Računalništvo, telefonija
29.11.2016 13:11
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kater procesor kupiti?

Kateri procesor kupiti?
Kateri procesor kupiti?

Nov mesec, nov prispevek. Danes bo govora o nakupu procesorja. Razvrstil jih bom v posamezne cenovne razrede. Zakaj bom to storil? Ker želimo dobiti najboljše za dan denar v vsaki kategoriji. Verjamem da vsak posameznik nima časa opazovati kompleksnih procesorskih testov in nima občutka za specifikacije posameznih procesorjev in tistim, ki se v tem opisu najdete, je ravno namenjen ta prispevek. 8 jeder in višji takt je vedno boljše! NE! Preberite do konca in videli boste, da temu ni tako.


Da že na začetku pojasnim svojo zamisel. Torej v prispevku bom iskal procesorje, ki za dani denar v posamezni kategoriji ponujajo največ. Če obiskujete spletne forume ste najbrž že opazili kako se razni kvazi strokovnjaki prerekajo glede teme večnega spora AMD proti Intelu. Pogosto opazim predloge v stilu: »Vzemi Pentium, i3… in ga kasneje nadgradiš… bla bla«. Ne razumem, zakaj bi nekomu priporočal cenejši procesor, kljub temu, da se že pred nakupom dvomi v njegovo ustreznost za zahteve posameznika? Ko se boste odloči za nakup procesorja boste ob zahtevah seveda morali pretehtati tudi svoje finančne zmožnosti. Naravnost neumno se mi zdi, da bi posameznikom priporoča Pentium, i3, da ga bodo lahko v prihodnosti nadgradili. Koliko se jih potem dejansko odloči za ta korak? Bolj malo jih očitno pomisli, da bodo takrat za manj denarja na voljo boljši procesorji, izbira rabljenih pa tudi ne bo velika. Da zraven ne upoštevamo izgube in dela s prodajo. Veliko bolj smiselno se mi v tem primeru zdi izbira že v osnovi zmogljivejšega procesorja in varčevanje pri komponentah, ki omogočajo lažjo in pogostejšo nadgradnjo. Recimo HDD, ram, grafična kartica… Recimo vzame se SSD disk, HDD pa dokupi kasneje ipd.


Grešne misli, na koncu je pomembno edino, kar si sami želite in še pomembneje, kaj zares potrebujete. Da ne bomo preveč zabredli se lotimo dela.


Za pisarniško rabo (do 50€)

V tej kategoriji bom izbiral procesor, ki je dovolj zmogljiv za nemoteno in tekočo izkušnjo pri rabi pisarniških programov. Ciljal sem na tem nižjo porabo in vgrajeno grafično kartico.


Izbral sem Intel Clareon G3900. Moč ga je dobiti že za preračunljivih 40€. V svoji konkurenci je premagal AMD A4 7300.Ob nizki porabi in integrirani grafični ga odlikuje še solidna procesorska zmogljivost, nizka cena in lahka pot za nadgradnje, saj lahko na enako podnožje namestite tudi Pentium, i3, i5 in i7 procesorje.

Njegova glavna slabost sta samo 2 jedri in nizka frekvenca, saj deluje na 2.8Ghz. Prav tako integrirana grafična ne zadošča za igranje iger, procesor pa je izjemno omejen pri navijanju.

Primeren za:
– cenen družinski računalnik
– pisarniško rabo

Neprimeren za:
– igranje večine iger
– delo z Photoshop, Premier in ostalimi orodji


Dobite ga: eigre.si
Arhitektura: Skylake
Frekvenca: 2.8 GHz
Jedra: 2
Integrirana grafika: Intel HD 510
Podpora rama: Dvo-kanalni DDR4 1866/2133 ali DDr3L 1333/1600MHz
TDP:51W
Ležišče: LGA 1151


Vstopni gaming procesor (do 80€)

Iščem procesor, ki bo ob nizki ceni igralcem omogočal zadovoljivo preigravanje novejših in starejših naslovov. Vgrajena grafična ne bo potrebna, saj sem pri izbiri ciljal predvsem na navdušence nad igrami in temu je izbira prilagojena.

AMD Athlon X4 860K je pravilna izbira v tem segmentu. Omogoča solidno igračarsko izkušnjo za razmeroma malo denarja. Čeprav je nekoliko starejši in potratnejši od Athlon x4 845 ponuja enako zmogljivost in ima zaradi odklenjenega množilnika odličen navijalski potencial. Seveda bo potrebno v primeru navitja nabaviti, temu primerno, zmogljivejši procesorski hladilnik. Odlično se spoprime z več opravili hkrati. Podpira ram s frekvenco do 2133 MHZ. Sicer porabi nekoliko več električne energije kot konkurenta G3258 in G4400, vendar sta za igre slednja vse manj primerna, ker nekaterih novejših naslovov zaradi zgolj 2 jeder nista zmožna poganjati (vsaj ne z nekaj dodatnega dela, igralna izkušnja pa je slaba).


Primeren za:
– družinski računalnik
– nezahtevne igralce iger

Neprimeren za:
– resnejše delo

Dobite ga: eigre.si
Arhitektura: Kaveri Steamroller jedra
Frekvenca: 3.7 (4.0) GHz
Jedra: 4
Integrirana grafika: Brez
Podpora rama: DDR3 2133MHz
TDP: 95W
Ležišče: FM2+


Procesor za ne-zahtevne gamerje (do 130€)

Z nezahtevnimi igralci mislim predvsem na tiste, ki ste pripravljeni sprejemati kompromise in se ne držite za jajca in pošiljate v **** ***** naključnih neznancev, ko vam sličice občasno padejo pod 60 FPS.


Naslov najboljšega procesorja do 130€ pripada Fx 6300. Da pojasnim svojo izbiro. Sicer je procesor v starejših pa tudi nekaterih novejših igrah slabši od konkurenta i3 6100, vendar je tudi 20% cenejši, ob tem pa ob nakupu zraven prejmete še novo igro Deus Ex v vrednosti 30€. Torej je dejansko okoli 50€ cenejši. Prav tako je na odločitev vplival odklenjen množilnik, ki omogoča navijanje FX, kar je na i3 onemogočeno. Sicer se je tudi i3 6100 na nekaterih ploščah s starejšimi BIOS-i dalo lepo naviti, vendar je slednje lahko s firmware popravkom Intela hitro onemogočeno – če že ni bilo, ob tem pa je z namestitvijo starejšega BIOS-a za nepoznavalce kar veliko dela.


V zadnjih naslovih kot sta Battlefield 1 in Titanfall 2 se FX 6300 približa in navit celo preseže i3 6100.


Potrebno je vedeti, da boste ob nakupu FX 6300 skoraj zagotovo zraven morali kupiti še hladilnik, ker so stari izjemno glasni in le stežka hladijo procesor. V kolikor je priložen AMD Wraith hladilnik pa slednje ne bo potrebno. Gre za novo hladilno rešitev, ki jo je AMD, najbrž tudi z mislijo na prihajajoči Zen, izdal pred dobrega pol leta.


FX 6300 je sicer občutno starejši od i3 6100 saj je izšel daljnega 2012, med tem, ko i3 6100 še ni praznoval prve obletnice. Izdelan je v 32nm, i3 pa 14nm. Velika je razlika tudi v porabi. AMD-jev konjiček porabi okoli 95W, navit še nekaj več, i3 pa ostane pri skromnih 55W. i3 ima za razliko od AMD-jevega konkurenta tudi vgrajeno grafično kartico, ki jo lahko uporabljate (če se vam npr. pokvari grafična kartice bo FX 6300 sisteme nemogoče uporabljati (razen ob uporabi druge grafične), pri i3 pa samo preklopite na integrirano kartico) in je primerna samo za preprostejše igre.


Sicer z nobenim izmed njiju ne boste zgrešili, ampak če že morem izbrati je moja izbira FX 6300, ki sem si ga v preteklosti tudi lastil. Če vam otrdi pri 90 namesto 70 sličicah pa le sežite po nekoliko dražjem i3 6100 ;). Pri priporočilu sem imel v mislih tudi navijanje, ki je na vseh FX procesorjih sila preprosto.


Primerno za:
– igralce, ki v igrah želijo uživati
– spodoben družinski računalnik

Neprimeren za:
– serverje
– delovne postaje

Dobite ga: eigre.si
Arhitektura: Vishera
Frekvenca: 3.5 (4.2) GHz
Jedra: 6
Integrirana grafika: Brez
Podpora rama: Dvo-kanalni DDR3 1866MHz
TDP: 95W
Ležišče: AM3+


Procesor za igračarje (do 160€)

Tudi v tej kategoriji kraljuje AMD FX 8300, ki za dano ceno nima konkurence. Ob nakupu prav tako prejmete igro Deus Ex. Mislim, da za dan denar ponuja največ med vsemi procesorji. Po zmogljivosti prekaša tako FX 6300 kot Intel-ove i3 rešitve. Njegov direktni konkurent i5, ki je tudi nekoliko zmogljivejši, je za dobrih 40€ dražji. Tako kot, za 2 jedri prikrajšan, bratranec tudi FX 8300 slovi kot odličen navijalec. Na kvalitetni plošči ga bo mogoče naviti med 4.5 in 5GHZ z dokupljenim hladilnikom seveda. Tako kot pri predhodniku je tudi tukaj hladilnik ozko grlo. Sicer ga nekako še uspe ohranjati hladnega, boste pa dobili občutek, da ob vas vzletava Airbus A380.


Za igre vam ni potrebno skrbeti, saj bo brez težav poganjal vse novejše naslove.


Primeren za:
– igralce, ki v igrah želijo uživati
– družinski računalnik
– streaming

Neprimeren za:
– serverje
– delovne postaje

Dobite ga: eigre.si
Arhitektura: Vishera
Frekvenca: 3.5 (4.2) GHz
Jedra: 8
Integrirana grafika: Brez
Podpora rama: Dvo-kanalni DDR3 1866MHz
TDP: 95W
Ležišče: AM3+


… ki želijo nekaj več (do 250€)

Prišel sem do kategorije, kjer se AMD-jeva konkurenčnost zaključi. Sicer se cenovno tukaj postavlja FX 9370, ki kljub svojemu TDP 220W ni najbolj konkurenčen in se ne proslavi. i5 6500 za dani denar omogoča brezkompromisno izkušnjo in zadovolji tudi izjemno zahtevne igralce. Procesor ima 4 jedra in deluje pri 3.2-3.6 GHZ. Poraba ostaja v mejah normale saj ima TDP 65W. Čeprav se 8 jederni AMD zdi izjemno mikavna stvarca, pa ga i5 prekaša zahvaljujoč novejši arhitekturi in zmogljivejšim posameznim jedrom.


Z nekaj modifikacijami se ga na ploščah z Z170 čipovjem, da naviti. Bo pa za to potreben boljši hladilnik.


Z njim boste kljub majhni porabi pridobili izjemno zmogljivost in integrirano grafično rešitev, ki pa ne bo omogočala igranja novejših iger.


Primeren za:
– resno igranje iger
– družinski računalnik
– streaming

Neprimeren za:
– serverje
– delovne postaje

Dobite ga: eigre.si
Arhitektura: Skylake
Frekvenca: 3.2 (3.6) GHz
Jedra: 4
Integrirana grafika: Intel HD 530
Podpora rama: Dvo-kanalni DDR4 2133MHz
TDP: 65W
Ležišče: LGA 1151


Alternativa

I5 6600K, navijalska izvedenka i5 procesorja. Če ste pristaš navijanja je vsekakor vreden premisleka. Boste pa za navijanje potrebovali Z170 čipovje. Nujen bo tudi nakup hladilnika saj le ta ni priložen.

Entuziasti (do 400€)

Kot ste ali pa še boste opazili smo prišli do razredov, kjer kjer AMD Intelu več ne konkurira s svojimi produkti. Še več, za prevlado se bojuje kar nabor Intelovih procesorjev na 1150, 1151 in 2011 podnožjih. Zmagovalca bo zato potrebno iskati znotraj Intel tabora. Vendar izbira je jasna. I7 6700 je odličen procesor s 4 jedri in 8 nitmi. Kljub izjemni zmogljivosti posameznih jeder ima TDP zgolj 65W. Kot pri večini drugih Intel rešitev ima tudi i7 integrirano grafično kartico, ki zadošča za pisarniško rabo, na resno igranje iger pa bo potrebno seči po ločenih grafičnih rešitvah.

Sicer se ga je ob nakupu z Z170 ploščo dalo naviti (kolikor mi je znano je še vedno mogoče), je pa slednje precej zapleteno, saj je potrebnih kar nekaj prilagoditev.


Primeren za:
– resno igranje iger
– družinski računalnik
– vstopno delovno postajo
– vstopen server


Neprimeren za:
– NAS


Dobite ga: eigre.si
Arhitektura: Skylake
Frekvenca: 3.4 (4) GHz
Jedra: 4(8)
Integrirana grafika: Intel HD 530
Podpora rama: Dvo-kanalni DDR4 1600MHz
TDP: 65W
Ležišče: LGA 1151


Alternativa #1

V kolikor se vam v žepu valja kak novčič viška, je vredno pogledati proti i7 6700k. Gre za navijalsko različico i7 6700, ki ima za 600mhz višjo frekvenco že v osnovi. Vendar zaradi tega porabi tudi nekoliko več energije. Njegov deklarirani TDP je 91W.

Procesor je odlična izbira, tako za igračarski računalnik, kot tudi vstopne serverje in delovne postaje. Potrebno je opozoriti, da ob nakupu i7 6700k zraven ne boste prejeli procesorskega hladilnika. Slednjega bo potrebno dokupiti.

Dobite ga: eigre.si
Arhitektura: Skylake
Frekvenca: 4 (4.2) GHz
Jedra: 4(8)
Integrirana grafika: Intel HD 530
Podpora rama: Dvo-kanalni DDR4 1600MHz
TDP: 91W
Ležišče: LGA 1151


Alternativa #2

Če želite iz mlinčka iztisniti še nekoliko več se ozrite po LGA2011 podnožju. Procesor i7 5820k vam ponuja kar 6 jeder in 12 niti ter podpira štiri-kanalni DDR4 pomnilnik. Poraba je sicer nekoliko višja kot pri predhodnikoma. TDP znaša 140W, kar je še vedno mnogo manj kot FX 9590 220W.

Tudi tukaj zraven ne boste prejeli CPE hladilnika in ga bo potrebno dokupiti. Ob tem tudi nima integrirane grafične rešitve.

Idealen je za uporabo v delovni postaji ali serverju, zaradi brutalne zmogljivosti pa se ga ne boste branili niti resni igralci računalniških iger.

Kralj siromakov

Pa smo prišli do kralja in to je, za katerega bo potrebno odšteti oderuških 2000€. V zameno boste prejeli neprekosljivo zmogljivost v obliki 10 jeder in 20 niti. Ne vsebuje integrirane kartice. Prav tako CPE hladilnik ni priložen.

Primeren za:
– ultimativno igranje iger
– družinski računalnik
– resno delovno postajo
– dober server


Neprimeren za:
– NAS


Dobite ga: eigre.si
Arhitektura: Skylake
Frekvenca: 3.0 (3.5) GHz
Jedra: 10(20)
Integrirana grafika: Brez
Podpora rama: Štiri-kanalni DDR4 2400MHz
TDP: 140W
Ležišče: LGA 2011


Upam, da ste v članku uživali in našli informacije, ki ste jih iskali. Gre za moje mnenje in z vsemi izbirami se ne boste strinjali oz. bi sami izbrali drugače.


Velja tudi poudariti, da bo v začetku leta 2017 AMD izdal popolnoma novo arhitekturo procesorjev imenovano ZEN. Obeti so obetavni, sami pa lahko le upamo, da bo druščini iz sicilijeve doline tokrat uspelo.


Za vprašanja sem na voljo na forumu ali oto@gaming.si

Kmalu bo objavljen tudi vodič navijanju FX procesorjev, vabljeni, da si ga ogledate na naši spletni strani.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem GS IT d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri GS IT d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem GS IT d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

BILAZ d.o.o.

Sedejeva ulica 8, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 19 00
Ponudba kakovostnih storitev s kvalitetnimi materiali in "brand name" računalniškimi blagovnimi znamkami jih uvršča v sam vrh tovrstnih ponudnikov. Cenovna politika podjetja je ... Več
Srebrni partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več

COPIGRAF FAGANELJ d.o.o.

Ulica tolminskih puntarjev 4, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 34 56
V digitalnem svetu se poraja pomembno vprašanje. Je digitalna prisotnost vse, kar potrebuje podjetje? Je digitalna identiteta dovolj za krepitev prepoznavnosti blagovne znamke? Ne, ... Več

MegaSbajt, Sebastjan Sumina s.p.

Pot za Stan 16, 1351 Brezovica pri Ljubljani, Tel: 041 241 455
MegaSbajt je mlado podjetje, ki je ambiciozno pristopilo k izvajanju računalniških storitev in prodaje na področju informacijske tehnologije. Na podlagi strokovno in hitro izvedenih ... Več