Računalništvo, telefonija
13.06.2019 09:52

Deli z drugimi:

Share

Kaspersky razkriva: milenijci pod pritiskom prošenj tehnološko neveščih svojcev

»Ali lahko samo vzpostaviš internet?«, »Ali lahko samo pokažeš, kako naložim dokument v oblak?«, »Ali mi lahko samo pomagaš zavarovati aplikacijo za spletno bančništvo?«. Nova raziskava družbe Kaspersky razkriva, da starejši svoje mlajše družinske člane vsakodnevno prosijo za različne oblike tehnološke pomoči, kar pa načenjajo odnose z njihovimi mlajšimi družinskimi člani.
Kaspersky razkriva: milenijci pod pritiskom prošenj tehnološko neveščih svojcev
Kaspersky razkriva: milenijci pod pritiskom prošenj tehnološko neveščih svojcev

Več kot tretjina (35 %) starejših od 55 let bi imela težave z vsakdanjimi tehnološkimi izzivi, če ne bi imela podpore svojih otrok. Milenijci pa so generacija, ki se dandanes osredotoča na nakup hiše, ustvarjanje družine, napredovanje v službi … V tem času lahko prošnje njihovih starejših svojcev za brezplačno tehnološko pomoč predstavljajo dodatno breme. Več kot polovica milenijcev (55 %) čuti obvezo, da nudijo tehnološko pomoč starejšim družinskim članom. Četrtina (25 %) jih celo priznava, da se aktivno izogiba družinskih članov, za katere menijo, da jih bodo prosili za tehnološko pomoč.

Starejši bolj pogrešajo tehnološko pomoč kot družbo svojih otrok

Več kot polovica (52 %) starejših od 55 let ob tem priznava, da niso vešči tehnologije, vsak četrti (41 %) pa pokliče svoje otroke ali druge mlajše družinske člane za pomoč s področja informacijske tehnologije na daljavo. Osupljivih 18 % pogreša tehnološko podporo svojih otrok bolj kot njihovo družbo, ko otrok ni doma. Hkrati je 15 % starejših od 55 let, v želji dobiti tehnološko pomoč, mlajše že celo podkupilo.

»Vsi ljudje niso odraščali s tehnologijo, zato je povsem razumljivo, da se starejša generacija ne počuti tako sproščeno ob uporabi tehnologije kot milenijci ali tehnološki domorodci. V družbi Kaspersky želimo, da bi vsi uživali v priložnostih, ki jih tehnologija prinaša v življenje, zato jih želimo opolnomočiti z znanjem. Pravo znanje bo omogočilo uporabnikom vseh starosti, da samozavestno izvajajo svoje spletne aktivnosti,« je izpostavil Alexander Moiseev, glavni poslovni direktor družbe Kaspersky.

Ključna je nenehna krepitev digitalnih veščin

Pretirana odvisnost starejših od tehnološke pomoči milenijcev vpliva tudi na odnose med družinskimi člani. Vpliv lahko posega celo na področje obdarovanja. Skoraj tretjina (30 %) vprašanih priznava, da se izogibajo nakupa tehnoloških daril za starejše člane družine, saj vedo, da bodo sami sebi naprtili nalogo vzpostavitve delovanja naprave.

»Dramatična rast tehnologije v naših avtomobilih, pisarnah in družbenem okolju je izzvala vse generacije, da se neprestano učijo, kako izkoristiti prednosti tega razvoja. Starejši se lahko ob vseh spremembah čutijo preobremenjene in jih pogostokrat skrbi, da bodo preko naprav pretentani, izpostavljeni ali na udaru nepridipravov. Prav milenijci so tisti, ki so prisiljeni, da v teh primerih priskočijo na pomoč. Znanje lahko pripomore k temu, da vsi občutimo manj eksistenčne negotovosti in smo bolj povezani z našim »notranjim Billom Gatesom«,« dodaja psihoterapevtka Kathleen Saxton.

Družba Kaspersky si prizadeva prekiniti začarani krog vprašanj »Ali lahko samo …?« (angl. Can you just). Na eni strani želi milenijce, ki neprestano in vedno bolj pogosto nudijo tehnološko pomoč družinskim članom, razbremeniti in jim prihraniti čas. Hkrati želi opremiti predstavnike starejših generacij z orodji, s katerimi si lahko pomagajo sami. V ta namen je ustvarila serijo vodičev z naslovom »Ali lahko samo«.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem PRISTOP d.o.o., KASPERSKY LAB
Za več informacij so vam na voljo pri PRISTOP d.o.o., KASPERSKY LAB
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem PRISTOP d.o.o., KASPERSKY LAB? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več
Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več

Makro Team d.o.o.

Ilaunigova ulica 5, 2230 Lenart v Slovenskih goricah, Tel: 040 410 451, 02 729 25 40
Ste mislili, da je IT podporna služba primerna le za večja podjetja? Zagotavljanje strokovne informacijske podpore bodisi na daljavo ali na fizični lokaciji ima številne prednosti, ... Več

CDS COM d.o.o.

Pot k sejmišču 30, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 580 96 50
Podjetje CDS COM d.o.o. je na slovenskem trgu prisotno že več kot 30 let. Prepoznavno je kot kvaliteten distributer in serviser strojne opreme za potrebe digitalnega tiska. Poleg ... Več