Računalništvo, telefonija
27.09.2013 12:08
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kolesarstvo z blackbloxom na splet

Podjetje 3B+D d. o. o. je sodelovalo pri uspešni izvedbi letošnje ekstremne kolesarske Dirke okoli Irske (Race around Ireland). Podjetje je na povabilo organizatorjev izvedlo neposredno spletno spremljanje 2172 km dolge dirke, ki je neprekinjeno potekala 7 dni.
Kolesarstvo z blackbloxom na splet
Kolesarstvo z blackbloxom na splet

Podjetje 3B+D d. o. o. je sodelovalo pri uspešni izvedbi letošnje ekstremne kolesarske Dirke okoli Irske (Race around Ireland). Podjetje je na povabilo organizatorjev izvedlo neposredno spletno spremljanje 2172 km dolge dirke, ki se je je udeležilo enajst posamičnih tekmovalcev in devet ekip iz Irske, Velike Britanije, Nemčije, Avstrije, Francije, Monaka, ZDA in Danske. V nekaj manj kot sedmih dneh je dirko prek spleta spremljalo več kot 30.000 obiskovalcev z vsega sveta, kar je 50 odstotkov več kot leto poprej. Za spremljanje dirke prek spleta je podjetje uporabilo prilagojeno programsko opremo, profesionalne sledilne naprave blackblox.box in najnovejše potrošniške sledilne naprave za blacblox.card.

V podjetju 3B+D so dirko po Irski spremljali že tretje leto zapored, potem ko so jih organizatorji opazili na ekstremni dirki okoli Slovenije in jih leta 2011 povabili k organizaciji njihove dirke. »Cilj našega sodelovanja na irski dirki je preboj na tuja tržišča ter uveljavljanje lastne blagovne znamke kakovostnih profesionalnih in potrošniških sledilnih rešitev blackblox,« je povedal Tomaž Repar, direktor podjetja 3B+D d. o. o.

Kot je še povedal Tomaž Repar, se zavedajo, da bi prek svoje spletne aplikacije za spremljanje dirk lahko promovirali tudi Slovenijo: »Za dirko okoli Slovenije želimo v aplikacijo vključiti tudi predstavitve krajev, kjer bo dirka potekala, ter tamkajšnjo turistično ponudbo«. V podjetju tako že iščejo priložnosti za sodelovanje z vladnimi ustanovami s področja turizma ter z lokalnimi turističnimi ponudniki.


Poslovna rešitev, prilagojena za dirko

Slovenska rešitev je gledalcem, ki so zaradi velikih razdalj težko spremljajo potek dirke v živo, omogočila stalno spletno spremljanje položaja tekmovalcev, prevožene razdalje, preostanka razdalje ter vrstnega reda. Ob tem so bile gledalcem na voljo analize, kot so prevožen višinski profil, hitrosti in podobno. Kot so povedali številni tekmovalci, je bilo najbolj pomembno, da se je zaradi aplikacije blackblox zelo povečalo število navijačev, ki so jih prihajali bodrit na samo progo, saj so iz aplikacije točno videli kdaj in kje se bo peljal tekmovalec. Podjetje 3B+D je razvilo tudi sodniški modul, ki je organizatorjem in sodnikom omogočal pregled nad prehodi tekmovalcev skozi virtualne sodniške točke, spremljanje vrstnega reda in vodenje kazenskih točk. Tekmovalci in njihove spremljevalne ekipe namreč dirkajo po odprtih cestah in morajo spoštovati prometne predpise, njihovo kršenje pa prinaša kazenske točke v obliki dodatnih minut.

Spletna aplikacija blackblox, ki se jo uporablja za spremljanje dirk, je prilagojena aplikacija blackblox, sicer namenjena spremljanju gibanja vozil ali oseb. »Aplikacijo je bilo nujno treba prilagoditi za posebne potrebe dirke, saj je v času dirke bistveno bolj obremenjena kot pa običajna različica,« je še povedal Repar. Problem je predvsem v dinamiki spremljanja in obdelav podatkov , saj se tekmovalci stalno gibljejo, gledalci pa si lahko izbirajo različne poglede – tekmovalce, skupine, različne zemljevide. V praksi to pomeni, da mora aplikacija generirati vsakih nekaj sekund unikatno sliko za vsakega gledalca posebej, tudi ko jih dirko spremlja nekaj tisoč istočasno. Spremljanje dirke so omogočili preko posebnih namenskih strežnikov, ki lahko svoje zmogljivosti prilagajajo trenutnemu številu gledalcev.


Priložnost za izboljšave

Za spremljanje dirke so uporabili naprave za sledenje blackblox.box, ki so jih namestili na spremljevalni avtomobil, ki se po pravilih ne sme oddaljiti od kolesarja za več kot 100m in poleg spremstva zagotavlja tudi varnost kolesarja predvsem v nočnem času. Letos so preizkusili tudi novo prenosno napravo blackblox.card v velikosti kreditne kartice, in to predvsem v želji, da bi jo na naslednjih dirkah namestili na kolo ali v dres tekmovalca. Kot se je pokazalo, teža in velikost naprave ni ovira, trši oreh pa je avtonomija, ki mora zagotavljati delovanje vsaj 6 dni. »Glede na to, da smo proizvajalci, so dirke prav zaradi ekstremnih pogojev v katerih morajo delovati naši izdelki tudi pomembno testno okolje iz katerega pridobimo pomembne podatke za nadaljnji razvoj,« je še pojasnil Repar. Rezultati preizkusa so bili vzpodbudni, tako da v 3B+D že za naslednje leto napovedujejo izboljšave in dodatne funkcionalnosti, ki bodo dirko naredile še bolj zanimivo.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem JARES d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri JARES d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem JARES d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SOREX d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 07 337 90 10
Zlati partner

Kontron, d. o. o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Kontron vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več

M-SISTEM d.o.o.

Pot na Drenikov vrh 12, 1000 Ljubljana, Tel: 041 693 934
Nov IT sistem, bodisi strojni ali programski, je lahko velika naložba. Da bi jo karseda najbolje izkoristili, je pomembno, da izberete pravega IT dobavitelja in ponudnika programskih ... Več