01.12.2014 14:22
Posodobljeno 9 let nazaj.

Kako deluje najučinkovitejši sistem upravljanja prenosa podatkov pri ločljivosti 16 in 29 milijonov slikovnih točk

Danes zasledimo med proizvajalci televizorjev veliko razprave o uvajanju 4K televizorjev (resolucija 8 milijonov točk). Toda, na trgu video nadzornih sistemov je 4K že preseženo, saj podjetje Avigilon iz Kanade že danes nudi kamero z ločljivostjo 29 milijonov točk v formatu JPEG2000.
Avigilon HDSM prenosna pot

To število slikovnih točk predstavlja tako veliko količino podatkov, da je potrebna posebna programska oprema, ki omogoča tekoče upravljanje s tako ogromno količino podatkov. Ta velik tehnološki preboj je uspel podjetju Avigilon, ki ima v svojem prodajnem programu tudi kamere z nižjo ločljivostjo in ceno, primerno tudi za domačo uporabo.

Programska oprema Avigilonovega nadzornega središča, (Avigilon Control Center software – ACC) je tista rešitev, ki z uporabo patentirane tehnologije upravljanja prenosa podatkov (High Definition Stream Management – HDSMTM), zmanjša obremenitev omrežja na način, da lahko preko interneta gledamo sliko iz kamere z ločljivostjo 29 milijonov točk.

HDSMTM shranjuje video podatke na strežnik, razdeljene na manjše dele in istočasno loči videoposnetek v več uporabnih segmentov:

– nižjo ločljivost in pretoke manjše velikosti za pregled nad dogajanjem,

– velika ločljivost in večji pretoki za pregled podrobnosti.

HDSMTM domiselno upravlja te pretoke glede na to, kaj uporabnik gleda. Če Avigilonovo nadzorno središče ACC prikazuje več kamer s celotnim vidnim poljem, je uporabniku iz strežnika poslan pretok nižje resolucije. Ko pa uporabnik aktivira določeno kamero in njeno sliko približa ker želi videti podrobnosti, mu je omogočen pretok višje ločljivosti. Toda, v tem primeru je uporabniku poslan le tisti del, ki ga je izbral.

Z zagotavljanjem pošiljanja zgolj podatkov, ki jih uporabnik v določenem trenutku potrebuje se dramatično zniža količina podatkov, izmenjanih med strežnikom in odjemalcem (slika1).

S tehnologijo HDSMTM v formatu JPEG2000 delujejo Avigilon kamere v ločljivosti 8, 12,16 in 29 milijonov slikovnih točk.

Upravljanje prenosa pri visoki ločljivosti s HDSMTM 2.0 (*High Definition Stream Management*)

Do nedavnega je bil HDSMTMnajbolj učinkovit s standardom stiskanja JPEG2000. To je predvsem zaradi dinamične prilagodljivosti standarda stiskanja s snemanjem visoke ločljivosti. JPEG2000 sicer omogoča fleksibilnost pri kodiranju in visoko zmogljivo snemanje, vendar hkrati ustvarja velike količine podatkov v primerjavi z enim od najbolj razširjenih standardov stiskanja H.264.

Zato je Avigilon zasnoval HDSMTM 2.0 z namenom, da bi deloval s kompresijskim standardom H.264, katerega glavna lastnost je drastično zmanjšanje količine podatkov, ki jih moramo prenašati od kamere do snemalnika oz. oddaljenega uporabnika.

Avigilon je zaradi formata nove platforme HDSMTM 2.0, ki vključuje standard H.264 na novo definiral kako deluje prikaz (Slika 2).

Na sliki je z belo mrežo prikazana razdelitev slike pri kameri z ločljivostjo 16 milijonov slikovnih točk. Ko uporabnik približa sliko v enega izmed kvadrantov za več podrobnosti, (v našem primeru je to 1/12 celotne resolucije), se k njemu pošlje zgolj ta kvadrant. To ne samo drastično zmanjša prenos podatkov med strežnikom in uporabnikom, ampak tudi zmanjša potrebne vire za dekodiranje, kar omogoča izboljšano delovanje sistema, odzivnost in celotno uporabniško izkušnjo.

HDSMTM 2.0 prikaže srednjo ločljivost v primeru ko na monitorju z resolucijo dvema milijona slikovnih točk prikažemo polno vidno polje kamere s 16 milijonov slikovnih točk.

HDSMTM 2.0 uporabi nižjo ločljivost, kadar npr. kamero s 16 milijoni slikovnih točk gledamo z ostalimi kamerami v mreži 3×3.

HDSMTM2.0 nam torej na naš ukaz prikaže zgolj ločljivost in podrobnost podatkov, ki jih potrebujemo v danem trenutku.

S tehnologijo HDSMTM 2.0 v formatu H.264 delujejo Avigilon kamere v ločljivosti od 1-16 milijonov slikovnih točk

Avigilon je eno izmed najhitreje rastočih podjetij na trgu video nadzornih sistemov. Eden izmed glavnih razlogov za hitro rast je poleg kakovosti Made in Canada tudi dejstvo, da je eden redkih proizvajalcev, ki izdeluje tako hardware (kamere, vmesniki) kot software (program za snemanje VMS – Video Management Software). Na ta način Avigilon dosega maksimalno kompatibilnost opreme, posledično pa tudi odpade običajna situacija, ko za nedelovanje opreme proizvajalec kamere krivi proizvajalca softwarea in obratno. Več informacij: www.avigilon.si ali info@hsi.si.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem HSI D.O.O.
Za več informacij so vam na voljo pri HSI D.O.O.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem HSI D.O.O.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več

Nova Vizija, informacijski inženiring in svetovanje, d.d.

Celjska cesta 9, 3310 Žalec, Tel: 03 71 21 800
Odločitev, v katero informacijsko tehnologijo bi moralo vlagati vaše podjetje in v katere ne, je težka. Po eni strani želite biti tisti, ki je odgovoren za inovacije in rast ... Več

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449