Računalništvo, telefonija
21.03.2016 10:18

Deli z drugimi:

Share

Kako zmanjšati Bounce Rate?

Kaj sploh je bounce rate oz. zapustna stopnja?
Kaj sploh je bounce rate oz. zapustna stopnja?

4 načini za učinkovito zmanjšanje Bounce Ratea

Verjetno se boste strinjali z nami, da je večina lastnikov izredno ponosna na svojo spletno stran. Običajno povsem upravičeno; vanjo namreč vsakodnevno vlagamo kar nekaj ur svojega časa. Ker smo nanjo ponosni, jo želimo pokazati čim širšemu krogu ljudi. Ne samo pokazati; želimo tudi, da od njene vsebine in posledično naših izdelkov oz. storitev, profitira čim več ljudi, ker bomo s tem profitirali tudi sami. Toda, če obiskovalci ne bodo praktično takoj našli tistega, kar iščejo, bodo vašo stran zapustili in podatke iskali drugje. Glede na raziskavo, ki jo je opravil HubSpot, kar 55 % obiskovalcev na posamezni strani porabi manj kot 15 sekund.

Ker šteje vsaka sekunda, je izjemno pomembno, da ob obisku strani na njej zadržimo čim več ljudi, ki so naše potencialne stranke. O tem, kaj lahko storimo, da zmanjšamo bounce rate spletne strani, smo vprašali ekipo podjetja Dominatus d.o.o. Zaupali so nam 4 praktične nasvete, s katerimi lahko v praksi učinkovito zmanjšate zloglasni bounce rate.


Kaj sploh je bounce rate oz. zapustna stopnja?

Ko iščemo primeren produkt oz. primerno storitev za zadovoljitev naših potreb, imamo običajno na razpolago več sto, če ne kar več tisoč različnih možnosti. Vstopna stran na spletni strani pa pogosto ne vsebuje potrebnega sporočila oz. elementa, ki bi pritegnil našo pozornost oz. nas usmeril v pravo smer. V tem primeru nemudoma zapustimo spletno stran, ne da bi si sploh ogledali druge podstrani. Temu se reče bounce rate oz. zapustna stopnja. Tehnično gledano je to odstotek obiskovalcev, ki si med obiskom ogleda samo pristajalno stran in potem spletno stran zapusti. Ker na tak način ne morete prodati vaših rešitev, si ne želite, da bi vašo stran ljudje zapustili. Kaj torej lahko storite?


1. Optimizirajte pristajalne strani

Vaše pristajalne strani boste najlažje optimizirali tako, da se postavite v vlogo vaših kupcev. Če vam damo nekoliko plastičen primer, si lahko predstavljate, da imate spletno stran s pripomočki in sestavinami za peko. Najverjetneje teh stvari ne boste iskali z besedami kot so »kako kombinirati sestavine, da dobimo okusne piškotke«. In vaše stranke tudi ne! Verjetno bi v iskalnik vpisali samo »kako speči piškote«. Zveni boljše, kajne? J

Zapomnite si torej, da morate za optimizacijo uporabljati relevantne ključne besede. Te ključne besede bodo na vašo spletno stran pripeljale več obiskovalcev. Toda to bodo »kvalitetni« obiskovalci, ki iščejo točno določeno vsebino oz. zadevo, ki jo promovirate. Za pomoč uporabite Google Webmaster Tools oz. Google Search Console, kot se imenuje od lanskega leta.


2. Uporabite in izkoristite meta opise

Googlovi spletni pajki oz. iskalniki na splošno berejo meta opise in iz njih pridobivajo podatke o tem, kaj je na ciljni oz. pristajalni strani. Meta opisi pa so tudi informacije, ki se kažejo pod povezavami v iskalnih rezultatih. Vzemite si čas in poskrbite, da meta opise natančno in ustrezno pripravite z ustreznimi ključnimi besedami. Tako bodo lahko iskalniki ob poizvedbi našli vašo stran in jo pokazali uporabnikom. Ko pripravljate meta opise, imejte vedno v mislih vprašanja, na katere želite odgovoriti z vsebino na strani.


3. Poskrbite za vizualno prijeten in všečen dizajn strani

Ali želite, da se uporabniki na vaši strani počutijo, kot bi bili doma? Obstaja veliko elementov, ki odločajo o tem, ali se bodo obiskovalci počutili »domače« ali pa izjemno »nezaželeno«. Ste poskrbeli za ustrezen barvni kontrast? Če imate belo pisavo, barva ozadja pa je rumene barve, delate sebi in obiskovalcem medvedjo uslugo. Mogoče nekoliko pretiravamo, toda ne boste verjeli, kaj vse smo že videli. 🙂

Uporabnikom morate zagotoviti enostavno in kvalitetno izkušnjo! Ko boste razmišljali o optimiziranju in uporabnosti vaše spletne strani, imejte v mislih barve, pisavo in samo strukturo strani. Pazite na kontrast in poskrbite, da bosta tako pisava kot tudi struktura strani enostavni in nekomplicirani.


4. Vaših strank ne pustite čakati

Kljub temu, da želimo, da so naše stranke na strani čim dlje, pa vsekakor ne želimo, da so tam zato, ker se naša stran nalaga prepočasi. Ker kar 40 % obiskovalcev zapusti stran, če je čas nalaganja vsebine daljši od 3 sekund, je izjemno pomembno, da se vaša stran naloži v čim krajšem možnem času. Kako to dosežete? Gostujte na zanesljivem strežniku, skrajšajte kodo vaše strani in optimizirajte slike.

Z opisanimi metodami boste tudi v praksi lahko učinkovito zmanjšali zapustno stopnjo vaše strani. S tem pa si boste tudi zagotovili, da vaše sporočilo doseže obiskovalce in si tako povečali možnosti, da postanejo vaše stranke.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem DOMINATUS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri DOMINATUS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem DOMINATUS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MAJ.universe

Čopova ulica 6, 3310 Žalec, Tel: 041 430 248
MAJ.universe je Majino vesolje MAJ.universe je Majino vesolje, ki ga želi deliti z vami. Maja Horvat je številne izkušnje v novinarstvu, odnosih z javnostjo, organizaciji ... Več
Zlati partner

MIKROGRAFIJA d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 080 51 15
Specialisti s pravimi rešitvami. In pika. V podjetju Mikrografija d.o.o. so zaposleni izkušeni strokovnjaki s področja informatike, obvladovanja dokumentov in arhivistike. ... Več
Zlati partner

SIMBIOZA GENESIS, so.p.

Letališka cesta 3, 1000 Ljubljana, Tel: 040 336 311
e-Simbioz@ je projekt Simbioze Genesis, socialnega podjetja, ki ga od začetka leta 2015 izvajajo z namenom izboljšanja in nadgrajevanja računalniških znanj vseh generacij v okviru ... Več
Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več