Računalništvo, telefonija
25.09.2020 14:10

Deli z drugimi:

Share

Kako do dobrih poslovnih rešitev in regeneracije

.. Letošnje leto je zelo zahtevno. Morda so nekateri posamezniki imeli to »prednost«, da so si med prvim valom koronavirusa marca in aprila nekoliko odpočili, vemo pa, da za IT svet to nikakor ni veljalo ..
Gregor Berginc
Gregor Berginc

V tehnološkem svetu je bilo za veliko število podjetij ob izbruhu virusa Covid-19 najbolj pestro obdobje. Obdobje, v katerem ni bilo časa za počitek. Sploh pri tistih, ki razvijajo rešitve za novonastale izzive, kot so delo od doma, rešitve na daljavo in podobno. Omenjena podjetja so se zato morala še toliko hitreje spopasti z novo realnostjo in večjo obremenjenostjo. O posebnem treningu po metodi Sita®, v katerega so vključili vodstveno ekipo podjetja, smo se pogovarjali z direktorjem v podjetju XLAB Gregorjem Bergincem, univ. dipl. inž. rač. in inf.

Največji izzivi, s katerimi se soočate kot vodja?
Eden izmed ključnih izzivov zadnjih nekaj mesecev je bilo izvajanje učinkovitih sestankov na daljavo. Tehnično gledano smo se v podjetju XLAB spremembam uspeli prilagoditi izjemno učinkovito z uvedbo rešitve, ki je čez noč povečala sodelovanje med sodelavci. A tehnologija je le en del transformacije. Začetno prepričanje v to, da je delo na daljavo bolj učinkovito in produktivno, se je vsaj do neke mere izkazalo za zmotno. Komunikacija je redkeje spontana, hkrati pa nudi bistveno ožji spekter »signalov«, ki so pri sporazumevanju ključni. Posledica so težave v sprejemanju odločitev, zamude v poslovnih procesih in slabše počutje vseh sodelavcev.

Odločili smo se, da v prvem koraku z ožjo vodstveno ekipo vzpostavimo učinkovito in varno okolje za sporazumevanje, v katerem ima vsak sodelavec možnost biti slišan. Odločili smo se za trening samo-vodenja in vodenja (sprostitev, učinkovita komunikacija) po metodi Sita®. Ključno pri samem programu Sita ® je, da s pomočjo posebnih tehnik izboljšujemo komunikacijo tudi s poslovnimi partnerji in kupci.

Katere so do tega trenutka temeljne razlike, ki jih opažate?
Ker smo še v zelo zgodnji fazi programa, opažamo predvsem spremembo v načinu dojemanja sogovornika. Bistveno bolj pozorni smo na sporočilo, ki ga izraža neverbalna komunikacija, ton glasu, način govora, manjšo težo pa dajemo besedam – besede so namreč slabe za dobro sporazumevanje in odlične za konflikt. S tem lahko prilagajamo svojo komunikacijo potrebam dialoga, posledično pa učinkoviteje prihajamo do rezultatov in odločitev. Pridobljene veščine koristijo tudi za razumevanje samega sebe, kar nam omogoča, da prenehamo z iskanjem krivca in pričnemo z iskanjem skupnih rešitev. To velja tako za zasebno kot tudi za poslovno življenje.

Osebna izkušnja programa je nemara še bolj očitna. V prvo fazo programa, vzpostavljanje fiziološkega ravnovesja, sem vstopil zaradi preobremenjenosti, neobvladljivega stresa in s tem povezano nespečnostjo. Čeprav sem bil do programa sprva skeptičen, sem na podlagi znanstveno utemeljenih argumentov voditeljic programa, predvsem pa na podlagi osebne izkušnje, pričel zaznavati razlike: najbolj očitna je prišla po nekaj dneh vodenja in uporabe harmonizatorja dihanja, ko sem po dolgem času trdno spal. Pričel sem opažati tudi druge razlike, kot so višja stopnja koncentracije in pozornosti ter manj negativnih misli v stresnih situacijah.

Kaj bi lahko rekli o spremembah, ki se morda že kažejo v komunikaciji navzven (s kupci, partnerji)?
Čeprav program poteka v skupini vodij, je končni cilj programa dvig učinkovitosti komunikacije navzven. Tudi pri tej komunikaciji smo vsaj delno že uspeli ozavestiti celostno komunikacijo sogovornika. Bolj smo pozorni na sporočila neverbalne komunikacije. Sodelavci, ki sodelujejo na mednarodnih projektih, kjer so poleg razlik v tipih osebnosti prisotne še razlike zaradi različnih okolij ter kultur, opažajo spremembe pri iskanju skupnih rešitev, manj odpora na strani partnerjev pri sodelovanju in izvajanju obveznosti in zmanjševanje zamud pri oddaji svojih prispevkov.

Navedem lahko primer klica z ameriškim partnerjem pozno popoldne po zelo napornem delovnem dnevu. Zaradi manjšega nesporazuma in burne reakcije sogovornika bi skoraj zaključili sodelovanje, a to ni vplivalo na naše počutje. Ob naslednjem pogovoru smo situacijo uredili mirno in učinkovito. Vse to vodi k prihranku časa, povečanju energije in zadovoljstva ter zdravja sodelavcev.

Več o metodi najdete na www.sita.si


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več

NJORKA d.o.o.

Tovarniška cesta 4c, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 901 21 22
Podjetja se srečujejo z vse več podatki, za njihovo učinkovito obravnavo pa potrebujejo številne programe in aplikacije, kar sčasoma vodi v administracijsko zmešnjavo in posledično ... Več
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več
Zlati partner

Kontron, d. o. o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Kontron vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več