Računalništvo, telefonija
13.09.2018 15:15

Deli z drugimi:

Share

Kako je izdelana vaša brezstična kartica?

Kartice. Vsi jih imamo v denarnici, vendar le redko pomislimo na to, kako nastane kodirana in personalizirana kartica, ki deluje brezstično. Namig: ni tako zapleteno, kot se morda sliši.
Kako je izdelana vaša brezstična kartica?
Kako je izdelana vaša brezstična kartica?

Brezstična tehnologija nam je v veliko pogledih olajšala vsakodnevno poslovanje Podatki s kartic se na primer brezstično berejo na avtobusih, na smučiščih, pa tudi v logističnem procesu, pri skladiščenju in identifikaciji.

Najpogosteje uporabljamo bančne kartice z integriranim komunikacijskim čipom kratkega dosega (Near Field Communication – NFC) in anteno, ki nam v trgovini ali baru omogoči brezstično plačevanje.

Brezstične kartice so izdelane s pomočjo kartičnih tiskalnikov, najpogosteje pa s posebnimi retransfernimi ali termotransfernimi tiskalniki. Proces izdelave kartice, od načrtovanja v programskem orodju do končne prilagoditve za želeni namen, poteka v treh korakih:

  1. 1. Najprej oblikujemo grafiko v programu za tisk kartic. Izberemo jo lahko iz obstoječega nabora ali pa jo izdelamo sami. Izdelek pripravimo za tisk in povežemo bazo tiskalnika.
  2. 2. Z uporabo rokavic vstavimo kartice v vhodni predalček tiskalnika (angl. hopper). Tisk kartic je ponavadi zelo hiter – kartica je natisnjena v nekaj sekundah. Hitrost tiska je med posameznimi vrstami tiskalnikov različna; nekateri tiskalniki tiskajo tudi za polovico hitreje.
  3. 3. Zapisovanje brezkontaktnega čipa poteka s pomočjo retransfernega ali termotransfernega tiskalnika, ki omogoča tudi odčitavanje unikatnih identifikacijskih številk (Unique Identity Number – UID) ter zapisovanje kontaktnih čipov ali magnetne steze.

Izdelava brezstičnih kartic z uporabo digitalnega retransfer ali termotransfer tiskalnika je enostavnejša, kot se zdi.


Podjetja se za izdelavo kartic lahko obrnejo na zunanje izvajalce ali pa se odločijo za nakup tiskalnika. Za slednje se odločajo predvsem manjša podjetja, društva, šole in različne organizacije (npr. fitnesi, trgovine, igralnice, termalni centri, pekarne ipd).


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem IDENTIKS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri IDENTIKS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem IDENTIKS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

LabelProfi d.o.o. – digitalna produkcija etiket in fleksibilne embalaže

Ozare 18a, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 080 10 12
Podjetje LabelProfi d.o.o. je svojo poslovno pot začelo leta 1994 kot majhen studio za grafično oblikovanje in pripravo za tisk. V podjetju od same ustanovitve stremijo k uporabi ... Več

UV LED TISKALNIK

Brezje pri Dobrovi 74b, 1356 Dobrova, Tel: 041 735 643
Tisk Tavčar Tisk Tavčar d.o.o. je v osnovi družinsko podjetje z 20-leti grafičnih izkušenj, pa tudi strojništvo in elektronika jim nista tuja.Predstavljajo vam UV LED tiskalnik, ... Več

PREVOZI KLEMEN LIBANOV s.p.

Andreaševa ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 621 332
Prevoz, odvoz ali čiščenje Ko iščemo katero koli storitev, je svetovni splet prava zakladnica virov. Prevoz materiala ali čiščenje okolice sta opravili, ki zahtevata veliko ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več