Računalništvo, telefonija
06.09.2019 14:00
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kaspersky svari: šolski zapiski na spletu so lahko okuženi

Mnogi šolarji in študenti želijo prihraniti pri nakupu šolskih učbenikov ali si pri učenju pomagati s šolskimi gradivi, prenesenimi prek spleta. Strokovnjaki družbe Kaspersky pri tem opozarjajo, da se na spletu znajde veliko učbenikov in zapiskov, ki so pravzaprav prenašalci zlonamerne programske opreme. Samo med avgustom 2018 in julijem 2019 so odkrili 53.531 zlonamernih in potencialno nezaželenih datotek, ki so bile na prvi pogled videti kot uporabni zapiski in učbeniki za šolarje in študente. Kibernetski kriminalci so z njimi poskušali izvesti 356.662 napadov na 104.819 uporabnikov.
Kaspersky svari: šolski zapiski na spletu so lahko okuženi
Kaspersky svari: šolski zapiski na spletu so lahko okuženi

Kljub prepričanju mnogih, da so stroški šolskih knjig precej visoki, so te neizogiben del vsakega izobraževalnega programa. Zaradi potrebe po cenejših šolskih gradivih, se na spletu znajde veliko učbenikov in zapiskov. Številni uporabniki se želijo visokim stroškom izogniti s prenosom šolskih e-knjig in zapiskov s piratskih spletnih strani ali raznih forumov. Vendar pa obstajajo nepridipravi, ki v vedoželjnih uporabnikih prepoznajo priložnost za razširjanje zlonamerne programske opreme.

Raziskovalci družbe Kaspersky so ugotovili, da je bilo 17.755 groženj zamaskiranih v šolske učbenike, najpogosteje za angleščino (2.080), matematiko (1.213) in književnost (870). Velika večina groženj, ki so se skrivale pod temi preoblekami, so bili prenašalci različnih datotek: nadležno, a ne usodno oglaševalsko programje, razna druga nepotrebna programska oprema pa tudi zlonamerna programska oprema, namenjena kraji denarja.

Preostalih 35.776 groženj je bilo videti kot zapiski in študentski prispevki o različnih temah. Ko so jih raziskovalci podrobneje proučili, so opazili nekaj nenavadnega. V 35,5 odstotkih primerov je bila kot zlonamerna programska oprema uporabljen osem let star internetni črv, torej zastarela vrsta grožnje, ki danes ni v širši uporabi. Aktivno se je distribuiral prek specifičnega vektorja napada – USB-ključkov. Po natančnejšem pregledu so strokovnjaki ugotovili, da črv »živi« na računalnikih pri ponudnikih tiskarskih storitev za šolarje in študente. Takšni računalniki se pogosto uporabljajo več let brez rednih varnostnih posodobitev, na njih pa so nameščene stare različice operacijskih sistemov. Računalniki so okuženi s tem, ko želijo šolarji natisniti »svoj« šolski prispevek, ki so ga prenesli s spleta.

»Študenti, ki se želijo izogniti plačilu za učbenike in druga šolska gradiva za kibernetske kriminalce predstavljajo priložnost. Okužena šolska gradiva, ki jih prenesejo s spleta, predstavljajo velik problem za šolsko okolje, saj se zlonamerna programska oprema hitro in preprosto širi prek okuženih računalnikov, ki so povezani v šolsko omrežje. Žal vse šole niso usposobljene za hitro in učinkovito odzivanje na kibernetske incidente. Zmotno se namreč predpostavlja, da izobraževalne ustanove niso zanimiva tarča kibernetskih kriminalcev. Potrebno se je zavedati, da napadalci izkoristijo vsako priložnost, zato je preventivno ukrepanje nujno tudi v izobraževalnih ustanovah,« poudarja Maria Fedorova, varnostna raziskovalka v družbi Kaspersky.

Družba Kaspersky šolarjem in študentom svetuje:

  • V elektronski pošti ne odpirajte priponk, ki se zdijo sumljive ali jih pošljejo nepoznani pošiljatelji.
  • Knjig ne prenašajte prek spleta ali pa jih poiščite pri zaupanja vredni spletni knjižnici.
  • Bodite pozorni na končnice prenesenih datotek. Šolska gradiva, ki jih prenesete s spleta, ne smejo biti izvršljive datoteke (torej s končnico .exe).
  • Bodite pozorni, katera oseba vam ponudi gradivo, ki je shranjeno na USB-ključku. Uporabljajte nosilce podatkov samo od ljudi, ki jim zaupate.
  • Uporabljajte varnostno rešitev, kot je Kaspersky Internet Security. V nastavitvah določite, da lahko ta samodejno pregleda računalnik, ko je nanj priključen zunanji pogon ali nosilec podatkov (npr. USB-ključ).

Podrobnosti o najbolj priljubljenih tipih zlonamerne programske opreme, ki preži na šolarje, preberite v spletni objavi na kaspersky.com.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem PRISTOP d.o.o., KASPERSKY LAB
Za več informacij so vam na voljo pri PRISTOP d.o.o., KASPERSKY LAB
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem PRISTOP d.o.o., KASPERSKY LAB? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MIT INFORMATIKA d.o.o.

Sveti Duh 274, 4220 Škofja loka, Tel: 04 281 31 00
Celovite ERP rešitve za podjetja MIT informatika je vodilni partner proizvodnih, gradbenih in storitvenih podjetij. Že 30 let svetujejo in implementirajo inovativne informacijske ... Več

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več
Zlati partner

KONICA MINOLTA SLOVENIJA

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 05 00
Konica Minolta je inovativno podjetje z “all-in-one” strategijo, ki stremi k ustvarjanju prepričljivih rešitev in storitev na področju upravljanja dokumentov ter povezanih naprednih ... Več