Računalništvo, telefonija
15.09.2015 16:41

Deli z drugimi:

Share

Kako družabna omrežja lahko vplivajo na mojo zaposlitev?

Ni več dovolj, da skušamo z zanimivim in udarnim CV-jem prepričati delodajalca, sedaj moramo v isti sapi poskrbeti, da ga obenem ne odvrnemo s svojo spletno podobo.
Kako družabna omrežja lahko vplivajo na mojo zaposlitev?
Kako družabna omrežja lahko vplivajo na mojo zaposlitev?

Sodobni kadrovik je na lovu za talenti in mu ne bo zadostovala le vaša prijava na zaposlitev, temveč vas bo preveril tudi preko interneta in tako videl, kje in v kakšnem kontekstu se pojavljate, kakšne imate poslovne sposobnosti mreženja ter nasploh vzel vaš profil z različnih družabnih omrežjih pod drobnogled.

Torej vaše udejstvovanje na različnih družabnih omrežjih vam jo lahko pošteno zagode, lahko pa si ga obrnete sebi v prid in ga uporabite kot odličen pripomoček pri iskanju zaposlitve ter mreženju. Vse več podjetij najprej poskusi poiskati novega sodelavca kar preko družabnih omrežjih z delitvijo objave. Zato je tudi povsem na mestu, da poiščete podjetja, ki so vam zanimiva in pri katerih bi želeli delati ter začnite sledite njihovim profilom.

Tako da nikar ne hitite zapirati svojih profilov, le preuredite jih na način, da boste lahko sproščeno komunicirali s svojimi prijatelji ter se obenem mrežili z vodilnim kadrovikom uspešnega podjetja.

Tukaj pa še nekaj nasvetov za aktivne iskalce zaposlitve, kako se lotiti prenove svoje spletne podobe:

1. Poguglajte se

Vnesite svoje ime in priimek v Google ter preverite, kaj vam bo našlo, tako med vsebinami kot med slikami. Tudi potencialni delodajalec vas bo najprej vpisal v Google, šele nato bo dalje raziskoval profile na različnih družabnih omrežjih.

2. Zbrišite, kar vam ni všeč

Vsi smo kdaj v navalu jeze ali navdušenja objavili kaj, kar nam ni ravno v ponos. Torej če na vaši časovnici najdete sliko ali objavo kočljive narave, ki bi lahko koga užalila, jo zbrišite. Za v bodoče pa naj velja: namesto da naknadno brišete neprimerne objave, raje že v štartu poskrbite, da se na vašem profilu ne bodo znašle objave, ki vas lahko spravijo v zadrego.

3. Zaprite neaktivne uporabniške račune?

V primeru, da imate kreirane uporabniške račune na različnih družabnih omrežjih, potem je dobro, da tiste, katerih že dlje časa ne uporabljate, zaprete. S tem se izognete možnosti, da bi vas potencialni delodajalec videl kot nekoga, ki mu zanimanje za novosti, kot je na primer tudi nova služba, hitro poide.

4. Preverite svojo profilno sliko …

Vaša profilna slika bo najbrž prva vizualna predstava pri delodajalcu, kjer verjetno ne želite pustiti napačnega vtisa. Ni potrebe, da je uradna slika iz osebne izkaznice, poskrbite predvsem, da bo prijetna in simpatična.

5. … in poimenovanje

Če se vam zdi vaš vzdevek še tako zabaven, si predstavljate bodočega delodajalca, ko npr. odkrije vaš twitter profil @vedno_na_glavo. Če ste aktiven iskalec nove zaposlitve, potem poskušajte poimenovanja po raznih svojih hobijih, internih šal in podobno malce umakniti in preimenovati.

6. Določite omejitve

Vsa družabna omrežja imajo svoj mehanizem, ki omogoča nastavitve zasebnosti. Vsekakor je pametno preveriti možnosti, kako lahko določene slike ali misli deliti le s svojimi prijatelji ne da so javno objavljene in vidne vsakomur, ki se odloči preveriti vaš profil. Kaj delite samo s povezanimi in kaj s celim svetom lahko preverite tudi tako, da si neprijavljeni ogledate svoj profil ali pa za to prosite prijatelja, ki ga za čas testiranja odstranite iz svoje skupine.

Maja Kališnik, portal mojaZaposlitev.si.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem MOJA ZAPOSLITEV d.o.o., Optius.com
Za več informacij so vam na voljo pri MOJA ZAPOSLITEV d.o.o., Optius.com
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem MOJA ZAPOSLITEV d.o.o., Optius.com? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več
Zlati partner

E-športna zveza Slovenije (EŠZS)

Zvezda 19, 1000 Ljubljana,
E-šport je v preteklem desetletju doživel izjemno rast, tako glede gledanosti, raznovrstnosti in prihodkov. Povečana gledanost, k čemer so prispevale platforme za pretakanje vsebin ... Več
Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več
Zlati partner

Endava PLC

Vilharjeva cesta 46, 1000 Ljubljana,
Endava spreminja odnos med ljudmi in tehnologijo. Pri izkoriščanju prednosti novih poslovnih modelov in priložnosti na trgu pomagamo nekaterim vodilnim svetovnim podjetjem iz ... Več