12.09.2018      10:14
Neskončne možnosti za uporabo AI

Kako bo umetna inteligenca preoblikovala industrijo?

Trg umetne inteligence (AI) bo do leta 2025 dosegel 89 milijard dolarjev in se bo 12-krat povečal od pričakovanih 7,35 milijarde dolarjev v tem letu. Trenutno večina prihodkov prihaja s trga z aplikacijami, vendar je jasno, da bo umetna inteligenca preoblikovala celotno industrijo, ustvarila nove startup zvezde in nova delovna mesta. Ravno zato so debate o AI zelo pomembne in na posvetu AI4GOOD – powered by Huawei, bodo zagotovo odgovorjena marsikatera odprta vprašanja. Posvet se bo odvijal 26. septembra 2018 na Fakulteti za računalništvo in informatiko.

Huawei uporablja tehnologijo umetne inteligence v logistiki, sistemu dostave, financah in notranjim revizijam. Rezultati so obetavni. Že v sami logistiki podjetja so se ocene zanesljivosti zvišale med 30 in 80 odstotki, uporaba AI tehnologije pa je učinkovitost dostave povečala za 30 odstotkov. Svetovalna hiša McKinsey je pred kratkim napovedala, da lahko tehnologija umetne inteligence, v 19 različnih panogah, potencialno ustvari med 3,5 in 5,8 milijarde dolarjev nove vrednosti na letni osnovi.

Od leta 2000 se je število aktivnih stratup-ov na področju umetne inteligence povečalo 14-krat, vrednost naložb v njih pa se je povečala šestkrat. Od leta 2013 se je število delovnih mest, ki zahtevajo znanje o umetni inteligenci, povečalo za 4,5-krat. Tudi v Sloveniji je kar nekaj tovrstnih uspešnih zgodb, nekaj jih bo predstavljenih tudi na prihajajoči konferenci AI4GOOD – powered by Huawei.

Neskončne možnosti za uporabo AI

Z razvojem AI tehnologije bodo različni sektorji podjetji pridobili nove in napredne analitične in avtomatizacijske sisteme. Uporaba AI tehnologije je praktično neskončna. AI prinaša izjemen potencial za ustvarjanje nove vrednosti v marketingu, industriji, ki se vse bolj opira na avtomatizacijo. Umetna inteligenca bo zaposlenim v marketingu pomagala potencialnim strankam pošiljati bolj prilagojena in ustrezna sporočila. Ocene McKinseja kažejo, da bi nova vrednost v tej industriji lahko dosegla 2,6 milijarde dolarjev. Podjetja, ki se ukvarjajo z e-trgovino, bi morala imeti največjo korist, saj takšne platforme zbirajo veliko število podatkov o kupcih. AI jim bo pomagala obdelati te podatke in ustvariti posebne ponudbe in cene, dinamično in v realnem času.

O konkretnem primeru uporabe AI v industriji bo na konferenci AI4GOOD – powered by Huawei spregovorila Mateja Lavrič (Kolektor Ventures d.o.o.), ki bo predstavila podjetje Kolektor v digitalizaciji, njihove načrte, način delovanja, investicije in sodelovanje z industrijskim pospeševalnikom na področju umetne inteligence.

Izboljšave v zdravstvu

Umetna inteligenca bo prinesla spremembe tudi v zdravstvu. Pomagala bo zdravnikom pri diagnosticiranju, analiziranju izvidov in izbiri ustreznih zdravil. Algoritmične rešitve v zdravstvenem varstvu, kjer računalniki analizirajo veliko informacij o primerih bolnikov in na podlagi izračunov priporočajo tretmaje, obstajajo že danes. Precej razburljivi so rezultati testiranja vizualnih analitičnih orodij. Različne študije so pokazale, da je med 50 in 63 odstotki Američank, ki so redno opravljale mamografsko testiranje v desetih letih, prejelo vsaj eno napačno diagnozo, skoraj tretjina radiologov je za isti izvid dalo drugačno diagnozo. Ocenjuje se, da vizualna analitična orodja, ki lahko primerjajo več deset tisoč izvidov, od 5 do 10 odstotkov bolj točna od povprečnega zdravnika, z dodatnimi tehnološkimi napredki se bo ta natančnost še povečala.

Na konferenci AI4GOOD – powered by Huawei, bo doc. dr. Jure Žabkar (Laboratorij za umetno inteligenco FRI) predstavil medicinsko aplikacijo za pomoč pri diagnosticiranju Parkinsonove bolezni, Mitja Luštrek (Institut “Jožef Stefan”) pa bo spregovoril o umetni inteligenci kot pomoči pri oskrbi starejših.

Nižji stroški v logistiki

Umetna inteligenca bo preoblikovala tudi transport. Samovozeča vozila ne sodijo več v sanjsko vizijo prihodnosti, ampak so zelo oprijemljiva realnost. Takšna vozila bi lahko revolucionizirala transport in prevozne storitve tako, da bi bila bistveno varnejša, poleg tega pa bi pametni navigacijski sistemi zaradi prometnih zastojev lahko zmanjšali nepotrebne stroške. Raziskave McKinseja navajajo primer evropskega podjetja, ki je svoj prevoz s tovornjaki optimiziralo na podlagi algoritmov umetne inteligence ter s tem zmanjšalo porabo goriva za 15 odstotkov in skrajšalo čas, potreben za dostavo.

Potrebna je prijava na dogodek, ki je sicer brezplačen, in sicer na naslednji povezavi: https://mladipodjetnik.si/novice-in-dogodki/dogodki/konferenca-ai4good-powered-by-huawei

Roboti so z vsakim dnem bolj izpopolnjeni in vedno bolj podobni ljudem. Kakšen je vaš odnos do tega?

Intel Core i9-9900K presegel magično mejo 7,5... 1
Justin.Forfunky  |  Če govorimo o i9, je čarobna meja 9. Tol...
Električno terensko vozilo, ki se napolni v m... 2
Justin.Forfunky  |  Ali si zgoraj na promocijskem videu opaz...
Novi Galaxy S10 naj bi bil resnično nekaj pos... 2
Justin.Forfunky  |  Spet reža (slot). Se je zarezala v pamet...
Poskrbite za svojo zasebnost 1
Justin.Forfunky  |  Krom pa Gugl redko povohaš.
Je shranjevanje v oblaku sploh varno? 2
Justin.Forfunky  |  Brezplačnih nekaj GB ni prav dosti za va...