Računalništvo, telefonija
30.03.2016 16:51

Deli z drugimi:

Share

Kako lahko povečamo kvaliteto zvoka pri DSLR kamerah?

Azden mikrofoni za DSLR kamere
Azden mikrofoni za DSLR kamere

DSLR kamere se že nekaj časa uporabljajo tudi za snemanje videa, kar v začetku ni bil njihov namen. Četudi ima vsaka kamera, ki zna snemati vgrajen mikrofon, pa to še zdaleč ne zadostuje za resno video snemanje. Kako lahko s tako kamero posnamemo vrhunski zvok, ki je osnova za vsako profesionalno snemanje?

Danes imamo na voljo različne DSLR mikrofone, ki ustrezajo različnim namenom snemanja, njihova skupna lastnost pa je, da so prilagojeni DSLR kameram. Najprej morate izbrati kakšen mikrofon potrebujete:

  1. Shotgun – najbolj popularen med DSLR uporabniki, lahko ga pričvrstite na kamero in je uporaben skoraj za vse tipe snemanj. Lahko ga uporabite tudi na boom palici.
  2. Lavalier: popularno imenovan “gumb” mikrofon, v velikosti gumba, ki ga pričvrstite na govornika, četudi se ta premika bo mikrofon vedno v isti razdalji od ust. Prav tako je uporaben takrat, kjer smo v središču dogajanja in bi radi slišali samo govorca, brez odvečnih motenj v ozadju. Gumb mkrofoni so lahko žični ali brezžični.
  3. Handheld ali ročni mikrofon, največkrat uporabljen pri novinarskih prispevkih, kjer govorec drži mikrofon pred usti. Ti mikrofoni so robustni in ponavadi ne potrebujejo baterij, če so napajani iz kamere.
  4. Headsets ali naglavni mikrofoni so uporabni takrat, kadar moramo govorca izolirati iz hrupnega okolja, da ga lahko dobro posnamemo.

Japonsko podjetje AZDEN ima v svoji ponudbi mikrofone prilagojene uporabi z DSLR kamerami in iPhoni ter iPadi in drugimi pametnimi telefoni.

Shotgun mikrofona Azden SMX-30 in SMX-15
Najnovejša izdelka iz skupine Shotgun mikrofonov sta mikrofona SMX-30 in SMX-15. Oba mikrofona sta namenjena pričvrstitvi na vrh kamere (shoe mount), prvi snema v stereo in mono načinu, drugi samo mono. Ker so DSLR kamere v osnovi skromne z zvokom, so v mikrofon vključili “gain booster”, da lahko posnamete čist avdio signal brez pretirane uporabe predojačanja, ki doda neželjen šum. Frekvenčna odzivnost je 40Hz do 20kHz, tako da posname poln in naraven zvok.

Prav tako je vključen “low-cut “ filter, ki reducira nivo nizkih frekvenc pod 120 Hz, kar je še posebej dobrodošlo pri zvokih, kot so prezračevalne naprave, veter in promet. Mikrofon ima vpetje, ki absorbira vse tresljaje, ki jih pozvroči rokovanje s kamero. Oba mikrofona ponujata vrhunske avdio posnetke.

iCoustics serija – za DSLR, pametne telefone in tablice
Vsi mikrofoni iz serije Azden iCoustics so tehnično prilagojeni za delo s pametnimi telefoni in tablicami. iCoustics serija mikrofonov je prav tako prilagojena za uporabo z DSLR kamerami.

Lavalier – brezžični gumb mikrofon Azden PRO-XD
Enostavna rešitev za vse, ki bi radi brezžični gumb mikrofon. Komplet sestavlja: mikrofon, oddajnik in sprejemnik, ki ga lahko pričvrstite na vrh DSLR aparata. Uporablja digitalno brezžično tehnologijo na 2.4GHz, ki ne sovpada z TV in radio frekvencami. Deluje do 30m vidne oddaljenosti. Uporablja interne baterije, ki se napolnijo preko USB. Primeren je za DSLR video produkcije in avdio mobilne aplikacije.

Handheld ročni brezžični mikrofon Azden WMS-PRO+i
Brezžični ročni mikrofon, ki deluje preko VHF povezave in uporablja 2 frekvenci v kolikor so na eni interference. V paketu dobite mikrofon, oddajnik in sprejemnik. Oddajnik lahko pričvrstite na “shoe mount” na kameri in povežete z 3.5 mm vhodom. Preko istega oddajnika/sprejemnika lahko uporabimo tudi gumb mikrofon, če uporabnik to želi.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Slak d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri Slak d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

VideoExpert.eu - trgovina s profesionalno video opremo

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Slak d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901
Zlati partner

XLAB

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področja oddaljenega namizja (ISL Online), avtomatizacije in upravljanja hibridne infrastrukture (XLAB Steampunk) ter umetne inteligence, napredne ... Več

NCOM d.o.o.

Bičevje 5, 1000 Ljubljana, Tel: 040 855 519
Mobilne aplikacije so korenito spremenila način delovanja podjetij. Več kot 3 milijarde ljudi ima dostop do pametnega telefona. Mobilne aplikacije trenutno predstavljajo najučinkovitejši, ... Več
Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več