22.03.2017      9:00
Tisk na kartice

Kako poteka tiskanje na PVC kartice?

Preden odgovorimo na to vprašanje, najprej poglejmo kje so PVC kartice uporabne in zakaj bi na njih karkoli tiskali. PVC (vrsta plastike polivinilklorid) kartice so postale nepogrešljivo sredstvo v našem vsakdanjiku. Uporabljamo jih za identifikacijo, opravljanje nakupov, nagrajevanje zvestobe kupcev, kot članske izkaznice in tudi kot vizitke za zaposlene v podjetjih. Koristijo nam torej na praktično vsakem koraku, ki ga naredimo.

Ker v denarnicah hranimo številne različne kartice, pa je pomembno da se te med seboj tudi razlikujejo. Vizualna podoba je namreč tista, ki da uporabniku takoj vedeti za katero stvar se določena kartica uporablja. Tukaj pride na vrsto tisk, ki poleg barv in vzorcev na kartici, omogoča tudi večbarvne fotografije in variabilne podatke kot so imena in osebni podatki. PVC kartice so lahko potiskane enostransko ali obojestransko ter enobarvno ali večbarvno, najpogosteje pa se pri tem uporabljajo 3 vrste tiska: termo transfer, termo re-transfer in offset tisk, ki se med seboj močno razlikujejo.

Termo transfer tisk

Pri termo transfer tisku se grafika s pomočjo toplote prenese iz barvnega traku (v CMYK barvah ali v eni barvi) neposredno na površino kartice. Tak način tiskanja je učinkovit in cenovno ugoden, vendar ni dolgoročno obstojen. Prav tako na kartici pusti 1 mm bele obrobe, saj tisk do roba ni mogoč.  Termo transfer tisk je primeren predvsem za personalizacijo kartic, serializacijo z eno barvo in tisk kartic, ki se jih uporablja krajše obdobje.

Termo re-tranfer tisk

Pri termo re-transfer tisku postopek poteka v dveh korakih. V prvem koraku tiska se celotna grafika v visoki ločljivosti zrcalno natisne neposredno na hrbtno stran transparentnega filma (enako kot pri neposrednem tisku), v drugem koraku pa se nato ta transparentni film skupaj s sliko termično prilepi na kartico. Tako se podoba kartice nahaja med kartico in plastjo transparentne folije, zato je tisk bolj kakovosten in obstojen. Poleg tega je transparentni film večji od kartice, zato je mogoče tiskati podobe od roba do roba, brez bele obrobe.

Prednosti termo re-transfer tiska v primerjavi s termo transfer tiskom:

• večja obstojnost tiska in življenjska doba kartice;
  • možnost tiskanja na neravne površine kartic, kot so npr. pametne kartice s čipom;
  • tiskanje v živi rob (termo transfer tiskalnik kartic mora pustiti belo obrobo, ker bi tiskanje do roba poškodovalo tiskalno glavo);
  • večja zaščita pred goljufijami, saj so termo re-transfer tiskalniki 5 do 10-krat dražji od navadnih termo transfer tiskalnikov in niso tako pogosti med izdelovalci kartic.

Slabosti:

• dražji potrošni material in dražji tiskalniki
  • termo re-transfer tisk se v praksi uporablja za izdelavo članskih kartic društev, kartic zvestobe za manjša trgovska podjetja, identifikacijskih kartic in pri drugih projektih z naklado od 1 do 500 enot.

Offset tisk

Pri offset tisku se grafika prenese iz enega valja z matrico, na drugi (offset) valj, ta pa motiv odtisne na plastično površino. V naslednjem koraku se združi potiskano plast s podobo sprednje strani, zadnje strani in zaščitne folije, vse skupaj pa se  nato toplotno obdela (laminira), da se plasti med seboj zalepijo in delujejo kot celota. Takšna plošča lahko vsebuje podobo do 35 kartic. V naslednjem koraku se kartice obreže na končno velikost in obliko po ISO standardu. Offset tisk je tako zelo kakovosten in obstojen, vendar zaradi visokega stroška priprave, najbolj primeren za večjo količino kartic (nad 500 enot).

Nekateri proizvajalci ponujajo pod istim imenom cenejšo različico tiska, kjer se tiska neposredno na površino kartice, vendar so te kartice bistveno manj obstojne, uporabljene barve pa lahko precej bolj odstopajo od želenih odtenkov.

Prednosti offset tiska v primerjavi s termo re-transfer tiskom:

• še večja obstojnost tiska in življenjska doba kartice;
  • možnost tiskanja metalnih barv (srebrna, zlata) in barv po Pantone lestvici;
  • z večanjem naklade cena na enoto pada (razlika je večja pri nakladah nekje do 20.000 kartic);
  • še večja zaščita pred goljufijami, saj je v kartice možno vgraditi varnostne elemente, kot je zaščita z UV barvo, varnostni hologram in drugo.

Slabosti:

• pri offset tisku je običajno minimalna naklada 500 kartic;
  • v izjemnih primerih je možno naročilo tudi manjše naklade, vendar je cena izdelave na primer 250 kartic skoraj enaka ceni izdelave 500 kartic, saj na ceno vpliva fiksni strošek tiskarskega dela, ki je skoraj enak v obeh primerih;
  • običajni rok za izdelavo kartic z offset tehnologijo znaša 2-3 tedne.

Več informacij o samem tisku kartic, opremi za samostojen tisk kartic, čitalcih ter različnih dodatkih za kartice (etuiji, ovratni trakovi, priponke) lahko dobite pri podjetju MAVE d.o.o., kjer vam bodo znali učinkovito svetovati in tudi pripraviti materiale, ki jih potrebujete.

Katero gospodinjsko opravilo bi najraje avtomatizirali?

Najboljša rešitev za zaščito paketov pred zli... 3
Justin.Forfunky  |  Pametna ključavnica razume tudi slovensk...
Nemudoma preverite, ali je vaš procesor Intel... 8
kiki.loterija  |  Da rečeš da je Linux na Unixu je isto ko...