Računalništvo, telefonija
25.07.2016 15:38

Deli z drugimi:

Share

Kdaj je digitalni tisk prava izbira?

Kdaj je digitalni tisk prava izbira?
Kdaj je digitalni tisk prava izbira?

Digitalni in tako imenovani klasični offset tisk sta trenutno dve najpogostejši in najbolj priljubljeni tehniki tiskanja. Kljub temu, da sta tako ena kot druga izredno razširjeni pa še vedno ne vemo natančno, kdaj izbrati katero od tehnologij. Katere so prednosti in slabosti digitalnega tiska in kje iskati prednosti in slabosti klasičnega offset tiska pa si poglejmo v nadaljevanju.

Marsikaj bo jasno že, če pojasnimo kaj je v resnici offset tisk. V laiku bolj prijaznem jeziku gre za konvencionalno, plosko tiskanje na klasičnem tiskarskem stroju z uporabo tiskarskih plošč.

Offset tisk je v svojem bistvu kralj vseh tiskarskih tehnik, saj omogoča relativno visoko hitrost tiskanja (do 15.000 tiskarskih pol/h), ključni prednosti pa sta izjemna kvaliteta tiska in sorazmerno ugodna cena pri višjih nakladah. Izpostaviti je potrebno še format tiskovne pole (1000×700 mm) in možnost tiska barv po Pantone lestvici. Offset tisk je tudi ena izmed najbolj ekoloških oblik tiska, saj so vhodne surovine v tem primeru le papir, barve na vodni osnovi in električna energija.

Kot slabost lahko izpostavimo počasnejšo pripravo zaradi razvijanja tiskarskih plošč, katere pa predstavljajo relativno visok fiksni strošek. S tem je offset tisk najbolj primerna izbira takrat, ko imamo namen tiskati višje naklade tiskovin, saj z večjim številom izvodov, cena na posamezni izvod linearno pada in tako pri neki točki postane fiksni strošek izdelave plošč zanemarljiv.

Popolno nasprotje je digitalni tisk, pri katerem ni potrebna izdelava tiskarskih plošč. Če spet poenostavimo, je digitalni tisk tehnika, pri kateri stroje za tiskanje krmili računalnik. Poleg zanemarljive priprave na tisk velja kot prednost digitalnega tiska izpostaviti hitrost tiskanja v smislu realizacije večjega števila različnih naročil in kar je zelo pomembno, prilagodljivost digitalnega tiska, saj ponuja številne ustvarjalne možnosti za dosego boljših marketinških učinkov.

Digitalni tisk je prava izbira takrat, kadar želite tiskati manjše količine tiskovin, kadar želite tiskovino že naslednji dan, kadar tiskate personalizirane promocijske materiale…

Tudi pri digitalnem tisku lahko, še posebno na primeru spletne tiskarne Demago izpostavimo skrb za okolje, saj tiskajo na papirje z oznako organizacije FSC, ki podpira ekološko upravljanje gozdov.

Z obema tehnikama tiska je mogoč tisk različnih vrst tiskovin, kot so koledarji, pisalni bloki, dopisni listi, katalogi, brošure, vizitke, kuverte, zloženke. Pomembno pa je vedeti kdaj se pri kateri tiskovini odločiti za eno ali drugo tehniko tiskanja.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem DEMAGO d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri DEMAGO d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem DEMAGO d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

noviSplet, ATRIBUT d.o.o.

Verovškova ulica 55, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 32 61
Agencija za spletne storitve noviSplet Spletna agencija noviSplet deluje od leta 2004. Izdelala je že več kot 1000 spletnih mest. Na področju izdelave spletnih strani spada med ... Več

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več

4WEB d.o.o.

Brodišče 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 512 80 55
O agenciji 4WEB Digitalna agencija 4WEB obstaja že 20 let in v tem času so ustvarili že mnogo uspešnih spletnih strani, spletnih trgovin in različnih aplikacij. Odlikujeta ... Več

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901