Računalništvo, telefonija
24.05.2019 07:00

Deli z drugimi:

Share

Kako na potovanju odkriti skrito kamero?

Čeprav so novice o uporabi skritih kamer za vohunjenje za najemniki stanovanj v zadnjem času preplavile medije, takšne taktike v svetu varnostne industrije niso nič novega. Naprave za nadzor so lahko med drugim uporabljene za sledenje poslovnežem, politikom, aktivistom in novinarjem, ki veliko potujejo.
Kako na potovanju odkriti skrito kamero?
Kako na potovanju odkriti skrito kamero?

Aprila je odmevala zgodba družine, ki je na počitnicah najela hišo na Irskem. Družina je ugotovila, da se je vsak njihov korak v živo predvajal s pomočjo kamere v detektorju dima v dnevni sobi. To je le en od številnih nedavnih primerov takšnih aktivnosti. Med pogostimi tveganji so še grožnje, ki pretijo digitalnim napravam, kot so prenosni računalniki in telefoni, ter vse informacije, ki so shranjene na njih.

Varnostni raziskovalci družbe Kaspersky Lab so na podlagi lastnih izkušenj pripravili seznam varnostnih tveganj na potovanjih. Ponudili so tudi nabor rešitev, s katerimi lahko potniki tveganja naslovijo na enostaven in praktičen način.

Uporabite lahko orodje, ki je dostopno na spletu

Na primer, uporabnik se lahko z orodjem, ki je dostopen na spletu, prepriča, da v hotelski sobi ali najetem stanovanju ni skritih kamer ali mikrofonov. To orodje vsebuje skener radijskih frekvenc, svetlečo diodo in rdečo steklo. Pripomoček uporabnikom pomaga najti katerikoli vir, ki oddaja elektromagnete valove. Te namreč oddaja tudi večina prisluškovalnih naprav in kamer. Hkrati objektiv kamere odseva svetlobo precej bolje kot druge površine, zato lahko uporabnik usmeri svetlobo iz diod na objekt, za katerega sumi, da je kamera. Ob pogledu proti predmetu skozi rdeče steklo, uporabnik vidi svetlo rdečo piko. Za prepoznavo skrite kamere, ki uporablja infrardečo osvetlitev, je priročen tudi mobilni telefon. Kamere v telefonih lahko namreč zaznajo infrardeče emisije. Potrebno pa je vedeti, da so infrardeči filtri v nekaterih telefonih, kot so telefonu znamke iPhone, premočni za ta trik.

Uporabnik lahko ustvari tudi motečo zvočno kuliso in tako oteži snemanje skritega mikrofona. Tekoča voda iz pipe ali drugi zvoki, ki jih je mogoče ustvariti z uporabo storitev, kot je Noisli, uničijo skoraj vse posnetke.

»Varnostni raziskovalci precej potujemo in smo vselej pozorni na potencialne varnostne grožnje. Naslovi medijskih objav o vohunjenju nad gosti najetih prenočišč dokazujejo, da prikrit nadzor ni le nekaj, kar vidimo v filmih, ampak se dogaja tudi v resničnem življenju. Za okrepitev lastne varnosti pa ne rabimo vedno visoko tehnoloških in dragih pripomočkov,« je izpostavil Marco Preuss, varnostni raziskovalec v družbi Kaspersky Lab.

Raziskovalci družbe Kaspersky Lab uporabnikom na poti svetujejo:

  • Svojih stvari, vključno z napravami, nikoli ne puščajte brez nadzora. Pri odhodu iz hotelske sobe vzemite s seboj vso opremo.
  • Prepričajte se, da je vaša digitalna oprema zaščitna z geslom in da so informacije, ki so shranjene na njej, šifrirane. Naprave z najnovejšimi različicami operacijskega sistema Android in iOS, ki so zaščitene z geslom, so privzeto šifrirane. Lahko vklopite tudi celotno šifriranje diska, za operacijski sistem Windows je tako na voljo BitLocker, za macOS pa FileVault.
  • Izogibajte se nevarnostim nezanesljive brezžične povezave z uporabo žične miške in vgrajene tipkovnice na prenosnem računalniku.
  • Naučite se prepoznati dvosmerno ogledalo. V resničnem življenju so primeri takšnih ogledal redki, a je možnost, da obstajajo. Položite prst na površino ogledala. Če je med prstom in njegovim odsevom razmik, je to običajno ogledalo. Če ni vrzeli, lahko gre za dvosmerno ogledalo.

Za neprekinjeno šifriranje vseh poslanih in prejetih informacij, ali samo v primerih, ko je varnost še posebej pomembna, začnite uporabljati storitev navideznega zasebnega omrežja, kot je Kaspersky Secure Connection.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem PRISTOP d.o.o., KASPERSKY LAB
Za več informacij so vam na voljo pri PRISTOP d.o.o., KASPERSKY LAB
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem PRISTOP d.o.o., KASPERSKY LAB? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več

NUFIRA d.o.o.

Ob Suhi 4d, 2390 Ravne na Koroškem, Tel: 041 722 132
Vsako hitro rastoče podjetje se spopada z odločitvami glede najboljšega poslovnega sistema za upravljanje svojih poslovnih procesov. Pravilna integracija integriranega programskega ... Več

Koenergija d.o.o.

Ilichova 21, 2000 Maribor, Tel: 040 730 010
Večina se zaveda, da je vključitev neke oblike industrijske avtomatizacije v njihov proizvodni obrat ali podjetje koristna. Lahko zmanjša proizvodne stroške, poveča učinkovitost, ... Več

OMREŽJE d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 10
Združite vse na eni položnici in prihranite denar Ali še vedno plačujete storitve interneta, televizije ter fiksne in mobilne telefonije ločeno? Zagotovo ste že kdaj pomislili, ... Več