Računalništvo, telefonija
31.03.2020 16:04
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako izgleda digitalna prihodnost Evrope?

Kakšni so izzivi digitalizacije v Evropi? Kako lahko majhna in srednje velika podjetja (MSVP) in oblikovalci politike sodelujejo skupaj? Kaj je potrebno za okrepitev izmenjave inovativnih praks med regijami in državami alpskega prostora?
DIH-i so regionalne večstranske partnerske storitve, ki podpirajo tako MSVP kot javni sektor pri njihovi digitalni preobrazbi.
DIH-i so regionalne večstranske partnerske storitve, ki podpirajo tako MSVP kot javni sektor pri njihovi digitalni preobrazbi.

To je le nekaj vprašanj, ki so jih obravnavali udeleženci konference “Digitalna Evropa in prihodnost vloge DIH-ov/S3”. Dogodek, ki je potekal v Bruslju, je potekal v so-organizaciji Slovenskega poslovno-raziskovalnega združenja in Tehnološkega parka Ljubljana.

Koristi za vse državljane in podjetja

Žiga Bahovec iz GD CNECT je najprej pojasnil cilje evropskih spodbud h digitalizaciji. “Glavni cilj je zagotoviti, da Evropa poganja digitalno preobrazbo družbe in gospodarstva, kar prinaša koristi vsem državljanom in podjetjem,” je izrazil Bahovec.

Med drugim želi EU okrepiti svoje digitalne zmogljivosti, voditi razvoj tehnologij naslednje generacije in graditi vodilno svetovno infrastrukturo za povezovanje. Skupno je EU namenila 9,2 milijarde EUR za različne projekte, povezane z digitalizacijo.

Obrazložitev teh celovitih prizadevanj je jasna. Kot je poudaril Bahovec, bodo digitalne strateške zmogljivosti EU omogočile svetovno konkurenco, si povrnile nadzor nad evropskimi vrednostnimi verigami in bolje reševale evropske gospodarske ter družbene izzive.

DIH: vse na enem mestu za digitalno preobrazbo

Katja Reppel, namestnica vodje enote GD za pametno in trajnostno rast za regionalno in mestno politiko, je še pojasnila vlogo digitalnih inovativnih vozlišč oz. hubov (DIH).

DIH-i so regionalne večstranske partnerske storitve, ki podpirajo tako MSVP kot javni sektor pri njihovi digitalni preobrazbi. Zagotavljajo dostop do najnovejših, strokovnih znanj in tehnologij ter podporo pri pilotiranju, testiranju in eksperimentiranju z digitalnimi inovacijami. DIH-i zagotavljajo tudi poslovno in finančno podporo za izvajanje teh inovacij.

Najboljše prakse v alpskem prostoru

Izmenjava inovativnih praks, ki jih v veliki meri omogočajo DIH-i, je bila še posebej uspešna med regijami in državami alpskega prostora.

Alpski prostor je evropski program transnacionalnega sodelovanja, ki zagotavlja okvir za sodelovanje med ključnimi gospodarskimi, socialnimi in okoljskimi akterji v sedmih alpskih državah.

Eden izmed udeležencev je TECOS – Razvojni center orodjarstva Slovenije. Dr. Aleš Hančič, direktor, je pojasnil, kako TECOS olajšuje sodelovanje s platformami DIH. Dejal je, da so DIH-i “skupna metoda, ki pomaga regionalnim in nacionalnim strateškim institucijam razumeti, kako je mogoče spodbujati ustvarjanje vrednosti RIS3”.

Druge primere uporabe in najboljših praks so predstavili tudi dr. Jürgen Jähnert, predsednik uprave Bwcon, Fiorenzo Cazzato, Regione Veneto, Esteban Pelayo, EURADA – Evropsko združenje razvojnih agencij in Jean-Jacques Bernerdini, Grand E-nov.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več
Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Podjetje Vibor z unikatnim pristopom že od leta 1993 zagotavlja neprekinjeno podporo celotni organizaciji z zanesljivo opremo ter rešitvami, ki poenostavljajo in povezujejo delovne ... Več

MAT3, MATEJ BOŽIČ s.p.

Vipavska cesta 2c, 5270 Ajdovščina, Tel: 031 200 701
MAT3 Podjetje MAT3 Matej Božič s.p. je bilo ustanovljeno v letu 2013. Njihov cilj? Postati uspešno podjetje na področju servisa računalnikov, fotografiranja in izdelave spletnih ... Več