).

Koliko smo pripravljeni odšteti za darila?

V posebnem izboru idej za novoletna darila, ki so ga za lažji nakup pripravili na www.ceneje.si, po ogledih vodijo nagajiva erotična darila, parfumi zanjo in zanj, različni wellness paketi in otroške igrače. Med tehničnimi napravami so na vrhu fotoaparati, med njimi je bil v decembru največkrat ogledan D-SLR digitalni fotoaparat Nikon D3300 KIT 18-55 II (od 299 €). Sledijo nekatera praktična darila po ugodni ceni, na primer športne slušalke z MP3 predvajalnikom (od 9,95 €) in MP3 predvajalnik z FM transmiterjem (od 16,63 €).

Med računalniki je po priljubljenosti na prvem mestu vse v enem LENOVO IdeaCentre C260 (od 499,99 €), sledita tablični računalnik ACER Iconia Tab B1-770 (od 91,60 €) ter tablica LENOVO A7-10F Adam (od 59,99 €).

Uporabniki www.ceneje.si so si v predprazničnem času pogosto ogledovali še e-bralnik POCKETBOOK 614W (od 79,99 €), prenosni zvočnik KITSOUND Deadmau5 (od 12,90 €) ter šaljivo budilko v obliki dinamita (od 23,70 €). Najbolj gledana darila se nahajajo v cenovnem razredu od 30 do 40 €, razen ko gre za iskanje informacij za večje nakupe, na primer računalnika.

*Podatki na dan 15. 12. 2015


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem CENEJE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri CENEJE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Ceneje.si logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem CENEJE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NEXT LINE d.o.o.

Ob železnici 16, 1000 Ljubljana, Tel: 041 776 822
Next line, specializirane storitve tiska pod eno streho V podjetju Next line iz Ljubljane so se osredotočili na specializirane storitve tiska s termičnimi, sublimacijskimi in ... Več

NCOM d.o.o.

Bičevje 5, 1000 Ljubljana, Tel: 040 855 519
Mobilne aplikacije so korenito spremenila način delovanja podjetij. Več kot 3 milijarde ljudi ima dostop do pametnega telefona. Mobilne aplikacije trenutno predstavljajo najučinkovitejši, ... Več
Zlati partner

KONICA MINOLTA SLOVENIJA

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 05 00
Konica Minolta je inovativno podjetje z “all-in-one” strategijo, ki stremi k ustvarjanju prepričljivih rešitev in storitev na področju upravljanja dokumentov ter povezanih naprednih ... Več

NAVEZA d.o.o.

Ščita 9, 1315 Velike Lašče, Tel: 01 787 30 25
Naveza d.o.o. je podjetje z več kot 15 leti izkušenj na področju računalniške podpore, digitalizacije ter izdelave in vzdrževanja spletnih strani. Vedno si prizadevajo najti rešitve, ... Več