Mobilno RSS Facebook Twitter E-novice Nastavi za domačo stran Dodaj med priljubljene Podcast Rock Radio Pozabljeno geslo Registriraj se Prijava

29.11.2019      15:00
SRC

Kako pripraviti letni plan in voditi podjetje v dobi ''Big Data''?

.. Agilno odločanje in upravljanje podjetja s SAP Analytics Cloud for Planning ..

AVTOR: Toni Zupančič, prodajni inžinir, SRC d.o.o.

Ker je agilni način dela in razmišljanja v organizacijah danes postal nova norma, saj nas sicer konkurenca prehiti, je tudi pri odločanju ključno, da smo agilni. Za to potrebujemo ne le dober občutek, ampak predvsem kvalitetne informacije.

Velik trend, ki ga opažamo v zadnjih dveh letih, so orodja za analitiko v oblaku, za katera lahko rečemo, da niso več novost in so zdaj že zrela za uporabo. Glede na to, kar je videti na trgu in slišati od strank, se zdi, da analitika v oblaku zdaj dobiva zagon. Zato je varno reči, "analitični oblak je tu in tu bo ostal".

Eden tistih, ki najbolj prepriča je SAP Analytics Cloud. Razlog je v tem, da je edini izdelek za analitiko v oblaku, ki podpira cel krog upravljanja podjetja na enem mestu. Govorimo o ključnem modelu upravljanja: planiraj – usmerjaj – nadzoruj.  Začne se s sodelovanjem odgovornih pri pripravi letnega načrta, v istem orodju se spremlja dejanska realizacija skozi leto in napovedujejo se pričakovani prihodki/odhodki. Nad temi podatki se ves čas izvaja samodejna analitika, ki istočasno omogoča tudi napovedovanje prihodnosti, če tako želimo.

Zmogljivost oblaka in tehnologija strojnega učenja in umetne inteligence tako odgovarja na poglobljena vprašanja o vzrokih poslovnih rezultatov in trendov hitreje, kot smo sposobni postavljati vprašanja.

SAP Analytics Cloud za Planiranje

Sklenjen krog nadzora (tj. Business Intelligence), planiranja in prediktivne analitike, združene v ENEM orodju je edinstven in ni na voljo nikjer drugje na trgu.

Hitro in avtomatizirano planiranje

Predpripravljen model z avtomatiziranimi planskimi operacijami razdeli zaposlenim enostavne naloge priprave plana, vodji planiranja pa odpravi delo združevanja planov in odprave odstopanj v planskih številkah. Vizualizacija planov daje večdimenzionalen pregled nad splaniranimi številkami in primerjavo s kazalniki uspeha. Namesto administracije, se pri planiranju fokusirate na strateška vprašanja ter prihranite ogromno časa in napak.

Ključni kazalniki uspeha vedno in takoj na dlani

Kadar koli imate kot uporabnik na voljo planske, dejanske in forcastirane številke na voljo za vpogled. Kjerkoli in kadarkoli, seveda tudi na telefonu. Ni več velikih projektov za konsolidacijo dejanskih in načrtovalnih številk v ločeni shrambi podatkov ter gradnjo ločenih poročil in analiz nad njimi; vse je na voljo v SAP Analytics Cloud. Poveže se na katerikoli ERP sistem ali vir podatkov (CRM, HR, DMS, ali vir kot je baza, csv, excel, itd.) in nudi informacije odločevalcu v realnem času.

Analiza z umetno inteligenco

Uporabna je ne le, če želite na primer predvideti svojo verjetno napoved realizacije do konca leta, ampak tudi, če potrebujete vpogled v korelacijo dimenzij z določenimi KPI. "Pojasni to!" je enostaven ukaz, ki pri katerih koli analizah in poročilih požene umetno inteligenco. Če želite vedeti, kateri atributi najbolj/najmanj prispevajo k določenemu KPI, vam vgrajeni algoritmi SAP Analytics Cloud to prikazujejo z uporabo funkcije Smart Data Discovery in postrežejo z najverjetnejšimi razlogi.

Simulacije planov

Ker SAP Analytics Cloud omogoča delo z različnimi verzijami podatkov - te verzije so zasebne ali javne za vse uporabnike, lahko uporabnik primerja verzije... Ja, in kaj potem, boste rekli?... No, predstavljajte si, da imate okvirno polletno napoved rezultata in želite videti, kaj se zgodi, če bi to napoved dvignili za x odstotkov. Samo naredite ločeno verzijo in simulirajte ta dvig. SAP Analytics Cloud bo višjo vrednost porazdelil (funkcija ''spreading'') med podrejene atribute (v skladu s pravili, na katera lahko vplivate). Zdaj postane zanimivo: ker lahko novo različico napovedi primerjate z izvirno različico, to v bistvu pomeni, da lahko naredite napredno simulacijo. Če želite simulacijo plastično videti, uporabite celo odločitveno drevo (decision value tree), ki prikaže hierarhijo povezav med dejavniki, ki v organizaciji vplivajo drug na drugega in nam omogoča what-if scenarije, kaj se zgodi z vsemi ostalimi, če se eden od dejavnikov spremeni (npr. padec cen surovin, višina davkov, višina plač, spremembe na trgu ali v proizvodnji).

Vse to je omogočeno vsem, saj temelji na oblaku: brez infrastrukture za postavitev, brez velikih skupin in velikih projektov, brez nočnih mor z novimi različicami in nadgradnjami.

Pa tudi cena preseneti, kljub imenu SAP rešitev ni namenjena samo velikim, ampak tudi SMB segmentu. (P.R.)

Sponzorirano

Kakšno je tvoje mnenje o omrežju 5G?

Zelo slaba novica za lastnike telefonov Samsu... 2
Peter Tičar  |  Joj kakšna pomanjkljivost. 😄 Večina upor...
Zelo slaba novica za lastnike telefonov Samsu... 2
Silvester Alič  |  Mogoče se je pa Samsung odločil da bo up...