Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
25.01.2021 13:00
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako urediti svoj vsakdan in živeti uravnoteženo življenje?

Hiter življenjski tempo slabo vpliva na posameznike, ki se zato soočajo z motnjami spanja, občutkom, da imajo premalo energije in željo po popoldanski kavi, da sploh zdržijo do večera. Naredite temu konec – skrajni čas je, da uredite svoje življenje, ga uravnotežite in nasploh izboljšate opravljanje dnevnih nalog. Vprašanje pa je, kako? Na srečo imamo napotke, ki vam bodo zagotovo pomagali.
Kako urediti svoj vsakdan in živeti uravnoteženo življenje?
Kako urediti svoj vsakdan in živeti uravnoteženo življenje?

Ko vas vprašajo, kako ste, vas veliko odgovori, da ste silno zaposleni. Nedvomno je v tem vsaj kanček resnice. Izredno težko je namreč uravnotežiti delo, družinske obveznosti in prepotreben čas za dober počitek. Da ne omenjamo časa za zdravo prehranjevanje in razvoj osebnosti. Več čas se trudimo obstati na gladini, a velikokrat žrtvujemo svojo dobrobit, da opravimo še zadnji sklop nalog, ki smo si jih po vsej verjetnosti zadali sami. Rezultat takšnega načina življenja pa so tesnoba, kronično pomanjkanja spanja, težave s koncentracijo, nižja produktivnost in vse večje tveganje, da bomo izgoreli. Smo nanj obsojeni? Ni nujno, a bomo morali korenito spremeniti svoje navade!

Premaknite se!


Tipično pisarniško delo, na katerega je »obsojeno« vse več delovno aktivnih, ne zahteva veliko gibanja. Pravzaprav ravno obratno. Sili nas v sedeč položaj. Ki ni najboljši, to verjetno veste! Kratkotrajna telovadba je najboljše, kar lahko oziroma kar bi morali čim bolj pogosto početi. Lajša stres in pomaga možganom, da bolj učinkovito obdelujejo informacije, medtem ko ohranjanje telesne pripravljenosti podaljšuje življenje. Dokazano! Če boste živeli dlje, boste imeli tudi več časa, da dosežete poslovne in zasebne cilje. Nasprotje tega je vztrajanje, da ne storite ničesar in se sprijaznite s pretirano dolgimi obdobji sedenja, ki zmanjšujejo krvni pretok v nogah in povečujejo tveganje za številne zdravstvene tegobe, kot so ateroskleroza, diabetes, debelost in depresija.

Spodbudite gibanje


Ni nujno, da se zaradi tega takoj včlanite v telovadni studio in se redno potite na vadbenih napravah. Strokovnjaki namreč pravijo, da je prav tako dobro, če vsako uro vstanete in se sprehodite po pisarni. Nastavite opomnik ali še bolje, odločite se za pametno uro Huawei Watch GT 2 Pro, ki vas bo čez dan redno opomnila vsakič, ko boste predolgo mirovali. Morda vam bo celo uspelo, kar menite, da je nemogoče. Prepričati sodelavce, da namesto sestanka v sejni sobi organizirate sestanek med sprehodom. Ne pozabite naslednjega. Le petminutno gibanje večkrat na dan zadostuje za izboljšanje razpoloženja ter obnovo ravni telesne energije. Čeprav med tem ne izgubite osredotočenosti na nalogo, je bolj koristno, kot dva dolga sprehoda na mesec.

Nikar in nikoli ne pozabite na vodo


Ko že stojite, stopite do umivalnika in spijte kozarec vode, saj je hidracija ravno tako pomembna za zdrav življenjski slog kot pogosto gibanje. Ni pomembna samo za čisto kožo, ki si jo vsak želi, temveč je ključna pri ohranjanju kondicije in hujšanju, saj poveča porabo kalorij med mirovanjem. Do tega pride že v desetih minutah po zaužitju tekočine. To nenazadnje potrebujejo tudi možgani, na kar nikdar ne pozabite. Ko se mučite z nalogo in niste najbolj uspešni, tedaj vstanite, se sprehodite in spijte kozarec vode. Pomagal vam bo!


Popoldanski spanec


Predstavljajte si dolgočasen sestanek ali predavanje takoj po kosilu. Sedite tam, počutite se zaspani in včasih je resnično težko ostati buden in ne zadremati. To se vendar ne spodobi. Razlog za takšno počutje se lahko skriva v hrani! Pogosto so obroki polni soli in sladkorja, ki telo upočasnita in zmanjšata sposobnost koncentracije. Če je krivda v hrani, ki vam jo zagotovi podjetje ali jo zaužijete v bližnji restavraciji, je rešitev preprosta. Sami si jo pripravite in prinesite od doma. Presenečeni boste, koliko boste privarčevali in še pomembneje, koliko boljše se boste počutili. Le ne pozabite v obrok vključiti dovolj sadja in zelenjave. Naj čas – pogosto namreč pravite, da nimate časa za kuhanje – ne bo izgovor. Zdravo hrano si lahko pripravite vnaprej in priprava nekaterih obrokov ne zahteva veliko časa. Ker se boste počutili bolje in boste bolj produktivni, čas za kuhanje ne bo vržen stran.

Možganska telovadba!


Telovadbe ni potrebno le naše telo. Prav tako ne smemo zanemariti miselne telovadbe, treniranja možganov. Uravnoteženo življenje vključuje tudi pridobivanje novih veščin in vseživljenjsko učenje. Ostrino misli lahko ohranjamo tudi, če poslušamo zvočne knjige ali podkaste med potjo na delovno mesto, pospravljanjem stanovanja ali vadbo! Še bolje je, če so na napravi, ki jo imate ves čas pri sebi.

Nič ne odtehta toliko, kot dober spanec


Na uravnoteženo življenje bo še najbolj vplivalo spanje, saj to vpliva na vsak proces v človeškem telesu. Težave s spanjem so povezane s številnimi zdravstvenimi tegobami, vključno z rakom, sladkorno boleznijo, povečanjem telesne mase, srčnimi boleznimi, slabo plodnostjo, oslabljenim imunskim sistemom ali poškodbami DNK. Če ne spimo dovolj oziroma spanje ni kakovostno, se počutimo brezvoljno, težko se osredotočimo in imamo nizko raven energije. Toda, kaj je dovolj? Najmanj osem ur naj bi bil cilj, ki si ga želimo doseči. Spimo v 90-minutnih ciklih in šele proti koncu vsakega telo preide v globok spanec. Sicer cikel obsega dve »vrsti« spanja. Najprej se zgodi spanje s počasnim gibanjem oči (NREM), ki mu sledi spanje s hitrim gibanjem oči (REM). Ker vsako noč potrebujemo vsaj 90 minut globokega spanja, en cikel ni dovolj. Telo jih potrebuje vsaj štiri, če ne celo pet!

Če želite zdravo živeti, pozabite na nočno delo in zabavo. Po 19 urah brez spanja se boste kognitivno počutili podobno, kot bi bili rahlo okajeni. Tudi zato bi morali na pomen spanja gledati vsaj tako resno, kot na dovolj gibanja in zdravo prehranjevanje. Dober spanec ni razkošje, ki si ga lahko samo občasno privoščimo. Je nujen in izredno pomemben del življenja, zato ni odveč imeti pri sebi naprave, ki vam bo znala povedati, kako dobro ste spali in vas opominjala, kdaj je čas za počitek!

Pomočnik na vašem zapestju


Hiter tempo sodobnega življenja zahteva, da si vzamete dovolj časa za počitek. Skrb za spanje bi zato morala biti prednostna naloga, pri tem pa vam lahko z nasveti za izboljšanje spanja pomaga pametna ura Huawei Watch GT 2 Pro in vanjo vgrajena tehnologija TruSleep 2.0. Ura pa vam bo pomagala tudi zjutraj, saj vas na podlagi naprednega sledenja spanja in funkcije budilke nežno prebudi, da novi dan začnete z nasmehom.

Več gibanja in boljše spanje!


Zanimivo je, da je eden od nasvetov za izboljšanje kakovosti spanja manj sedenja in več gibanja! Pametna ura Huawei Watch GT 2 Pro zato beleži in prikazuje podatke dnevne aktivnosti, med njimi število korakov, čas stanja in sedenja ter opominja, kdaj je čas, da vstanemo in se sprehodimo. Ali še bolje, malo potelovadimo. Največ bodo od nje imeli pisarniški delavci, vendar je primerna za vse, tudi za športnike, saj med drugim zna natančno beležiti različne športne dejavnosti.

Medtem pa vam ni treba skrbeti, da ura ne bi mogla izpolniti svojega poslanstva. Da bi med spanjem sredi noči prenehala beležiti zaradi izpraznjene baterije. Pametno uro Huawei Watch GT 2 Pro namreč odlikuje dolga življenjska doba baterije, ki zagotavlja, da jo boste pri običajni uporabi morali polniti le enkrat na teden. Vsestranska naprava torej, ki vam bo pomagala uravnotežiti življenje!

Pametno uro Huawei Watch GT 2 Pro lahko uporabite v povezavi s pametnimi telefoni z operacijskima sistemoma Android ali iOS. Odlično pa deluje s pametnimi telefoni Huawei, kot sta Huawei P smart 2021 ali najnovejša pridobitev na slovenskem trgu, pametni telefon Huawei Mate40 Pro. Poleg tega jo je mogoče povezati z brezžičnimi slušalkami Huawei FreeBuds Pro, da lahko glasbo poslušate tudi kadar pametnega telefona nimate pri roki!

Za več informacij obiščite spletno povezavo: https://consumer.huawei.com/si/


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Minevra, Matjaž Kramar s.p.

Krallova 31, 8000 Novo mesto, Tel: 041-649-387
Kaj lahko za vas naredi podjetje Minevra? Živimo v digitalni dobi, kjer prevladuje računalniška in tiskalna oprema. Iskanje sebi primerno opremo je izziv in za mnoge zamudno opravilo. ... Več

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več

CDS COM d.o.o.

Pot k sejmišču 30, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 580 96 50
Podjetje CDS COM d.o.o. je na slovenskem trgu prisotno že več kot 30 let. Prepoznavno je kot kvaliteten distributer in serviser strojne opreme za potrebe digitalnega tiska. Poleg ... Več

NAVEZA d.o.o.

Ščita 9, 1315 Velike Lašče, Tel: 01 787 30 25
Naveza d.o.o. je podjetje z več kot 15 leti izkušenj na področju računalniške podpore, digitalizacije ter izdelave in vzdrževanja spletnih strani. Vedno si prizadevajo najti rešitve, ... Več