Računalništvo, telefonija
14.11.2015 11:30

Deli z drugimi:

Share

Droni: Tveganja z vidika zasebnosti in varnosti z novimi letečimi pametnimi napravami

Podjetje Palsit D.O.O., od 18. do 20. novembra 2015, v Novi Gorici, že 13. leto zapored organizira največji dogodek s področja informacijske varnosti v Sloveniji - konferenco INFOSEK, kjer bo mag. Andrej Tomšič, Informacijski pooblaščenec RS, predstavil s kakšnimi tveganji z vidika zasebnosti in varnosti se soočamo ob vse pogostejši rabi brezpilotnih letalnikov (dronov).
Droni: Tveganja z vidika zasebnosti in varnosti z novimi letečimi pametnimi napravami
Droni: Tveganja z vidika zasebnosti in varnosti z novimi letečimi pametnimi napravami

V zadnjem času se zaradi cenovne dostopnosti čedalje bolj širi uporaba brezpilotnih letalnikov (dronov) – uporabljajo jih tako posamezniki, kot medijske hiše in podjetja, ki nudijo geodetske storitve.

Brezpilotni letalniki omogočajo številne koristne možnosti uporabe za hitro in varno ukrepanje pri naravnih nesrečah (požari, poplave, plazovi ipd.), nadzor nad infrastrukturnimi objekti (rafinerije, daljnovodi, plinovodi, jezovi in podobno), medijsko poročanje, umetniško ustvarjanje, naloge s področja policije, obrambe in obveščevalne dejavnosti ter številne druge uporabe.

Trenutno še neregulirana uporaba takšnih letalnikov pa po drugi strani predstavlja grožnjo varnosti, enakopravnemu nastopanju na trgu, možne pa so tudi posledice pri pravicah do varstva osebnih podatkov in zasebnosti.

Brezpilotni letalniki so lahko opremljeni z različnimi senzorji, ki zajemajo podatke (od slike, videa, lokacije, itd.), med katerimi se lahko za različne namene zbirajo tudi osebni podatki velikega števila posameznikov brez njihovega vedenja in ustrezne pravne podlage.

Določene uporabe brezpilotnikov imajo lahko neznatne vplive na pravico zasebnosti (npr. nadzor plinovodov), pri drugih pa so lahko posegi v človekove pravice grobi in obsežni (zlasti pri uporabi v gosto naseljenih področjih, zbiranje podatkov o posamezniku s strani medijskih hiš ali pa nadzor množičnih zborovanj s strani organov pregona in uporaba s strani obveščevalnih agencij).

Kako torej ustrezno regulirati uporabo dronov, da bi lahko izkoristili njihove prednosti, a obenem ohranili pravico do zasebnosti – pravico, da nas pustijo na miru?


Podrobneje vas bo o tej tematiki seznanil mag. Andrej Tomšič, Informacijski pooblaščenec RS, v četrtek, 19.11.2015, v Hotelu Perla, v Novi Gorici, na uvodnem predavanju konference INFOSEK.

Več informacij na spletni strani www.infosek.net.

Vabljeni v našo družbo!


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem PALSIT d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri PALSIT d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Konferenca INFOSEK, 21. - 23. 11. 2012

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem PALSIT d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

XLAB

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področja oddaljenega namizja (ISL Online), avtomatizacije in upravljanja hibridne infrastrukture (XLAB Steampunk) ter umetne inteligence, napredne ... Več
Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več

OPTIPRINT d.o.o.

Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana, Tel: 05 902 58 12
Podjetje Optiprint je leta 2009 uspešno predstavilo poslovni model nudenja cenovno dostopnega in brezskrbnega najema barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav. Uspešno poslovanje ... Več

HERLAH d.o.o.

Efenkova cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 586 35 60
Herlah d.o.o. se ukvarja z izdelavo celovitih programskih rešitev s področja računovodstva, trgovine in proizvodnje. Več