Računalništvo, telefonija
23.08.2019 07:00

Deli z drugimi:

Share

Kaspersky izdal dokumentarni film o lovu na zloglasno skupino Carbanak

Spletna revija za digitalno kulturo Tomorrow Unlocked, ki jo je zasnovala družba Kaspersky, je izdala nov, brezplačni štiridelni dokumentarni film, ki pripoveduje zgodbo o zloglasni kibernetski skupini Carbanak. Ta je znana po uporabi tehnik iz skupine usmerjenih napadov, s katerimi je izvedla bančne tatvine v vrednosti ene milijarde ameriških dolarjev. Dokumentarni film je prvi v novi seriji z naslovom »hacker:HUNTER«, ki temelji na resničnih kibernetskih zločinih.
Kaspersky izdal dokumentarni film o lovu na zloglasno skupino Carbanak
Kaspersky izdal dokumentarni film o lovu na zloglasno skupino Carbanak

Štirje deli dokumentarnega filma, s skupnim časom predvajanja 31 minut, pripovedujejo zgodo o tem, kako so bili, kot del mednarodne preiskave, štirje člani skupine Carbanak aretirani v Tajvanu in Španiji. Kriminalna zgodba oriše tudi zgodovino tolpe ter razlaga, kako so ukradli denar in zakaj jih je bilo tako težko ustaviti. Film je ob nastajanju združil strokovnjake iz različnih področji, vključno s prodajalci varnostnih rešitev, nadzorniki in mediji.

Skupina Carbanak je zloglasna skupina za kibernetski kriminal, ki je odgovorna za finančno tatvino velikega obsega. Gre za prvo skupino, ki je za navaden finančni zločin uporabila visoko napredna orodja, tehnike in postopke, ki so običajno značilni za s strani države podprte povzročitelje nevarnosti. Od takšnih naprednih skupin se je naučila, kako ob neopaznem delovanju ustvariti finančno bogastvo.

Nosilec številnih aktivnosti kibernetskega kriminala

Skozi čas se je Carbanak razvil v nosilca številnih aktivnosti kibernetskega kriminala, ki jim je bil skupen namen ustvariti nezakonito finančno korist. V letu 2018 je aktivno mednarodno sodelovanje privedlo do aretacije domnevnih članov skupine.

Nov film je prvi v seriji dokumentarnih filmov o večjih incidentih na področju kibernetskega kriminala po celem svetu. Gledalci se lahko veselijo drugega filma iz serije »hacker:HUNTER« o epidemiji Wannacry iz leta 2017. Temu bodo sledili še drugi zanimivi dokumentarci o najbolj neverjetnih zgodbah v zgodovini kibernetskega kriminala.

»Ko smo prvotno odkrili Carbanak, smo bili navdušeni nad naprednostjo skupine. Takšnega načina delovanja, s katerim so se premikali med omrežji in bili zmožni ukrasti denar od finančnih institucij, prej še nismo videli. Hkrati smo vedeli, da je treba ustaviti takšno grožnjo, ki kopira svoje taktike, tehnike in postopke od s strani države podprtih kampanj naprednih trajnih groženj. Upamo, da bomo s tem dokumentarnim filmom omogočili uvid v delovanje te kriminalne skupine in da se bodo možni kriminalci zavedali, da se kibernetski kriminal ne splača,« izpostavlja Jornt van der Wiel, varnostni strokovnjak v družbi Kaspersky.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem PRISTOP d.o.o., KASPERSKY LAB
Za več informacij so vam na voljo pri PRISTOP d.o.o., KASPERSKY LAB
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem PRISTOP d.o.o., KASPERSKY LAB? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

MIKROCOP d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80
Mikrocop je vodilni ponudnik celovitih IT rešitev in storitev za digitalno poslovanje. S povečevanjem učinkovitosti in zagotavljanjem zakonske skladnosti podpira podjetja na ... Več
Zlati partner

EPSON

, ,

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več

8000plus d.o.o.

Kajuhova ulica 64, 2310 Slovenska Bistrica, Tel: 064 248 123 (podpora), 031 782 321 (nakup)
8000plus: 1, 2, 3 – vse digitalne rešitve na enem mestu Od spletnega gostovanja, oblačnih rešitev in programiranja do urejanja dokumentacije za razpise, kibernetske varnosti, ... Več