Računalništvo, telefonija
04.12.2019 08:00

Deli z drugimi:

Share

Kamera, ki vidi barvno tudi v popolni temi

.. Pred desetletji so nam kamere posredovale samo črno-belo sliko. Potem so nas začele razvajati z barvno, a ponoči so še vedno videle zgolj črno-belo. Danes se tudi to spreminja ..
Kamera, ki vidi barvno tudi v popolni temi
Kamera, ki vidi barvno tudi v popolni temi

Nadzorne kamere so v širšo uporabo prišle relativno pozno – šele okoli leta 1990, torej slabih 30 let nazaj. Takrat smo bili, kot že rečeno, obsojeni na črno belo sliko. Seveda pa so se kamere z leti razvijale in prišli so prvi barvni sistemi. Z njimi smo dobili boljšo, bolj realno sliko in videli več podrobnosti.

Ponoči oziroma ob pomanjkanju svetlobe, so kamere preklapljale na črno-bel prikaz. Pravzaprav večina kamer tudi danes deluje na tak način.

Barve tudi pri šibki svetlobi

HIKVISION, eno od vodilnih podjetij na tem področju, je spet presenetilo z novostjo, saj je predstavilo kamere ColorVu, ki tudi pri izredno majhni osvetlitvi oziroma nizki ravni svetlobe prikazujejo barvno sliko. Z napredkom tehnologije lahko torej tudi ponoči uživamo v barvni sliki ter okolico vidimo bolj realno in z več podrobnostmi, kar lahko konec koncev ob neljubih dogodkih odigra odločilno vlogo.

Barvna slika celo v popolni temi

Ne samo to, da kamera vidi barvno pri šibki svetlobi. Barvno sliko boste lahko opazovali celo v popolni temi. Verjetno se sprašujete, kako jim je to pri HIKVISION-u uspelo? Za primere, ko je svetloba nična, so na kamero vgradili blago lučko, ki ji pravijo »warm light«. Ta se v popolni temi prižge in nudi ravno toliko svetlobe, kolikor je kamera potrebuje za prikaz barvne slike.

Kako tudi sicer dosežejo, da kamera pri zelo šibki svetlobi zmore prikaz barv?

  • Z izredno odprto zaslonko (F1.0), ki zbere več svetlobe in ustvari svetlejšo sliko.
  • Z naprednim večjim senzorjem (4MP, 1/1,8”) in izboljšano tehnologijo, ki zagotavlja svetlo in barvno sliko v skoraj vseh pogojih. Tudi, kadar je objekt osvetljen s strani ali od zadaj. Poleg tega imajo kamere širok dinamični obseg (WDR).

Kamere ColorVu so na voljo tako za digitalne IP sisteme kot za analogne sisteme. Prav tako ni omejitve glede oblike kamer, saj si lahko omislite »bullet« kamero v obliki cevi ali na primer kupolasto kamero. Pri podjetju HIKVISION so poskrbeli za pestro izbiro izdelkov.

Barve so pomembne

Če je bilo včasih treba za sliko v temi žrtvovati podrobnosti in barve, danes torej več ni tako, saj kamere ColorVu nudijo popolnoma drug pogled, ki gre v korak s časom. 24 ur na dan bodo zajemale živo sliko in vse barvne podrobnosti. Tudi v popolni temi boste lahko videli, da je imela oseba, ki se je sprehajala po vašem parkirišču na primer rdeč plašč ali avtomobil določene barve.

Dejstvo je, da nam barve pomagajo celo pri tem, da si bolje zapomnimo določene informacije s povečanjem stopnje pozornosti. To je lahko pri opazovanju slike v nadzorni sobi izrednega pomena, ko morajo operaterji slediti celo več zaslonom naenkrat. Prav s tehnologijo ColorVu podjetja HIKVISION boste tako pridobili še dodatno prednost.

Več informacij najdete na www.mars-commerce.si.

Kamere ColorVu podjetja HIKVISION:


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več

RETTRO d.o.o., vaš partner v razvoju IT-rešitev

Šlandrova 4b, 1000 Ljubljana, Tel: 031 313 312
Mikro podjetje Rettro d.o.o. je specializirano za razvoj različnih informacijskih sistemov z najnovejšimi tehnologijami po meri naročnika. Znanje in izkušnje Rettrovih strokovnjakov ... Več

PLANET GV d.o.o.

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 080 33 44
V podjetju Planet GV posameznikom in podjetjem v Sloveniji pomagamo do novih znanj in boljših poslovnih rezultatov. Živimo in delujemo v skladu s svojim sloganom »Povezujemo priložnosti«. Bogati ... Več

MLACOM d.o.o.

Pot heroja Trtnika, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 500 87 75
Tehnologija se nezadržno razvija naprej. Za vogalom je vedno novo odkritje, ki lahko spremeni tako zasebna kot poslovna okolja. Eden največjih izumov je zagotovo računalnik, ki ... Več